Натопи (to soak) conjugation

Macedonian
8 examples
This verb can also mean the following: immerse, get wet

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
натопам
I soak
натопиш
you soak
натопи
he/she/it soaks
натопиме
we soak
натопите
you all soak
натопат
they soak
Future tense
ќе натопам
I will soak
ќе натопиш
you will soak
ќе натопи
he/she/it will soak
ќе натопиме
we will soak
ќе натопите
you all will soak
ќе натопат
they will soak
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би натопил
I (masculine) would have soaked
би натопила
I (feminine) would have soaked
би натопил
you (masculine) would have soaked
би натопила
you (feminine) would have soaked
би натопил
he would have soaked
би натопила
she would have soaked
би натопило
it would have soaked
би натопиле
we would have soaked
би натопиле
you all would have soaked
би натопиле
they would have soaked
Past perfect tense
сум натопил
I (masculine) have soaked
сум натопила
I (feminine) have soaked
си натопил
you (masculine) have soaked
си натопила
you (feminine) have soaked
е натопил
he has soaked
е натопила
she has soaked
е натопило
it has soaked
сме натопиле
we have soaked
сте натопиле
you all have soaked
сум натопиле
they have soaked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
натопев
I was soaking
натопеше
you were soaking
натопеше
he/she/it was soaking
натопевме
we were soaking
натопевте
you all were soaking
натопеа
they were soaking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев натопил
I (masculine) had soaked
бев натопила
I (feminine) had soaked
беше натопил
you (masculine) had soaked
беше натопила
you (feminine) had soaked
беше натопил
he had soaked
беше натопила
she had soaked
беше натопило
it had soaked
бевме натопиле
we had soaked
бевте натопиле
you all had soaked
беа натопиле
they had soaked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе натопев
I will have soaked
ќе натопеше
you will have soaked
ќе натопеше
he/she/it will have soaked
ќе натопевме
we will have soaked
ќе натопевте
you all will have soaked
ќе натопеа
they will have soaked
Past aorist tense
натопив
I soaked
натопи
you soaked
натопи
he/she/it soaked
натопивме
we soaked
натопивте
you all soaked
натопија
they soaked
Imperative tense
-
натопи
you soak
-
-
натопете
you all soak
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум натопел
I (masculine) will soak
ќе сум натопела
I (feminine) will soak
ќе си натопел
you (masculine) will soak
ќе си натопела
you (feminine) will soak
ќе е натопел
he will soak
ќе е натопела
she will soak
ќе е натопело
it will soak
ќе сме натопеле
we will soak
ќе сте натопеле
you all will soak
ќе сум натопеле
they will soak
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
натопен
soaking
soaking
soaking
натопел
soaking
натопела
soaking
натопело
soaking
натопеле
soaking
натопил
soaked
натопила
soaked
натопило
soaked
натопиле
soaked

Examples of натопи

Example in MacedonianTranslation in English
Ако се натопи ѕидот и инсталацијата вака, доаѓа до ризик од мувлосување.You get drywall and insulation soaked like this, you run the risk of stachybotrys mould.
Удираше по наковалната и брановите растеа се поголеми, ги натопи бродовите, и еден потона, тежок од водата.He beat his anvil and the waves grew ever taller, soaked the boats, and one went down, heavy with water.
Мојот телефон се натопи во лагуната. Добро.- My phone got soaked in a lagoon.
Сфати дека сакам целата да се натопам.Figure I wanna get all soaked.
Плати или ќе ти го натопам оделото со нејзината крв.Pay up, or I'II soak your clothes with her blood.
Зошто јас не се спремам и да се натопам во кадата неколку денови?Why don't I get ready and soak in the tub for a couple of days?
Ги натопив рацете со неговата крв и ги лизнав.I soaked my hands in his blood and licked them.
-Мислам дека знаеш. Му го натопивте неговиот долен веш во месо.You soaked his underwear in meat.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

накупи
buy a large quantity of
натажи
sadden
натови
stuff
наточи
pour
натрти
do
нацепи
chop down
потопи
immerse

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'soak':

None found.
Learning languages?