Наградува (to award) conjugation

Macedonian
5 examples
This verb can also mean the following: reward

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наградувам
I award
наградуваш
you award
наградува
he/she/it awards
наградуваме
we award
наградувате
you all award
наградуваат
they award
Future tense
ќе наградувам
I will award
ќе наградуваш
you will award
ќе наградува
he/she/it will award
ќе наградуваме
we will award
ќе наградувате
you all will award
ќе наградуваат
they will award
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наградувал
I (masculine) would have awarded
би наградувала
I (feminine) would have awarded
би наградувал
you (masculine) would have awarded
би наградувала
you (feminine) would have awarded
би наградувал
he would have awarded
би наградувала
she would have awarded
би наградувало
it would have awarded
би наградувале
we would have awarded
би наградувале
you all would have awarded
би наградувале
they would have awarded
Past perfect tense
сум наградувал
I (masculine) have awarded
сум наградувала
I (feminine) have awarded
си наградувал
you (masculine) have awarded
си наградувала
you (feminine) have awarded
е наградувал
he has awarded
е наградувала
she has awarded
е наградувало
it has awarded
сме наградувале
we have awarded
сте наградувале
you all have awarded
сум наградувале
they have awarded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наградував
I was awarding
наградуваше
you were awarding
наградуваше
he/she/it was awarding
наградувавме
we were awarding
наградувавте
you all were awarding
наградуваа
they were awarding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наградувал
I (masculine) had awarded
бев наградувала
I (feminine) had awarded
беше наградувал
you (masculine) had awarded
беше наградувала
you (feminine) had awarded
беше наградувал
he had awarded
беше наградувала
she had awarded
беше наградувало
it had awarded
бевме наградувале
we had awarded
бевте наградувале
you all had awarded
беа наградувале
they had awarded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наградував
I will have awarded
ќе наградуваше
you will have awarded
ќе наградуваше
he/she/it will have awarded
ќе наградувавме
we will have awarded
ќе наградувавте
you all will have awarded
ќе наградуваа
they will have awarded
Past aorist tense
Imperative tense
-
наградувај
you award
-
-
наградувајте
you all award
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наградувал
I (masculine) will award
ќе сум наградувала
I (feminine) will award
ќе си наградувал
you (masculine) will award
ќе си наградувала
you (feminine) will award
ќе е наградувал
he will award
ќе е наградувала
she will award
ќе е наградувало
it will award
ќе сме наградувале
we will award
ќе сте наградувале
you all will award
ќе сум наградувале
they will award
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
наградуван
awarding
наградувајќи
awarding
наградување
awarding
наградувал
awarding
наградувала
awarding
наградувало
awarding
наградувале
awarding
awarded
awarded
awarded
awarded

Examples of наградува

Example in MacedonianTranslation in English
На Плашливата Скала, ја наградувам гостилницата Жална Плажа со шест черепи.On a Shiver Scale, I award the Weeping Beach Inn six skulls.
Го наградувам Делфин со 10 Черепи!I award the Dolphin 10 skulls!
На плашливата скала, ја наградувам кафаната жална плажа со шест черепиOn a Shiver Scale, I award the Weeping Beach Inn six skulls.
Но на плашливата скала... го наградувам делфин со 10 черепи!But on the Shiver Scale... I award the Dolphin 10 skulls!
И сега ме наградуваат за анализа на живот, кој што таа реши да го прекине.And now I'm being given an award for illuminating a life which she chose to end.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заградува
fence

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'award':

None found.
Learning languages?