Интересира (to interest) conjugation

Macedonian
28 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
интересирам
I interest
интересираш
you interest
интересира
he/she/it interests
интересираме
we interest
интересирате
you all interest
интересираат
they interest
Future tense
ќе интересирам
I will interest
ќе интересираш
you will interest
ќе интересира
he/she/it will interest
ќе интересираме
we will interest
ќе интересирате
you all will interest
ќе интересираат
they will interest
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би интересирал
I (masculine) would have interested
би интересирала
I (feminine) would have interested
би интересирал
you (masculine) would have interested
би интересирала
you (feminine) would have interested
би интересирал
he would have interested
би интересирала
she would have interested
би интересирало
it would have interested
би интересирале
we would have interested
би интересирале
you all would have interested
би интересирале
they would have interested
Past perfect tense
сум интересирал
I (masculine) have interested
сум интересирала
I (feminine) have interested
си интересирал
you (masculine) have interested
си интересирала
you (feminine) have interested
е интересирал
he has interested
е интересирала
she has interested
е интересирало
it has interested
сме интересирале
we have interested
сте интересирале
you all have interested
сум интересирале
they have interested
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
интересирав
I was interesting
интересираше
you were interesting
интересираше
he/she/it was interesting
интересиравме
we were interesting
интересиравте
you all were interesting
интересираа
they were interesting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев интересирал
I (masculine) had interested
бев интересирала
I (feminine) had interested
беше интересирал
you (masculine) had interested
беше интересирала
you (feminine) had interested
беше интересирал
he had interested
беше интересирала
she had interested
беше интересирало
it had interested
бевме интересирале
we had interested
бевте интересирале
you all had interested
беа интересирале
they had interested
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе интересирав
I will have interested
ќе интересираше
you will have interested
ќе интересираше
he/she/it will have interested
ќе интересиравме
we will have interested
ќе интересиравте
you all will have interested
ќе интересираа
they will have interested
Past aorist tense
Imperative tense
-
интересирај
you interest
-
-
интересирајте
you all interest
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум интересирал
I (masculine) will interest
ќе сум интересирала
I (feminine) will interest
ќе си интересирал
you (masculine) will interest
ќе си интересирала
you (feminine) will interest
ќе е интересирал
he will interest
ќе е интересирала
she will interest
ќе е интересирало
it will interest
ќе сме интересирале
we will interest
ќе сте интересирале
you all will interest
ќе сум интересирале
they will interest

