Насочува (to direct) conjugation

Macedonian
4 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
насочувам
I direct
насочуваш
you direct
насочува
he/she/it directs
насочуваме
we direct
насочувате
you all direct
насочуваат
they direct
Future tense
ќе насочувам
I will direct
ќе насочуваш
you will direct
ќе насочува
he/she/it will direct
ќе насочуваме
we will direct
ќе насочувате
you all will direct
ќе насочуваат
they will direct
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би насочувал
I (masculine) would have directed
би насочувала
I (feminine) would have directed
би насочувал
you (masculine) would have directed
би насочувала
you (feminine) would have directed
би насочувал
he would have directed
би насочувала
she would have directed
би насочувало
it would have directed
би насочувале
we would have directed
би насочувале
you all would have directed
би насочувале
they would have directed
Past perfect tense
сум насочувал
I (masculine) have directed
сум насочувала
I (feminine) have directed
си насочувал
you (masculine) have directed
си насочувала
you (feminine) have directed
е насочувал
he has directed
е насочувала
she has directed
е насочувало
it has directed
сме насочувале
we have directed
сте насочувале
you all have directed
сум насочувале
they have directed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
насочував
I was directing
насочуваше
you were directing
насочуваше
he/she/it was directing
насочувавме
we were directing
насочувавте
you all were directing
насочуваа
they were directing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев насочувал
I (masculine) had directed
бев насочувала
I (feminine) had directed
беше насочувал
you (masculine) had directed
беше насочувала
you (feminine) had directed
беше насочувал
he had directed
беше насочувала
she had directed
беше насочувало
it had directed
бевме насочувале
we had directed
бевте насочувале
you all had directed
беа насочувале
they had directed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе насочував
I will have directed
ќе насочуваше
you will have directed
ќе насочуваше
he/she/it will have directed
ќе насочувавме
we will have directed
ќе насочувавте
you all will have directed
ќе насочуваа
they will have directed
Past aorist tense
Imperative tense
-
насочувај
you direct
-
-
насочувајте
you all direct
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум насочувал
I (masculine) will direct
ќе сум насочувала
I (feminine) will direct
ќе си насочувал
you (masculine) will direct
ќе си насочувала
you (feminine) will direct
ќе е насочувал
he will direct
ќе е насочувала
she will direct
ќе е насочувало
it will direct
ќе сме насочувале
we will direct
ќе сте насочувале
you all will direct
ќе сум насочувале
they will direct
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
насочуван
directing
насочувајќи
directing
насочување
directing
насочувал
directing
насочувала
directing
насочувало
directing
насочувале
directing
directed
directed
directed
directed

Examples of насочува

Example in MacedonianTranslation in English
Единаесетте колектори ќе бидат рационализирани во еден централен колектор што ќе ја насочува водата во пречистителна станица, конструирана според врвна технологија, ставајќи и' крај на старата навика, што беше практикувана со векови за неконтролирано испуштање на отпад.Eleven collectors will be rationalised into one central collector which will direct the waste into a state of the art treatment plant, putting an end to a centuries old practice of uncontrolled discharge.
Мојот пронајдок... го насочува секој ТВ-сигнал точно во човековиот мозок.My invention beams any TV signal directly into the human brain.
Кралица... Која ги насочува работниците мравки.A queen who directs the worker ants.
И така, кога ќе почнете да го с фаќате тоа што го чувствувате е сe. И кога ќе почнете да ги насочувате мислите базирани на тоа како се чувствувате. Малку по малку ќе го пронајдете местото каде се чувствувате така.And so, when you begin to realize that the way you feel is everything, and you begin to direct your thoughts based upon how they feel, little by little you can find the feeling place of it,

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

населува
populate

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'direct':

None found.
Learning languages?