Нагласи (to emphasize) conjugation

Macedonian
7 examples
This verb can also mean the following: accentuate, highlight

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
нагласам
I emphasize
нагласиш
you emphasize
нагласи
he/she/it emphasizes
нагласиме
we emphasize
нагласите
you all emphasize
нагласат
they emphasize
Future tense
ќе нагласам
I will emphasize
ќе нагласиш
you will emphasize
ќе нагласи
he/she/it will emphasize
ќе нагласиме
we will emphasize
ќе нагласите
you all will emphasize
ќе нагласат
they will emphasize
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би нагласил
I (masculine) would have emphasized
би нагласила
I (feminine) would have emphasized
би нагласил
you (masculine) would have emphasized
би нагласила
you (feminine) would have emphasized
би нагласил
he would have emphasized
би нагласила
she would have emphasized
би нагласило
it would have emphasized
би нагласиле
we would have emphasized
би нагласиле
you all would have emphasized
би нагласиле
they would have emphasized
Past perfect tense
сум нагласил
I (masculine) have emphasized
сум нагласила
I (feminine) have emphasized
си нагласил
you (masculine) have emphasized
си нагласила
you (feminine) have emphasized
е нагласил
he has emphasized
е нагласила
she has emphasized
е нагласило
it has emphasized
сме нагласиле
we have emphasized
сте нагласиле
you all have emphasized
сум нагласиле
they have emphasized
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
нагласев
I was emphasizing
нагласеше
you were emphasizing
нагласеше
he/she/it was emphasizing
нагласевме
we were emphasizing
нагласевте
you all were emphasizing
нагласеа
they were emphasizing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев нагласил
I (masculine) had emphasized
бев нагласила
I (feminine) had emphasized
беше нагласил
you (masculine) had emphasized
беше нагласила
you (feminine) had emphasized
беше нагласил
he had emphasized
беше нагласила
she had emphasized
беше нагласило
it had emphasized
бевме нагласиле
we had emphasized
бевте нагласиле
you all had emphasized
беа нагласиле
they had emphasized
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе нагласев
I will have emphasized
ќе нагласеше
you will have emphasized
ќе нагласеше
he/she/it will have emphasized
ќе нагласевме
we will have emphasized
ќе нагласевте
you all will have emphasized
ќе нагласеа
they will have emphasized
Past aorist tense
нагласив
I emphasized
нагласи
you emphasized
нагласи
he/she/it emphasized
нагласивме
we emphasized
нагласивте
you all emphasized
нагласија
they emphasized
Imperative tense
-
нагласи
you emphasize
-
-
нагласете
you all emphasize
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум нагласел
I (masculine) will emphasize
ќе сум нагласела
I (feminine) will emphasize
ќе си нагласел
you (masculine) will emphasize
ќе си нагласела
you (feminine) will emphasize
ќе е нагласел
he will emphasize
ќе е нагласела
she will emphasize
ќе е нагласело
it will emphasize
ќе сме нагласеле
we will emphasize
ќе сте нагласеле
you all will emphasize
ќе сум нагласеле
they will emphasize
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
нагласен
emphasizing
emphasizing
emphasizing
нагласел
emphasizing
нагласела
emphasizing
нагласело
emphasizing
нагласеле
emphasizing
нагласил
emphasized
нагласила
emphasized
нагласило
emphasized
нагласиле
emphasized

Examples of нагласи

Example in MacedonianTranslation in English
Неколку денови по немирите, Livejournal.com воведе построги правила за говорите на омраза и ја нагласи нивната нетолерантност за сите содржини насочени кон етничките малцинства.Few days after the riots, Livejournal.com has introduced stricter rules for hate speech and emphasized their intolerance of any content targeted against ethnic minorities.
Тој ја нагласи важноста на Рогун хидроцентралата како средство за независност на државата во снабдувањето со електрична енергија.He emphasized the importance of Rogun hydropower station as an asset for energy independence of the state.
Под закана или не, економистот и блогер Константин Грудџиев го нагласи недостатокот на поддршка за независните објавувачи на информации во Ирска:Under threat or not, economist and blogger Constantin Grudgiev emphasized the lack of support for independent information publishers in Ireland:
Додавање на реченица во написот на Википедија за Виетнамската војна за да се нагласи срамот од поразот на САД.Adding a sentence to the Wikipedia article about the Vietnam War to emphasize the embarrassment of America’s defeat.
„Тоа е културно збогатено искуство, кое исто така вклучува и предлог кој треба да се нагласи дека веб активноста не е само новина, тоа е исто така метод на учење кој создава вистинска дебата која може да влијае на јавното мислење", вели Дејвид Руиз Лопез - Присуелос координатор на Шпанскиот културен центар во Никарагва (Centro Cultural de España en Nicaragua, CCEN).“It is a culturally enriching experience, but it also involves a proposal to emphasize that web activity is not only a novelty, but also a learning method that generates real debate that may influence public opinion," comments David Ruíz López-Prisuelos, Coordinator at Spain Cultural Center in Nicaragua (Centro Cultural de España en Nicaragua, CCEN).
Сега, јас не можам да го нагласам ова доволно на луѓето од Сан Франциско:I cannot emphasize this enough. To the people of San Francisco.
Меѓутоа, сакам повторно да ви нагласам дека овој договор е најдобрата шанса за минимална казна во затвор.However, I'd like to emphasize again that this deal is Craig's best chance of minimizing jail time.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

накваси
make wet

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'emphasize':

None found.
Learning languages?