Натера (to make) conjugation

Macedonian
5 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
натераам
I make
натерааш
you make
натераа
he/she/it makes
натерааме
we make
натераате
you all make
натерааат
they make
Future tense
ќе натераам
I will make
ќе натерааш
you will make
ќе натераа
he/she/it will make
ќе натерааме
we will make
ќе натераате
you all will make
ќе натерааат
they will make
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би натераал
I (masculine) would have made
би натераала
I (feminine) would have made
би натераал
you (masculine) would have made
би натераала
you (feminine) would have made
би натераал
he would have made
би натераала
she would have made
би натераало
it would have made
би натераале
we would have made
би натераале
you all would have made
би натераале
they would have made
Past perfect tense
сум натераал
I (masculine) have made
сум натераала
I (feminine) have made
си натераал
you (masculine) have made
си натераала
you (feminine) have made
е натераал
he has made
е натераала
she has made
е натераало
it has made
сме натераале
we have made
сте натераале
you all have made
сум натераале
they have made
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
натераав
I was making
натерааше
you were making
натерааше
he/she/it was making
натераавме
we were making
натераавте
you all were making
натерааа
they were making
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев натераал
I (masculine) had made
бев натераала
I (feminine) had made
беше натераал
you (masculine) had made
беше натераала
you (feminine) had made
беше натераал
he had made
беше натераала
she had made
беше натераало
it had made
бевме натераале
we had made
бевте натераале
you all had made
беа натераале
they had made
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе натераав
I will have made
ќе натерааше
you will have made
ќе натерааше
he/she/it will have made
ќе натераавме
we will have made
ќе натераавте
you all will have made
ќе натерааа
they will have made
Past aorist tense
натераав
I made
натераа
you made
натераа
he/she/it made
натераавме
we made
натераавте
you all made
натерааа
they made
Imperative tense
-
натераај
you make
-
-
натераајте
you all make
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум натераал
I (masculine) will make
ќе сум натераала
I (feminine) will make
ќе си натераал
you (masculine) will make
ќе си натераала
you (feminine) will make
ќе е натераал
he will make
ќе е натераала
she will make
ќе е натераало
it will make
ќе сме натераале
we will make
ќе сте натераале
you all will make
ќе сум натераале
they will make
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
натераан
making
making
making
натераал
making
натераала
making
натераало
making
натераале
making
натераал
made
натераала
made
натераало
made
натераале
made

Examples of натера

Example in MacedonianTranslation in English
Манекенките чекореа по модната писта облечени во толку многу крзно што беше доволно застрашувачко да ги натера активистите за правата на животните да излезат од својата кожа.They had models strutting the catwalk in so much fur, it was scary enough to make animal rights activists and environmentalists jump out of their skins.
Не можам да помислам ниту на една причина што ќе натера „Палестинец” да убие некој како Виторио.I can’t think of one reason that would make a “Palestinian” kill someone like Vittorio.
На толпа од околу сто или повеќе силеџии да ме надвладее, да ме преплаши, да ме натера да врескам. Тоа не беше фер-борба, моето тело беше повредено и оскрвнавено - но тие само ја загребаа лушпата, не го скршија јадрото. Нема да бидам жртва и јас не сум скршена.It took a mob maybe a hundred-harasser strong or more to physically overcome me, to scare me, to make me scream, it was not a fair fight; my body was violated and defiled - but they only scratched my shell, they did not break my core, I will not be victimized, and I am not broken.
Се работи за мошне реалистична новела која ќе те натера да ја почувствуваш вредноста на твоите очи.It's a very realistic novel that will make you feel the value of your eyes.
Тоа ме натера да се запрашам: Зошто сега?So what makes me wonder is: Why now?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

дотера
dress up
истера
kick out

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'make':

None found.
Learning languages?