Маршира (to march) conjugation

Macedonian
35 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
марширам
I march
маршираш
you march
маршира
he/she/it marches
маршираме
we march
марширате
you all march
маршираат
they march
Future tense
ќе марширам
I will march
ќе маршираш
you will march
ќе маршира
he/she/it will march
ќе маршираме
we will march
ќе марширате
you all will march
ќе маршираат
they will march
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би марширал
I (masculine) would have marched
би марширала
I (feminine) would have marched
би марширал
you (masculine) would have marched
би марширала
you (feminine) would have marched
би марширал
he would have marched
би марширала
she would have marched
би марширало
it would have marched
би марширале
we would have marched
би марширале
you all would have marched
би марширале
they would have marched
Past perfect tense
сум марширал
I (masculine) have marched
сум марширала
I (feminine) have marched
си марширал
you (masculine) have marched
си марширала
you (feminine) have marched
е марширал
he has marched
е марширала
she has marched
е марширало
it has marched
сме марширале
we have marched
сте марширале
you all have marched
сум марширале
they have marched
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
марширав
I was marching
маршираше
you were marching
маршираше
he/she/it was marching
марширавме
we were marching
марширавте
you all were marching
маршираа
they were marching
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев марширал
I (masculine) had marched
бев марширала
I (feminine) had marched
беше марширал
you (masculine) had marched
беше марширала
you (feminine) had marched
беше марширал
he had marched
беше марширала
she had marched
беше марширало
it had marched
бевме марширале
we had marched
бевте марширале
you all had marched
беа марширале
they had marched
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе марширав
I will have marched
ќе маршираше
you will have marched
ќе маршираше
he/she/it will have marched
ќе марширавме
we will have marched
ќе марширавте
you all will have marched
ќе маршираа
they will have marched
Past aorist tense
Imperative tense
-
марширај
you march
-
-
марширајте
you all march
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум марширал
I (masculine) will march
ќе сум марширала
I (feminine) will march
ќе си марширал
you (masculine) will march
ќе си марширала
you (feminine) will march
ќе е марширал
he will march
ќе е марширала
she will march
ќе е марширало
it will march
ќе сме марширале
we will march
ќе сте марширале
you all will march
ќе сум марширале
they will march

