Недостасува (to lack) conjugation

Macedonian
10 examples
This verb can also mean the following: be missingabsent, miss

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
недостасувам
I lack
недостасуваш
you lack
недостасува
he/she/it lacks
недостасуваме
we lack
недостасувате
you all lack
недостасуваат
they lack
Future tense
ќе недостасувам
I will lack
ќе недостасуваш
you will lack
ќе недостасува
he/she/it will lack
ќе недостасуваме
we will lack
ќе недостасувате
you all will lack
ќе недостасуваат
they will lack
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би недостасувал
I (masculine) would have lacked
би недостасувала
I (feminine) would have lacked
би недостасувал
you (masculine) would have lacked
би недостасувала
you (feminine) would have lacked
би недостасувал
he would have lacked
би недостасувала
she would have lacked
би недостасувало
it would have lacked
би недостасувале
we would have lacked
би недостасувале
you all would have lacked
би недостасувале
they would have lacked
Past perfect tense
сум недостасувал
I (masculine) have lacked
сум недостасувала
I (feminine) have lacked
си недостасувал
you (masculine) have lacked
си недостасувала
you (feminine) have lacked
е недостасувал
he has lacked
е недостасувала
she has lacked
е недостасувало
it has lacked
сме недостасувале
we have lacked
сте недостасувале
you all have lacked
сум недостасувале
they have lacked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
недостасував
I was lacking
недостасуваше
you were lacking
недостасуваше
he/she/it was lacking
недостасувавме
we were lacking
недостасувавте
you all were lacking
недостасуваа
they were lacking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев недостасувал
I (masculine) had lacked
бев недостасувала
I (feminine) had lacked
беше недостасувал
you (masculine) had lacked
беше недостасувала
you (feminine) had lacked
беше недостасувал
he had lacked
беше недостасувала
she had lacked
беше недостасувало
it had lacked
бевме недостасувале
we had lacked
бевте недостасувале
you all had lacked
беа недостасувале
they had lacked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе недостасував
I will have lacked
ќе недостасуваше
you will have lacked
ќе недостасуваше
he/she/it will have lacked
ќе недостасувавме
we will have lacked
ќе недостасувавте
you all will have lacked
ќе недостасуваа
they will have lacked
Past aorist tense
Imperative tense
-
недостасувај
you lack
-
-
недостасувајте
you all lack
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум недостасувал
I (masculine) will lack
ќе сум недостасувала
I (feminine) will lack
ќе си недостасувал
you (masculine) will lack
ќе си недостасувала
you (feminine) will lack
ќе е недостасувал
he will lack
ќе е недостасувала
she will lack
ќе е недостасувало
it will lack
ќе сме недостасувале
we will lack
ќе сте недостасувале
you all will lack
ќе сум недостасувале
they will lack

Examples of недостасува

Example in MacedonianTranslation in English
Тељук забележува дека на 96 проценти од јавните места во Киев, главниот град на Украина, се уште им недостасува соодветен пристап за лицата во инвалидски колички и што се однесува на Украинскиот сегмент од Wheelmap.org,Telyuk notes that 96 percent of public places in Ukraine's capital Kyiv still lack adequate wheelchair access, and, as for the Ukrainian segment of Wheelmap.org, Most objects on the Ukrainian map are now colored gray, which means that their wheelchair accessibility hasn't been determined by anyone yet.
Јавниот транспорт навистина недостасува, па секој мора да поседува автомобил.Public transport is really lacking, so everyone has to have a car.
Она што ни недостасува е слободата.What we lack is freedom.
RSF верува дека иницијативата е „чекор во права насока“, но и недостасува капацитет за спроведување и ги наведува своите загрижености тука.RSF believes that the Initiative is a “step in the right direction” but lacks enforcement capacity, and lists their main concerns here.
Ти недостасува капацитет.What you lack is the capacity.
Ова е многу цинично и се игнорира фактот дека бездомните луѓе се често приморани да го користат јавниот простор да преживеат бидејќи им недостасуваат услуги, особено услуги прилагодени кон нивните потреби.This is very cynical and ignores the fact that homeless people are often obliged to use public space to survive because of a lack of services, especially ones adapted to their needs.
Му недостасуваат духот и решеноста, карактеристики на секоја добра иницијатива.It lacks the soul and resolve that a social initiative requires.
Прво барале повеќе пари преку страницата на Фејсбук, потоа пред новинарите тврделе дека страницата ја води „заедницата“ или дека била хакирана, дека не знаат кој во нивно име апелира за повеќе пари, тврдејќи дека малата Ева треба за неколку дена да оди на нова операција и дека недостасуваат прво 3.000, па 2.100 евра.First, they were asking for more money via the this Facebook page , then they were quoted claiming that the page was run "by the community" or that it had been hacked, and that they did not know who was asking for money, using appeals claiming that little Eva was to have a surgery in the next few days, and that EUR 3,000, then EUR 2,100 were still lacking.
Не може да го пуштам надвор бидејки му недостасуваат навики за преживување.He lacks survival skills.
"недостасуваат записите од камерите" на сообраќајниците и полицијата "the debilitating lack of any CCTV footage... To increase surveillance to blanket proportions.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'lack':

None found.
Learning languages?