Надгледува (to monitor) conjugation

Macedonian
26 examples
This verb can also mean the following: supervise

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
надгледувам
I monitor
надгледуваш
you monitor
надгледува
he/she/it monitors
надгледуваме
we monitor
надгледувате
you all monitor
надгледуваат
they monitor
Future tense
ќе надгледувам
I will monitor
ќе надгледуваш
you will monitor
ќе надгледува
he/she/it will monitor
ќе надгледуваме
we will monitor
ќе надгледувате
you all will monitor
ќе надгледуваат
they will monitor
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би надгледувал
I (masculine) would have monitored
би надгледувала
I (feminine) would have monitored
би надгледувал
you (masculine) would have monitored
би надгледувала
you (feminine) would have monitored
би надгледувал
he would have monitored
би надгледувала
she would have monitored
би надгледувало
it would have monitored
би надгледувале
we would have monitored
би надгледувале
you all would have monitored
би надгледувале
they would have monitored
Past perfect tense
сум надгледувал
I (masculine) have monitored
сум надгледувала
I (feminine) have monitored
си надгледувал
you (masculine) have monitored
си надгледувала
you (feminine) have monitored
е надгледувал
he has monitored
е надгледувала
she has monitored
е надгледувало
it has monitored
сме надгледувале
we have monitored
сте надгледувале
you all have monitored
сум надгледувале
they have monitored
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
надгледував
I was monitoring
надгледуваше
you were monitoring
надгледуваше
he/she/it was monitoring
надгледувавме
we were monitoring
надгледувавте
you all were monitoring
надгледуваа
they were monitoring
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев надгледувал
I (masculine) had monitored
бев надгледувала
I (feminine) had monitored
беше надгледувал
you (masculine) had monitored
беше надгледувала
you (feminine) had monitored
беше надгледувал
he had monitored
беше надгледувала
she had monitored
беше надгледувало
it had monitored
бевме надгледувале
we had monitored
бевте надгледувале
you all had monitored
беа надгледувале
they had monitored
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе надгледував
I will have monitored
ќе надгледуваше
you will have monitored
ќе надгледуваше
he/she/it will have monitored
ќе надгледувавме
we will have monitored
ќе надгледувавте
you all will have monitored
ќе надгледуваа
they will have monitored
Past aorist tense
Imperative tense
-
надгледувај
you monitor
-
-
надгледувајте
you all monitor
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум надгледувал
I (masculine) will monitor
ќе сум надгледувала
I (feminine) will monitor
ќе си надгледувал
you (masculine) will monitor
ќе си надгледувала
you (feminine) will monitor
ќе е надгледувал
he will monitor
ќе е надгледувала
she will monitor
ќе е надгледувало
it will monitor
ќе сме надгледувале
we will monitor
ќе сте надгледувале
you all will monitor
ќе сум надгледувале
they will monitor
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
надгледуван
monitoring
надгледувајќи
monitoring
надгледување
monitoring
надгледувал
monitoring
надгледувала
monitoring
надгледувало
monitoring
надгледувале
monitoring
monitored
monitored
monitored
monitored