Examples of интересира

Example in MacedonianTranslation in English
Повеќе ме интересира да видам како старите и новите меѓусебно се покриваат и поврзуваат и засилуваат меѓусебно.I’m more interested in seeing the ways in which old and new converge and connect and reinforce one another.
Ме интересира како твитовите и пораките од блекбери стигнуваат до радио и стануваат потенцијални извори на вести (на пр. известување од сообраќај).I’m interested in studying how tweets and Blackberry messages make it onto radio and become potential news sources (e.g. traffic reports).
Ме интересира да читам за тоа како се претставени црните луѓе и како се гледаат себе си.I'm interested in reading how black people see themselves and are represented.
...Во однос на интернет корисниците, сметаме дека оценката на РЗС не е целосна и не ги вклучува корисниците на мобилен интернет. анализираат само определен сет на податоци кои ни даваат информации за одредена тема, но не и за целосната приказна која нè интересира....As for the Internet users, we think that the RZS assessment is incomplete and does not include users of mobile internet. only examining a particular set of data that gives us information about a particular topic, but not the complete story that interests us.
@PaulKagame Ме интересира ВВ, каков вид на музика имате на вашиот Ајпод и кои се вашите најпопуларни музичари во него?@PaulKagame As a matter of interest HE, what type of music is on yr iPod & who r yr most popular musicians on it?
Сега ќе ја чекам програмата на владата, ќе им дадам 100 дена, и за тоа време ќе се интересирам како се справуваат со даночниот хаос и дали ги одржуваат ветувањата за прогресивниот данок и како работат на тоа да ги заштитат цените на бензинот и струјата од покачување ...Now I will wait for the program of the government, I will give them 100 days, during which I will be interested how they bring order to the tax mess and whether they keep promises of progressive tax and how they work to keep the prices of gas and electricity from rising....
Здраво, јас сум Том Бејкер и се интересирам за изнајмување на домашна помошничка!Uh, my name is Tom Baker, and I'm interested in hiring a domestic helper.
Се интересирам за моите студенти.I like to take interest on my student.
Мислев дека не те интересирам.I thought you weren't interested in me.
Казиното за кое што се интересираш... Регистрирани сопственици:That casino you're interested in, the registered owners are...
Ако се интересираш за растенијата, земи го водичот по хербалогија од Гошоп.You know, if you're interested in plants... ...you'd be better off with Goshawk's Guide to Herbology.
Ме интересираш единствено поради тоа што таа мисли дека си Избраниот.Hey! She's only interested in you because she thinks you're the Chosen One.
Кажи им дека се интересираш за тоа што го продаваат.Tell them you're interested in what they’re selling.
Но се сомневам Пајпер, ме интересираш.But I don't think so, Piper. You... You interest me.
Ме можеш да не обвиниш што се интересираме за пријател.You can't blame Bartley and me for taking a friendly interest in you for old times' sake.
И ние се интересираме како функционираат работите.We're interested in how things work as well.
- Нема да ги интересираме.Well, they won't be interested in us.
Се интересираме да заработиме.We's interested in makin' dough.
Многумина од момците за кои се интересираме се добри во едно или две полиња. И тогаш ние се надеваме дека ќе се развие уште еден.Most of the youngsters that we have an interest in have one or two tools and we're hoping to develop an extra one.
Многу е добро од ваша страна што се интересирате за нашето мало „шоу“.So wonderful of you to take an interest in our little show.
Навистина мислевте дека ме интересирате?You don't actually think I was interested in you?
Многу е добро од ваша страна што се интересирате за нашето мало "шоу".So wonderful of you to take an interest in our little show.
Не му обраќав внимание пред вие да почнете да се интересирате за него.I didn't pay him no mind until you all came and showed him some interest.
Овој вид на герила против иселување беше формирана во 2009 во Барселона кога група на жртви ја создадоа Платформата за луѓе-жртви на хипотеки (ПАХ скратено од шпански), со цел да ги осудат овие малтретирања и правната заштита на финансиските субјекти. „Ниту банките, ниту јавната моќ се интересираат за нашата галама“, потврдуваат тие во нивниот блог. „Да пружате отпор на протерувањата значи да ги предизвикате, да им се спротивставите, да гледате на нив како рамноправен на себе (...).This kind of guerrilla against evictions was born in 2009 in Barcelona when a group of victims created the Platform for People Affected by Mortgages (PAH in Spanish), to denounce these abuses and the legal protection of financial entities. "Neither the banks nor public powers are interested in our uproar," they affirm in their blog. "Resisting evictions means challenging them, standing up to them, looking at them as one equal to another (...).
Како човек кој успева да заработи како хонорарен дизајнер, понекогаш добивам прашања од студенти кои се интересираат за дизајн. „Би сакал да станам дизајнер“ ми велат.As someone who manages to make a living as a freelance designer, I sometimes get questions from students with an interest in design. "I'd like to become a designer," they say to me.
Поддршката која постојано ја добивав од луѓе ширум светот (меѓу нив има и странци кои се интересираат за нашиот јазик, култура и изворна музика) мене ми даваше инспирација да продолжам да го збогатувам сајтот.This support from people world over, including foreigners interested in Macedonian language, culture and traditional music, provided inspiration for me to continue with enriching the website.
На Global Voices на француски, волонтери одбираат да преведуваат бидејќи сакаат новости, бидејќи се интересираат за светот, бидејќи уживаат да преведуваат.At Global Voices in French, volunteer translators choose to translate because they love news, because they are interested in the world at large, because they enjoy translating.
Ме интересираат добри стории и како да ги напишам.I am interested in great stories and how to make them.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'interest':

None found.
Learning languages?