Компензира (to compensate) conjugation

Macedonian
20 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
компензирам
I compensate
компензираш
you compensate
компензира
he/she/it compensates
компензираме
we compensate
компензирате
you all compensate
компензираат
they compensate
Future tense
ќе компензирам
I will compensate
ќе компензираш
you will compensate
ќе компензира
he/she/it will compensate
ќе компензираме
we will compensate
ќе компензирате
you all will compensate
ќе компензираат
they will compensate
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би компензирал
I (masculine) would have compensated
би компензирала
I (feminine) would have compensated
би компензирал
you (masculine) would have compensated
би компензирала
you (feminine) would have compensated
би компензирал
he would have compensated
би компензирала
she would have compensated
би компензирало
it would have compensated
би компензирале
we would have compensated
би компензирале
you all would have compensated
би компензирале
they would have compensated
Past perfect tense
сум компензирал
I (masculine) have compensated
сум компензирала
I (feminine) have compensated
си компензирал
you (masculine) have compensated
си компензирала
you (feminine) have compensated
е компензирал
he has compensated
е компензирала
she has compensated
е компензирало
it has compensated
сме компензирале
we have compensated
сте компензирале
you all have compensated
сум компензирале
they have compensated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
компензирав
I was compensating
компензираше
you were compensating
компензираше
he/she/it was compensating
компензиравме
we were compensating
компензиравте
you all were compensating
компензираа
they were compensating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев компензирал
I (masculine) had compensated
бев компензирала
I (feminine) had compensated
беше компензирал
you (masculine) had compensated
беше компензирала
you (feminine) had compensated
беше компензирал
he had compensated
беше компензирала
she had compensated
беше компензирало
it had compensated
бевме компензирале
we had compensated
бевте компензирале
you all had compensated
беа компензирале
they had compensated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе компензирав
I will have compensated
ќе компензираше
you will have compensated
ќе компензираше
he/she/it will have compensated
ќе компензиравме
we will have compensated
ќе компензиравте
you all will have compensated
ќе компензираа
they will have compensated
Past aorist tense
Imperative tense
-
компензирај
you compensate
-
-
компензирајте
you all compensate
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум компензирал
I (masculine) will compensate
ќе сум компензирала
I (feminine) will compensate
ќе си компензирал
you (masculine) will compensate
ќе си компензирала
you (feminine) will compensate
ќе е компензирал
he will compensate
ќе е компензирала
she will compensate
ќе е компензирало
it will compensate
ќе сме компензирале
we will compensate
ќе сте компензирале
you all will compensate
ќе сум компензирале
they will compensate
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
компензиран
compensating
компензирајќи
compensating
компензирање
compensating
компензирал
compensating
компензирала
compensating
компензирало
compensating
компензирале
compensating
compensated
compensated
compensated
compensated

Examples of компензира

Example in MacedonianTranslation in English
Ќе се започне на први мај – денот на стартување на кампањата и во случај некој од учесниците не биде во можност да напише блог пост за денот, тој ќе може да компензира со пишување дополнителен пост наредниот ден.It will start in the 1st of May - which is the starting date of the campaign, and in case any of the participants was not able to write a new post one day, he can compensate by writing an extra post the following day.
Друга работа е недостигот од опаѓачко мени за последно-посетени сајтови, Хром го компензира тоа со користење на опција за автоматско дополнување, која ќе се обиде автоматски да ја дополни адресата која ја впишувате веднаш по внесување на првите букви, но сепак ова може да биде незгодно.Another thing is the lack of a drop-down bar for the last visited websites, Chrome compensates that by the use of the auto-completion feature that will automatically try to complete the URL you’re trying to get to once you type in the first few letters, but still this could be somewhat of a nuisance.
Телото компензира нешто.The body compensates, son.
Фотографија од претседателот, да... ги компензира сите мои ужасни слики.- With the Chairman's picture. You compensate for all my shortcomings, don't you?
Имаш оштетување на доминантната лева хемисвера, а десната хемисвера се обидува да компензира за тоа.Damage has taken place to the normally dominant left hemisphere... ...and the right hemisphere is attempting to compensate.
Ако не однесете конкретни и непобитни докази во нашата амбасада дека сте го зеле или уништиле делот во рок од два часа, нема да имам избор освен да го зголемам периметарот на мојата земја, да компензирам за нашите одбрабени слабости.If you do not deliver concrete and irrefutable proof to our embassy that you have recovered or destroyed this component within two hours, I will have no choice but to extend my country's forward perimeter, to compensate for our defensive vulnerabilities.
Ќе се обидам да компензирам, да ви испратам приближни координати.I'll try and compensate, send you approximate coordinates.
Кога имам тешка ноќ, компензирам следното утро.When I have a heavy night, I... compensate the next morning.
Кажи му на Рони каде е и ќе ти платам доволно за да компензираш за вината што ќе ја чувствуваш.You tell Ronnie where it is, I authorise a very large sum, large enough to compensate you for any guilt you might feel.
Премногу компензираш тато.You overcompensated a little bit, Dad.
И после ти дојде, и зашто беше толку засрамен и понижен, што не ме препозна, мораше да го компензираш тоа со супер јака прегратка која ми ги скрши наочарите.Then you came in and, because you were so embarrassed And so mortified that you did not recognize me, You overcompensated by a superstrong hug
Ќе компензираме со товар од морска вода додека не се вратиме во пристаништето.We'll compensate with seawater ballast till we get back to port.
Можеме да се снајдеме со пола степен. Ќе компензираме со товар од морска вода додека не се вратиме во пристаништето.We'll compensate with sea water ballast until we get back to port.
За да компензираме, Југоисточниот одел ќе ви испрати две нови неозначени возила и комбе за набљудување.And to compensate, Southeastern is sending you... two new unmarked units, and a surveillance van.
Ќе ти компензираме за секој декар.You will be compensated for every acre.
Она што ќе го загубите во контра погон, ќе го компензирате во влечна сила.What you'll lose in counterthrust you'll compensate for in tractive force.
Мора да компензирате.You have to compensate.
Проблемите можат да се компензираат.Perhaps I overcompensated.
Веќе биле адаптирани, за да компензираат...They have already been adjusted to compensate...
Динк, компензирај за привлекувањето на планетата Г8 и оди со полна гас!Dink, compensate for the pull of planet G8 and go full throttle!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'compensate':

None found.
Learning languages?