Наговестува (to hint) conjugation

Macedonian
1 examples
This verb can also mean the following: insinuate, suggest

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наговестувам
I hint
наговестуваш
you hint
наговестува
he/she/it hints
наговестуваме
we hint
наговестувате
you all hint
наговестуваат
they hint
Future tense
ќе наговестувам
I will hint
ќе наговестуваш
you will hint
ќе наговестува
he/she/it will hint
ќе наговестуваме
we will hint
ќе наговестувате
you all will hint
ќе наговестуваат
they will hint
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наговестувал
I (masculine) would have hinted
би наговестувала
I (feminine) would have hinted
би наговестувал
you (masculine) would have hinted
би наговестувала
you (feminine) would have hinted
би наговестувал
he would have hinted
би наговестувала
she would have hinted
би наговестувало
it would have hinted
би наговестувале
we would have hinted
би наговестувале
you all would have hinted
би наговестувале
they would have hinted
Past perfect tense
сум наговестувал
I (masculine) have hinted
сум наговестувала
I (feminine) have hinted
си наговестувал
you (masculine) have hinted
си наговестувала
you (feminine) have hinted
е наговестувал
he has hinted
е наговестувала
she has hinted
е наговестувало
it has hinted
сме наговестувале
we have hinted
сте наговестувале
you all have hinted
сум наговестувале
they have hinted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наговестував
I was hinting
наговестуваше
you were hinting
наговестуваше
he/she/it was hinting
наговестувавме
we were hinting
наговестувавте
you all were hinting
наговестуваа
they were hinting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наговестувал
I (masculine) had hinted
бев наговестувала
I (feminine) had hinted
беше наговестувал
you (masculine) had hinted
беше наговестувала
you (feminine) had hinted
беше наговестувал
he had hinted
беше наговестувала
she had hinted
беше наговестувало
it had hinted
бевме наговестувале
we had hinted
бевте наговестувале
you all had hinted
беа наговестувале
they had hinted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наговестував
I will have hinted
ќе наговестуваше
you will have hinted
ќе наговестуваше
he/she/it will have hinted
ќе наговестувавме
we will have hinted
ќе наговестувавте
you all will have hinted
ќе наговестуваа
they will have hinted
Past aorist tense
Imperative tense
-
наговестувај
you hint
-
-
наговестувајте
you all hint
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наговестувал
I (masculine) will hint
ќе сум наговестувала
I (feminine) will hint
ќе си наговестувал
you (masculine) will hint
ќе си наговестувала
you (feminine) will hint
ќе е наговестувал
he will hint
ќе е наговестувала
she will hint
ќе е наговестувало
it will hint
ќе сме наговестувале
we will hint
ќе сте наговестувале
you all will hint
ќе сум наговестувале
they will hint
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
наговестуван
hinting
наговестувајќи
hinting
наговестување
hinting
наговестувал
hinting
наговестувала
hinting
наговестувало
hinting
наговестувале
hinting
hinted
hinted
hinted
hinted

Examples of наговестува

Example in MacedonianTranslation in English
Како и секогаш, боговите многу наговестуваат ама се шкрти кога се однесува за деталите.As always, the gods are generous with hints, but cheap on specifics.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

мјаука
meow
може
be able
мрчи
grumble
набие
drive into
навести
foreshadow
наговара
persuade
наговори
persuade
наежи
give someone goosebumps
најаде
give enough food
накаже
punish

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'hint':

None found.
Learning languages?