Examples of надгледува

Example in MacedonianTranslation in English
Сакате тој да го надгледува интернетот, да мести активисти за злосторства, да потплаќа новинари, да апси невини луѓе, уште да спречува експлозии?You want him to monitor the Internet, frame activists for crimes, pay off journalists, arrest innocent people and also counteract explosions?
Веќе неколку месеци, иницијативата @Apuntem го надгледува сѐ пожестокиот анти - каталонски дискурс на Твитер.For some months now, the initiative @Apuntem has monitored an increasingly hostile, anti-Catalan discourse on Twitter.
Рапидшер: делењето содржини не се надгледува, не може да се открие што споделуваат твоите луѓе.RapidShare: Sharing is not monitored, you can’t tell what your people are sharing.
Во меќувреме, Глобал Воисес ќе продолжи да го надгледува развојот на употребата на новите општестени медиуми во конфликтот помеќу Ерменија и Азербејџан.Meanwhile, Global Voices will continue to monitor developments in the use of new and social media in the Armenia-Azerbaijan conflict.
Мислам, што ако Џитс надгледува?I mean, what if the Jits is monitoring?
Не е многу, но ќе ве надгледувам низ сајбер-мозокот на типов.– but I'll try to monitor your dive through this guy's brain.
Јас би рекол малку да надгледувам.I wouldn't mind doing a little, uh, monitoring myself.
Мојата работа е да ја надгледувам комуникацијата.My job is to monitor communications around here.
Затоа повеќе сакам да надгледувам уметници него ли свештеници или мировни активисти.That's why I prefer monitoring artists to priests or peace activists.
Ќе ги надгледувам вашите монитори од мојата канцеларија.Your stations will be mirrored and monitored through my office.
Ги надгледуваме нивните блогови и тоа е еден од нашите извори.We monitor their weblogs, and it is one of our resources.
Ве молам не се обидувајте да избегате... зошто ги надгледуваме полициските скенери... и ќе ве убиеме ако го направите тоа.Please make no attempt to escape... as we will be monitoring the police scanner... and we'll kill you if you do.
Моравме да го надгледуваме секој кој што знаеше.We had to monitor everybody.
-Ние само... надгледуваме... Правите лажен сигнал за Силва да може да го следи.We just... monitoring... ...creating a false tracking signal for Silva to follow.
Па, Инглиш, сакам да сте вечерва во кулата и да ја надгледувате церемонијата.Now, English, I want you at the Tower tonight, monitoring this unveiling.
Одобрувањето на SOPA и PIPA од страна на Конгресот и Сенатот на САД ќе ги принудат социјалните медиуми и други веб-сајтови, кои хостираат кориснички создадена содржина, проактивно да ги надгледуваат и цензорираат корисниците со цел да превенираат објава на зборови или слики кои можеби ги прекршуваат авторските права.The passage of SOPA and PIPA by the United States Congress and Senate would force social media platforms and other web sites that host user-generated content to pro-actively monitor and censor users to prevent them from posting words or images that may violate copyrights.
Одобрувањето на овие одлуки ќе испрати јасна порака дека владата на САД верува дека е прифатливо да се надгледуваат и цензурираат граѓаните за да се идентификува „прекршочна активност“ која честопати се поистоветува со политичко и религиозно несогласување.Passage of these bills will send a clear message that the US government believes it is acceptable to monitor and censor citizens to identify "infringing activity" which too often is equated with political and religious dissent.
Некои од обожавателите на Фејсбук групата предупредуваат дека српската полиција и Српската разузнавачка служба (БИА) ги надгледуваат онлајн активностите во нивниот добро познат диктаторски стил.Some of the Facebook page's members warn that the Serbian police and the Serbian Inteliigence Agency (BIA) are monitoring online activities in the well-known dictatorial style.
Филипинците го користеа хаштагот #maringPH и #floodPH за да ја надгледуваат ситуацијата со поплавата во Манила и блиските региони.Filipinos used the hashtag #maringPH and #floodPH to monitor the flood situation in Manila and nearby regions.
Пред референдумот, во летото 1999 година, Меѓународната Федерација за Источен Тимор (International Federation for East Timor) го состави проектот „Набљудувач (Observer)“, меѓународен тим на членови од барем 22 земји кои заминаа во Тимор за да го надгледуваат гласањето.In the summer of 1999, in the lead up to the Referendum, the International Federation for East Timor assembled the Observer Project, an international team of members from at least 22 countries to go to Timor and monitor the vote.
Се што направив е ти го најдов човекот. Човекот беше надгледуван од Британската тајна служба.I Was who I indicated the man. a man who was under monitoring of the British private service.
Освен надгледување на денешната ситуација со дрогата, ЕМЦДДА ја следи и појавата на нови дроги и трендови.With the production of cocaine and heroin at historically high levels and with over 7 000 Europeans dying every year of drug overdoses, constant monitoring is imperative.
Само пред една деценија, способноста на Европа за надгледување на својот проблем со дрога беше крајно ограничен.Just over a decade ago, Europe’s capacity for monitoring its drug problem was extremely limited.
Владислав Тсиплукин, потпарол на руската социјална мрежа Вконтакте.ру, изјави платформата има 600 модератори одговорни за надгледување и отстранување на групи со говор на омраза.Vladislav Tsiplukhin, a spokesperson for Russian social network Vkontakte.ru, said the platform had 600 moderators responsible for monitoring and removing hate speech groups.
На пример, неколку феминистички блогови, нè потсетуваат дека регулацијата, надгледување и обновување на законот за печат сè суштински.Several feminist blogs, for instance, remind us that regulation, monitoring and reviewing the press law are all fundamental.
Подолу ќе посочам неколку едноставни методи кои корисниците можат да ги следат за да ја отежнат работата на програмите за надгледување.Hereinafter let me enumerate some simple methods that Internet users can follow to aggravate the work of monitoring programs.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'monitor':

None found.
Learning languages?