Нацрта (to draw) conjugation

Macedonian
27 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
нацртам
I draw
нацрташ
you draw
нацрта
he/she/it draws
нацртаме
we draw
нацртате
you all draw
нацртаат
they draw
Future tense
ќе нацртам
I will draw
ќе нацрташ
you will draw
ќе нацрта
he/she/it will draw
ќе нацртаме
we will draw
ќе нацртате
you all will draw
ќе нацртаат
they will draw
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би нацртал
I (masculine) would have drawn
би нацртала
I (feminine) would have drawn
би нацртал
you (masculine) would have drawn
би нацртала
you (feminine) would have drawn
би нацртал
he would have drawn
би нацртала
she would have drawn
би нацртало
it would have drawn
би нацртале
we would have drawn
би нацртале
you all would have drawn
би нацртале
they would have drawn
Past perfect tense
сум нацртал
I (masculine) have drawn
сум нацртала
I (feminine) have drawn
си нацртал
you (masculine) have drawn
си нацртала
you (feminine) have drawn
е нацртал
he has drawn
е нацртала
she has drawn
е нацртало
it has drawn
сме нацртале
we have drawn
сте нацртале
you all have drawn
сум нацртале
they have drawn
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
нацртав
I was drawing
нацрташе
you were drawing
нацрташе
he/she/it was drawing
нацртавме
we were drawing
нацртавте
you all were drawing
нацртаа
they were drawing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев нацртал
I (masculine) had drawn
бев нацртала
I (feminine) had drawn
беше нацртал
you (masculine) had drawn
беше нацртала
you (feminine) had drawn
беше нацртал
he had drawn
беше нацртала
she had drawn
беше нацртало
it had drawn
бевме нацртале
we had drawn
бевте нацртале
you all had drawn
беа нацртале
they had drawn
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе нацртав
I will have drawn
ќе нацрташе
you will have drawn
ќе нацрташе
he/she/it will have drawn
ќе нацртавме
we will have drawn
ќе нацртавте
you all will have drawn
ќе нацртаа
they will have drawn
Past aorist tense
нацртав
I drew
нацрта
you drew
нацрта
he/she/it drew
нацртавме
we drew
нацртавте
you all drew
нацртаа
they drew
Imperative tense
-
нацртај
you draw
-
-
нацртајте
you all draw
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум нацртал
I (masculine) will draw
ќе сум нацртала
I (feminine) will draw
ќе си нацртал
you (masculine) will draw
ќе си нацртала
you (feminine) will draw
ќе е нацртал
he will draw
ќе е нацртала
she will draw
ќе е нацртало
it will draw
ќе сме нацртале
we will draw
ќе сте нацртале
you all will draw
ќе сум нацртале
they will draw
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
нацртан
drawing
drawing
drawing
нацртал
drawing
нацртала
drawing
нацртало
drawing
нацртале
drawing
нацртал
drawn
нацртала
drawn
нацртало
drawn
нацртале
drawn

Examples of нацрта

Example in MacedonianTranslation in English
@NermeenEdrees: Убаво изненадување... Некој реши да нацрта срце на мојот автомобил 😀@NermeenEdrees: Nice surprise..someone decided to draw a heart on my car :D
Еден од учениците го нацрта цртежот погоре.And one student drew the above drawing.
Му требаше некој да му го нацрта тоа.He needed someone to draw it for him.
Дали ти ги нацрта овие? да!Did you draw those? Yep!
Имав фина галерија, сите слики на ѕидовите... никој никогаш не влегол... -Да останеше таму ние ќе немавме сведок кој ни ги нацрта деталите со описот на убиецот.I had a nice gallery, three paintings on the wall, nobody ever came in. If you stayed there, we wouldn't have had a witness who could draw the killer.
Или да ти нацртам шема?Or do I have to draw you a schematic?
Во ред, можам да нацртам малку...All right? And I can draw a little bit, all right?
Разбираш на што нишанам овде или треба да ти нацртам слика? Во ред, г-не.You see where I'm going with this, or do I have to draw you a picture?
Ми требаше 3 години за да го нацртам ова!Hey! That took me 3 years to draw!
А на еден од нив, нема да знаеш кој, ќе ти нацртам мал смешко.And on one of them... You won't know which.... I'll draw a tiny happy face in ink.
Можеш да ја нацрташ?Can you draw it?
Во ред, знам што... зошто не нацрташ една невидлива линија а јас ти ветувам дека нема да ја поминам, во ред?All right, I'll tell you what... why don't you draw an imaginary line and I will promise not to cross it, okay?
Не сакаш да ги нацрташ?Don't you want to draw them or something?
Задачата беше да нацрташ слика.The assignment was to draw a picture.
Можеш ли да ни нацрташ излез од ова?- Can you draw us away out of this?
Требаше нешто да нацртаме.We were supposed to draw a picture.
Требаше нешто да нацртаме. Што сакаме.We were supposed to draw a picture.
Можете ли да го земете тој свој стап и да ми нацртате каде е тоа?Mind taking that stick of yours and drawing me a map?
И да нацртате линија тука.You draw a line right there.
Вчера требаше децата да нацртаат она што сакаат да бидатYesterday, I had the child to draw whatever they wanted to be when they grow up.
Хенри, разбистри го умот и нацртај ми слика од првите работи кои ќе ти паднат на ум кога ќе го слушнеш зборот „семејство“.Okay, Henry, I just want you to clear your mind and draw a picture for me of the first thing that comes to mind when you hear the word "family."
Џон, нацртај круг од 500 километри околу него и знаеш што ќе добиеш?Well, John, draw a circle 300 miles around, know what you get?
Докторе, состави список и нацртај ми мапа.Doc, why don't you do me a list, draw me a map.
-Сега нацртај круг на мапата со хотелот во средина и размер од 4.5 км.Now draw a circle on the map with the hotel in the middle... and the circumference at 4.5 kilometers.
Еч, нацртај го тој човек во пилешко одело.Etch, draw that man in a chicken suit.
Кога го прашав што претставува ова тој не можеше да се сети што нацртал.When I asked Evan about the drawing.. well.. he couldn't remember doing it.
Кој го нацртал ова?Who did this drawing?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

доцрта
finish drawing
набута
cram
намота
coil

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

надои
breastfeed
настане
arise
настапи
perform
настрои
bring to a certain disposition
натрупува
accumulate
нацепи
chop down
начека
catch someone when theyre vulnerable
нијансира
nuance
обвинува
blame
обеспокои
upset

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'draw':

None found.
Learning languages?