Наметне (to impose) conjugation

Macedonian
16 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наметнам
I impose
наметнеш
you impose
наметне
he/she/it imposes
наметнеме
we impose
наметнете
you all impose
наметнат
they impose
Future tense
ќе наметнам
I will impose
ќе наметнеш
you will impose
ќе наметне
he/she/it will impose
ќе наметнеме
we will impose
ќе наметнете
you all will impose
ќе наметнат
they will impose
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наметнал
I (masculine) would have imposed
би наметнала
I (feminine) would have imposed
би наметнал
you (masculine) would have imposed
би наметнала
you (feminine) would have imposed
би наметнал
he would have imposed
би наметнала
she would have imposed
би наметнало
it would have imposed
би наметнале
we would have imposed
би наметнале
you all would have imposed
би наметнале
they would have imposed
Past perfect tense
сум наметнал
I (masculine) have imposed
сум наметнала
I (feminine) have imposed
си наметнал
you (masculine) have imposed
си наметнала
you (feminine) have imposed
е наметнал
he has imposed
е наметнала
she has imposed
е наметнало
it has imposed
сме наметнале
we have imposed
сте наметнале
you all have imposed
сум наметнале
they have imposed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наметнев
I was imposing
наметнеше
you were imposing
наметнеше
he/she/it was imposing
наметневме
we were imposing
наметневте
you all were imposing
наметнеа
they were imposing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наметнал
I (masculine) had imposed
бев наметнала
I (feminine) had imposed
беше наметнал
you (masculine) had imposed
беше наметнала
you (feminine) had imposed
беше наметнал
he had imposed
беше наметнала
she had imposed
беше наметнало
it had imposed
бевме наметнале
we had imposed
бевте наметнале
you all had imposed
беа наметнале
they had imposed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наметнев
I will have imposed
ќе наметнеше
you will have imposed
ќе наметнеше
he/she/it will have imposed
ќе наметневме
we will have imposed
ќе наметневте
you all will have imposed
ќе наметнеа
they will have imposed
Past aorist tense
наметнав
I imposed
наметна
you imposed
наметна
he/she/it imposed
наметнавме
we imposed
наметнавте
you all imposed
наметнаа
they imposed
Imperative tense
-
наметни
you impose
-
-
наметнете
you all impose
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наметнел
I (masculine) will impose
ќе сум наметнела
I (feminine) will impose
ќе си наметнел
you (masculine) will impose
ќе си наметнела
you (feminine) will impose
ќе е наметнел
he will impose
ќе е наметнела
she will impose
ќе е наметнело
it will impose
ќе сме наметнеле
we will impose
ќе сте наметнеле
you all will impose
ќе сум наметнеле
they will impose
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
наметнат
imposing
imposing
imposing
наметнел
imposing
наметнела
imposing
наметнело
imposing
наметнеле
imposing
наметнал
imposed
наметнала
imposed
наметнало
imposed
наметнале
imposed