Examples of маршира

Example in MacedonianTranslation in English
Еден од владините пратеници беше снимен на видео како провокативно маршира зад полицискиот кордон, прави безобразни гестови кон учесниците на протестот и им вика „Умрете!One of the government MPs was videotaped defiantly marching behind the police cordon, making obscene gestures at the protesters and yelling, "Die!
Не ми веруваш дека сум бил со МекГинти во четвртата марина, тој персонално ќе ти го рашири гзот и ќе маршира врз него ако дознае како се однесуваш со мене.You forget that I was with McGinty in the Fourth Marines, and he would personally stomp a mudhole in your ass and march it dry if he knew the way that you was treating me.
Џеф игра директно, тој маршира на свој начин.Jeff bought in sophomore year. He marches to a different drummer.
Господару, армијата маршира.My lord, the army is marching.
Мислев ќе требаше да го донесам Ал Шарптон да ви маршира.I thought I was gonna have to get Al Sharpton to come and have a march.
Не можам да „марширам“ за мир заедно со пропагандистот-хејтер Алек Русјаков.I cannot "march" for peace together with the hate-propagandist Alek Rusjakov.
Нема да марширам за мир заедно со хушкачи на насилство и поттикнувачи на етничка, верска и други видови омраза.I won't march for peace together with hatemongers.
А јас ќе одам да марширам низ Вашингтон, ќе го тужам дури и Бил Гејтс има херој внатре во секој од нас.# He died of AlDS # # Well I am going to march on Washington ' # lead the fight and charge the brigades #
Остави ме да марширам покрај тебе.Let me march beside you.
Но, ако треба да маршираш во крива линија Тогаш пет пари не давам за тоа.But if getting there means having to march in a line that's crooked, then it ain't worth a damn.
Ќе маршираш како што ти е наредено!You will march where you are commanded! Urgh!
Ако си мој принц, зошто маршираш со војската на Болтон?And if you were my prince, why are you marching with a Bolton army?
Ние маршираме кон иднината и се надеваме дека надворешниот свет ќе не види нас.We are marching towards that future and hopefully the outside world will see us.
Ќе маршираме северно, на брегот.We will march north, to the coast.
Кон врелите Порти маршираме.Into the Hot Gates we march.
Во тој тесен премин маршираме.Into that narrow corridor we march.
За чест, за должност, за слава, маршираме.For honor's sake, for duty's sake, for glory's sake, we march.
Ако сакате, може да ја испеете, може да марширате, да!If you want, you can sing it, you can march, yeah!
Може да пеете ако сакате. Може да марширате ако сакате!You can sing if you want You can march if you want!
Планирате да марширате накај Ѕидот?Do you mean to march on the Wall?
Продолжете да марширате!Keep marching!
Without Evasion забележува дека „официјалниот прес ја најавуваше парадата за овој Први Мај со новододадена компонента на армијата на вработените кои ќе маршираат во име на поддршката за револуцијата и социјализмот: самовработените“:Without Evasion notes that "the official press has been announcing the parade this May 1st with a newly added component to the 'army' of workers that will march in support of the revolution and socialism: the self-employed":
Тогаш, самовработените ќе маршираат овој Први Мај под банерите на социјализмот, и можеби наскоро унијата на револуционерните самовработувачи ќе биде основана.So then, the self-employed will march this May 1st under the banners of socialism, and maybe soon a 'union of revolutionary self-employed' will be established.
Додека илјадници Египќани маршираат од плоштадот Тахир, за да го прекинат 30 годишното владеење на претседателот Хошни Мубарак, светот ги поздравува.As thousands of Egyptians march from Tahrir Square, to call for an end to president Hosni Mubarak's 30-year rule, the world cheers on.
Еве некои слики поставени на Твитер од луѓето кои се наоѓаат на лице место, кои покажуваат како масата луѓе маршираат на плоштадот, додека се проверувани на одредени контролни точки поставени за да се заштитат мирните демонстрации од страна на платените силеџии на Владата:Here are some pictures tweeted by people on the ground, showing the masses marching to the square, as they get vetted at checkpoints set up to protect the peaceful demonstrators from government-paid thugs:
Илјадници маршираат во знак на поддршка за претседателот Чавез во јануари 2013 додека тој се уште следеше третмани за рак во Куба.Thousands marched in support of President Chávez in January 2013 while he was still undergoing cancer treatment in Cuba.
Следната снимка покажува прегазување на демонстрантите кои маршираа на погребот на 16-годишниот маченик Ахмед Ал - Ќатан на 7 октомври, 2011 година:The next video shows the running over of protesters who were marching in the funeral of 16-year-old martyr Ahmed Al-Qattan on the 7th of October, 2011:
Сега марширај.Now, march!
Левата страна марширај!Left flank, march!
Силен и марширајќи!Well, yes. But I'm strong and marching.
Ја ставив на средина на дворот, и одев околу неа три круга марширајќи:I placed her in the middle of the yard. And I went around her for three times marching:
Имено: покрај порта за триумфално марширање на спортисти, уметници, научници, лауреати и други заслужници, портата би била идеална за триумфално марширање на нашите гастарбајтери кои се враќаат во посета.Namely, besides serving as an arch for triumphal marches of athletes, artists, scientists, laureates and other worthy citizens, the arch would be ideal for triumphal marching of our returning to visit the homeland.
Како сето тоа марширање што го правевме никогаш да не се случило.It's like all that marching we did never happened.
Тие можат, на пример, да кажат дека на овогодинешниот Ден на работниците заедно марширале работници и неработници, коешто може да не биде толку абсурдно на ваков ден каде треба да се зборува со еден тон на соработка и на обединување, наместо со политички.They could, for example, say that on this Workers’ Day both 'Revolutionaries and Non-revolutionaries' are marching, which would not be absurd on a day that should have a labor and union tone, not a political one.
Во мојата земја, Авганистан, жените отсекогаш марширале и протестирале за нивните права.In my country, Afghanistan, women are always marching and protesting for their rights.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

маскира
mask

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'march':

None found.
Learning languages?