Излегува (to exit) conjugation

Macedonian
15 examples
This verb can also mean the following: leave, go out

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
излегувам
I exit
излегуваш
you exit
излегува
he/she/it exits
излегуваме
we exit
излегувате
you all exit
излегуваат
they exit
Future tense
ќе излегувам
I will exit
ќе излегуваш
you will exit
ќе излегува
he/she/it will exit
ќе излегуваме
we will exit
ќе излегувате
you all will exit
ќе излегуваат
they will exit
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би излегувал
I (masculine) would have exited
би излегувала
I (feminine) would have exited
би излегувал
you (masculine) would have exited
би излегувала
you (feminine) would have exited
би излегувал
he would have exited
би излегувала
she would have exited
би излегувало
it would have exited
би излегувале
we would have exited
би излегувале
you all would have exited
би излегувале
they would have exited
Past perfect tense
сум излегувал
I (masculine) have exited
сум излегувала
I (feminine) have exited
си излегувал
you (masculine) have exited
си излегувала
you (feminine) have exited
е излегувал
he has exited
е излегувала
she has exited
е излегувало
it has exited
сме излегувале
we have exited
сте излегувале
you all have exited
сум излегувале
they have exited
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
излегував
I was exiting
излегуваше
you were exiting
излегуваше
he/she/it was exiting
излегувавме
we were exiting
излегувавте
you all were exiting
излегуваа
they were exiting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев излегувал
I (masculine) had exited
бев излегувала
I (feminine) had exited
беше излегувал
you (masculine) had exited
беше излегувала
you (feminine) had exited
беше излегувал
he had exited
беше излегувала
she had exited
беше излегувало
it had exited
бевме излегувале
we had exited
бевте излегувале
you all had exited
беа излегувале
they had exited
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе излегував
I will have exited
ќе излегуваше
you will have exited
ќе излегуваше
he/she/it will have exited
ќе излегувавме
we will have exited
ќе излегувавте
you all will have exited
ќе излегуваа
they will have exited
Past aorist tense
Imperative tense
-
излегувај
you exit
-
-
излегувајте
you all exit
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум излегувал
I (masculine) will exit
ќе сум излегувала
I (feminine) will exit
ќе си излегувал
you (masculine) will exit
ќе си излегувала
you (feminine) will exit
ќе е излегувал
he will exit
ќе е излегувала
she will exit
ќе е излегувало
it will exit
ќе сме излегувале
we will exit
ќе сте излегувале
you all will exit
ќе сум излегувале
they will exit

Examples of излегува

Example in MacedonianTranslation in English
Субјектот излегува од зградата, мораме да дознаеме каде оди.- Subject's exiting the building. - Find out where he is going.
Предметот излегува од зградата.Subject exiting the building.
Го видовме шефот на полицијата како излегува од видеотеката, единица за кризи, и се упатува кон поштата во неговите кратки шорцеви.We see the chief of police exiting the video store, crisis unit HQ, and going toward the post office in his boxer shorts.
Велат дека сите патишта водат кон Рим, еден излегува од тука и по него не може да се помине.There is a big traffic jam at the exit of Rome! And all provoked by the fact we are here.
На тој знак, јас излегувам од сцената.That's my exit cue.
Ќе излегуваш со стриптизета вечерва?One can exit with a stripper tonight?
Додека тие се борат, ние се приближуваме одзади, ја вадиме стоката и излегуваме.While they're fighting, we slip in from behind, extract cargo and exit.
Земаме што можеме и излегуваме.which can oftener exit.
Тука излегуваме, Глушец.This is our exit, Rat.
-Луѓето излегуваат како овде да има гигантска смрдлива топка.- No. People seem to be running for the exit like someone set off a stink bomb.
Сите излегуваат од зградата.So everybody is exiting the building.
Сеуште свири, гостите излегуваат од хотелот, наравно дека нема пожар.It's going off right now. The guests are exiting the hotel out there. Of course there's no fire.
Ајде излегувај!Come on! I exit!
Сите единици свртете на долната пета, излегувајте доле.I repeat, exit down. /Exit down!
Скорт сега ќе ви покаже техника за правилно излегување.Squirt give you a rundown of proper exiting technique.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'exit':

None found.
Learning languages?