Examples of наметне

Example in MacedonianTranslation in English
На овој начин, тимот на Путин е способен да ја наметне својата агенда дури и на либералните делови од руската интернет заедница.In this way, Putin’s team is able to impose its agenda even on the Russian Internet’s liberal ghetto.
Јас имам целосно почитување и комплетно го поддржувам министерството, кое се обидува да наметне правила во сообраќајот во Кувајт.He notes: I have full respect and completely support how the ministry is doing its best to impose traffic laws in Kuwait.
Санирух беше премногу привлечен за Американците: тие мислеа дека тој ќе го направи во Либан она што Малики не успеа да го направи во Ирак: да наметне национална волја против народната војска и групите за отпор насекаде во регионот.Sanyruah was too inviting for the Americans: they thought that he would do in Lebanon what Maliki failed to do in Iraq: to impose national will against militias and resistance groups anywhere in the region.
На Европскиот ден на акција против АКТА, околу 500 луѓе чекореа низ берлинските улици, марширајќи против контроверзниот договор против фалсификување за кој се верува дека ќе наметне нови криминални санкции со кои Интернет-операторите ќе бидат присилени да ги набљудуваат и цензурираат комуникациите онлајн.On the European Action Day Against ACTA, around 500 people walked through Berlin streets in a march against the controversial anti-counterfeiting agreement that is believed to impose new criminal sanctions forcing Internet actors to monitor and censor online communications.
Кантор, исто така, изјави дека CIDH утврди дека не може да се користат нејасни и двосмислени стандарди за клевета за да се наметне одговорност на некој кој се смета за државен службеник.Cantor also stated that the CIDH has established that vague and ambiguous libel standards cannot be used to impose liability on someone who is referred to a public official.
Не сакам да ти се наметнам.- I wouldn't want to impose on you.
Иако на некој начин може да изгледа расистички, не може да ја наметнеме нашата расистичка историја на некоја традиција во друга земја и да речеме дека е исто.Although it may be racist in some way, we cannot just superimpose our own racist history atop another country’s tradition and say it’s the same.
Јас ви се наметнав и ми е жал.I've imposed on you folks and I'm sorry.
Мислам дека доволно наметнав.Well, I think I've imposed enough.
По здобивањето на власта, Тајландската армија наметна разни форми на цензура во државата.After grabbing power, the Thai army has imposed various forms of censorship in the country.
Поранешниот премиер Абхисит Веџаџива и лидер на Демократската Партија го спореди државниот удар на Прајут со оној во 1957, кој исто така наметна апсолутна контрола на целата влада.Former Prime Minister Abhisit Vejjajiva and leader of the Democrat Party compared Prayuth’s coup with the 1957 coup, which also imposed an absolute control in the whole government.
Националниот празник на Каталонија, или Diada Nacional, се одржува секој 11-ти септември, со цел сеќавање на поразот на каталонските трупи во 1714 година, за време на Шпанската војна за сукцесија, која што наметна строг централизам во Шпанија и го одбележа крајот на политичката автономија на Каталонија.Catalonia's National Day, the Diada Nacional is held every September 11 to remember the defeat of Catalan troops in 1714, during the War of the Spanish Succession, which imposed a rigid centralism in Spain and marked the end of Catalan political autonomy.
Ова ќе се покаже важно понатаму. Нашата голема победа, која ни даде главна видливост и кредибилитет кај инвеститорите дојде не поради евангелизмот на група инженери од дното, туку поради еден стратег од врвот кој ја согледа потенцијалната моќ на оваа метода и потоа ја наметна таа визија на сите под него.That our big win, the big score that gave us mainstream visibility and credibility with investors came not because of bottom up evangelism from a bunch of engineers, but because one strategist at the top saw the potential power of this method and then essentially imposed that vision on everyone underneath him.
Менем ги наметна сите модерни бизнис-политики во реформите, додека истовремено: ги намали даноците на корпорациите, и ги продаде сите државни компании што постоеа.Menem imposed every business-friendly policy in it, all at one time: downsizing, corporate handouts and selling off every public asset he could find.
Исто така, наметнаа санкции на членовите на националниот тим кои играа во натпреварот на ЛПИ.It also imposed sanctions on national team members who played in the LPI competition.
После владината најава за воведување на строги економски мерки на крајот на јануари, пропратена со нов бран на штрајкови и неконкретно ветување од страна на водечките европски земји за поддршка, во која ќе биде вклучена и „техничка поддршка“ од ММФ, министрите за финансии на ЕУ се сретнаа минатата недела за да ја притиснат Грција со краток рок за применување на мерките пред да ѝ наметнат натамошни стриктни мерки.After the announcement of tough austerity measures by the government in late January, followed by a renewed wave of strikes and a vague statement of support by EU leaders, involving "technical support" by the IMF, EU finance ministers met last week to thrust a narrow deadline on Greece before imposing further strict measures.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

намекне
hint

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'impose':

None found.
Learning languages?