Надминува (to surpass) conjugation

Macedonian
5 examples
This verb can also mean the following: do more than, overcome, go beyond, exceed

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
надминувам
I surpass
надминуваш
you surpass
надминува
he/she/it surpasses
надминуваме
we surpass
надминувате
you all surpass
надминуваат
they surpass
Future tense
ќе надминувам
I will surpass
ќе надминуваш
you will surpass
ќе надминува
he/she/it will surpass
ќе надминуваме
we will surpass
ќе надминувате
you all will surpass
ќе надминуваат
they will surpass
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би надминувал
I (masculine) would have surpassed
би надминувала
I (feminine) would have surpassed
би надминувал
you (masculine) would have surpassed
би надминувала
you (feminine) would have surpassed
би надминувал
he would have surpassed
би надминувала
she would have surpassed
би надминувало
it would have surpassed
би надминувале
we would have surpassed
би надминувале
you all would have surpassed
би надминувале
they would have surpassed
Past perfect tense
сум надминувал
I (masculine) have surpassed
сум надминувала
I (feminine) have surpassed
си надминувал
you (masculine) have surpassed
си надминувала
you (feminine) have surpassed
е надминувал
he has surpassed
е надминувала
she has surpassed
е надминувало
it has surpassed
сме надминувале
we have surpassed
сте надминувале
you all have surpassed
сум надминувале
they have surpassed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
надминував
I was surpassing
надминуваше
you were surpassing
надминуваше
he/she/it was surpassing
надминувавме
we were surpassing
надминувавте
you all were surpassing
надминуваа
they were surpassing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев надминувал
I (masculine) had surpassed
бев надминувала
I (feminine) had surpassed
беше надминувал
you (masculine) had surpassed
беше надминувала
you (feminine) had surpassed
беше надминувал
he had surpassed
беше надминувала
she had surpassed
беше надминувало
it had surpassed
бевме надминувале
we had surpassed
бевте надминувале
you all had surpassed
беа надминувале
they had surpassed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе надминував
I will have surpassed
ќе надминуваше
you will have surpassed
ќе надминуваше
he/she/it will have surpassed
ќе надминувавме
we will have surpassed
ќе надминувавте
you all will have surpassed
ќе надминуваа
they will have surpassed
Past aorist tense
Imperative tense
-
надминувај
you surpass
-
-
надминувајте
you all surpass
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум надминувал
I (masculine) will surpass
ќе сум надминувала
I (feminine) will surpass
ќе си надминувал
you (masculine) will surpass
ќе си надминувала
you (feminine) will surpass
ќе е надминувал
he will surpass
ќе е надминувала
she will surpass
ќе е надминувало
it will surpass
ќе сме надминувале
we will surpass
ќе сте надминувале
you all will surpass
ќе сум надминувале
they will surpass
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
надминуван
surpassing
надминувајќи
surpassing
надминување
surpassing
надминувал
surpassing
надминувала
surpassing
надминувало
surpassing
надминувале
surpassing
surpassed
surpassed
surpassed
surpassed

Examples of надминува

Example in MacedonianTranslation in English
Лично јас сум поласкан да видам дека бројот на читатели на мојот блог го надминува бројот на 90 проценти од печатените ерменски весници.I personally am flattered to see, that the number of my blog's pageviews surpasses 90 percent of printruns of Armenian newspapers.
Знаеш зашто овој хамбургер го надминува "Big Boy"?You know why this hamburger surpasses the Big Boy?
Тој не е Ганик, ама го надминува ентузијазмот.The man is no Gannicus, yet he surpasses in enthusiasm.
Последните статистики покажуваат дека нашиот увоз го надминува нашиот извоз за неколку милијарди.The latest statistics point out that our imports surpass our exports of several billions.
Бројката на жртви претставува досега најголема природна катастрофа во Австралија, надминувајќи ги 75те жртви од пожарите во 1983.The death toll accounts for Australia’s largest natural fire disaster, surpassing the 75 victims of fires on Ash Wednesday, 1983.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

кубе
pull out hair
легне
lie down
лудува
go wild
мастурбира
masturbate
мие
wash
моделира
model
нагаѓа
guess blindly
надмине
surpass
надмудри
outsmart
најде
find

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'surpass':

None found.
Learning languages?