Наканува (to persuade) conjugation

Macedonian

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наканувам
I persuade
накануваш
you persuade
наканува
he/she/it persuades
накануваме
we persuade
наканувате
you all persuade
накануваат
they persuade
Future tense
ќе наканувам
I will persuade
ќе накануваш
you will persuade
ќе наканува
he/she/it will persuade
ќе накануваме
we will persuade
ќе наканувате
you all will persuade
ќе накануваат
they will persuade
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наканувал
I (masculine) would have persuaded
би наканувала
I (feminine) would have persuaded
би наканувал
you (masculine) would have persuaded
би наканувала
you (feminine) would have persuaded
би наканувал
he would have persuaded
би наканувала
she would have persuaded
би наканувало
it would have persuaded
би наканувале
we would have persuaded
би наканувале
you all would have persuaded
би наканувале
they would have persuaded
Past perfect tense
сум наканувал
I (masculine) have persuaded
сум наканувала
I (feminine) have persuaded
си наканувал
you (masculine) have persuaded
си наканувала
you (feminine) have persuaded
е наканувал
he has persuaded
е наканувала
she has persuaded
е наканувало
it has persuaded
сме наканувале
we have persuaded
сте наканувале
you all have persuaded
сум наканувале
they have persuaded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наканував
I was persuading
накануваше
you were persuading
накануваше
he/she/it was persuading
наканувавме
we were persuading
наканувавте
you all were persuading
накануваа
they were persuading
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наканувал
I (masculine) had persuaded
бев наканувала
I (feminine) had persuaded
беше наканувал
you (masculine) had persuaded
беше наканувала
you (feminine) had persuaded
беше наканувал
he had persuaded
беше наканувала
she had persuaded
беше наканувало
it had persuaded
бевме наканувале
we had persuaded
бевте наканувале
you all had persuaded
беа наканувале
they had persuaded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наканував
I will have persuaded
ќе накануваше
you will have persuaded
ќе накануваше
he/she/it will have persuaded
ќе наканувавме
we will have persuaded
ќе наканувавте
you all will have persuaded
ќе накануваа
they will have persuaded
Past aorist tense
Imperative tense
-
наканувај
you persuade
-
-
наканувајте
you all persuade
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наканувал
I (masculine) will persuade
ќе сум наканувала
I (feminine) will persuade
ќе си наканувал
you (masculine) will persuade
ќе си наканувала
you (feminine) will persuade
ќе е наканувал
he will persuade
ќе е наканувала
she will persuade
ќе е наканувало
it will persuade
ќе сме наканувале
we will persuade
ќе сте наканувале
you all will persuade
ќе сум наканувале
they will persuade
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
накануван
persuading
наканувајќи
persuading
наканување
persuading
наканувал
persuading
наканувала
persuading
наканувало
persuading
наканувале
persuading
persuaded
persuaded
persuaded
persuaded

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'persuade':

None found.
Learning languages?