Заминува (to leave) conjugation

Macedonian
52 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
заминувам
I leave
заминуваш
you leave
заминува
he/she/it leaves
заминуваме
we leave
заминувате
you all leave
заминуваат
they leave
Future tense
ќе заминувам
I will leave
ќе заминуваш
you will leave
ќе заминува
he/she/it will leave
ќе заминуваме
we will leave
ќе заминувате
you all will leave
ќе заминуваат
they will leave
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би заминувал
I (masculine) would have left
би заминувала
I (feminine) would have left
би заминувал
you (masculine) would have left
би заминувала
you (feminine) would have left
би заминувал
he would have left
би заминувала
she would have left
би заминувало
it would have left
би заминувале
we would have left
би заминувале
you all would have left
би заминувале
they would have left
Past perfect tense
сум заминувал
I (masculine) have left
сум заминувала
I (feminine) have left
си заминувал
you (masculine) have left
си заминувала
you (feminine) have left
е заминувал
he has left
е заминувала
she has left
е заминувало
it has left
сме заминувале
we have left
сте заминувале
you all have left
сум заминувале
they have left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
заминував
I was leaving
заминуваше
you were leaving
заминуваше
he/she/it was leaving
заминувавме
we were leaving
заминувавте
you all were leaving
заминуваа
they were leaving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев заминувал
I (masculine) had left
бев заминувала
I (feminine) had left
беше заминувал
you (masculine) had left
беше заминувала
you (feminine) had left
беше заминувал
he had left
беше заминувала
she had left
беше заминувало
it had left
бевме заминувале
we had left
бевте заминувале
you all had left
беа заминувале
they had left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе заминував
I will have left
ќе заминуваше
you will have left
ќе заминуваше
he/she/it will have left
ќе заминувавме
we will have left
ќе заминувавте
you all will have left
ќе заминуваа
they will have left
Past aorist tense
Imperative tense
-
заминувај
you leave
-
-
заминувајте
you all leave
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум заминувал
I (masculine) will leave
ќе сум заминувала
I (feminine) will leave
ќе си заминувал
you (masculine) will leave
ќе си заминувала
you (feminine) will leave
ќе е заминувал
he will leave
ќе е заминувала
she will leave
ќе е заминувало
it will leave
ќе сме заминувале
we will leave
ќе сте заминувале
you all will leave
ќе сум заминувале
they will leave

Examples of заминува

Example in MacedonianTranslation in English
Плочките, приборот, тавите и чашите се неизмиени, оставени преку ноќ во кујнскиот мијалник; се немам добро избањато(водата доаѓа (доаѓа???) во 6 наутро и заминува (заминува??? таа ни е посетител) околу 1часот попладне) за на работа; сакав кратко да се истуширам (кога јас сакам), но бидејќи нема вода што можам да направам освен да го издржам тоа лепливо и неуредно чувство.Plates, utensils, pans and glasses unwashed, left in the kitchen sink overnight; not having a good and indulgent bath (since water arrives (arrives???) at 6 AM and leaves (leaves??? visitor it is!) around 1 PM) for work; I wanted to take a short and comfy shower (when I feel like it) but since there is no water well what can I do but endure that sticky and messy feeling.
Некаде околу 6:30 наутро, кога светлината почнува да се пробива низ прозорците, таа заминува до блиското училиште.By about 6:30 a.m., when light begins leaking through the windows, she leaves for a nearby school.
-Кога заминува ќерка ми?- What time does my daughter leave?
Не заминува!She's getting comfortable. She's not gonna leave.
И дозволува да гледа како и умира мажот, се свртува и заминува во ходникот.He leaves her to watch her husband die... and turns and goes down the hall.
Ќе влезеш додека јас заминувам во 20 часот.You enter as I leave at 8 p.m.
Утре заминувам за Њујорк.I leave for New York tomorrow.
Ако се случи нешто што мислам, заминувам вечерва.If what I think has happened has happened... I'm gonna leave here tonight.
Утрово, заминувам за Франција за да ги остварам нашите права таму, и те оставам тебе овде да го средиш ова со бунтовникот.In the morning, I depart for France to press our rights there, and I leave you here to quell this little rebellion.
По три дена заминувам.- I'm supposed to leave in three days.
Таксистот мора да те има видено кога заминуваш, зарем не?So there was a cab there. He must have seen you leave, right?
Кога си заминуваш?Do you leave when?
Што? Си заминуваш со сите тие девојки?- What... ...leave me here with all these girls?
Стануваш секој ден, заминуваш, си ја вршиш работата.Just get up every day, leave, and go do what you do.
Секогаш кога го напушташ пристаништето, заминуваш поради ветување.... Ветување дека некаде во морето, некој има злато и ти ќе можеш да му го земеш.Every time you leave harbor, you're leaving on a promise-- a promise that somewhere on the sea, somebody's got some gold and you can take it from him.
Ќе му се јавам на Натан и заминуваме за 20 минути.I'll phone Nathan. We leave in 20 minutes.
- Добро, кога заминуваме Семи?When do we leave, Sammy?
- Да, кога заминуваме?Yeah, when do we leave?
Сега, мило, спакувај го коферот, знаеш дека денес си заминувамеNow, baby, pack your leaving trunk, you know we got to leave today
Ја земаме девојката и заминуваме.And we take the girl and leave.
Вие и вашите луѓе веднаш заминувате за ЛангоЊ.You and your men leave at once to your regiment in Langogne.
Си заминувате без мене?You gonna leave without me?
Па,кога заминувате?So when do you leave?
И заминувате за Италија во 11 вечер и после за Југославија наредната вечерAnd you leave for Italy at 2300 hours... and you take off for Yugoslavia the following night.
''Веднаш заминувате за Флостон Рајот.''"You leave for Fhloston Paradise.
Камионот доаѓа, а сопствениците си заминуваат.Truck rolls up, homeowners leave.
Тие заминуваат, Mojсие, и тајната си оди со нив.Get ready to leave. Hurry!
Валасови заминуваат во седум.The Wallaces leave at seven.
И така тие заминуваат...Sure enough, they leave the room... Ready?
Кога заминуваат?When do they leave?
Тие ме следеа кога заминував од кај неа синоќа.They, uh, came after me when I was leaving her place last night.
Кога си заминувавме, тие не прашуваа кога ќе се вратиме и беше срцепарателно, сакавме да им кажеме дека ќе им се јавиме, но тие немаа телефон, тие сакаа да ни напишат писмо, но не знаеа да пишуваат.When we were leaving, they were asking when we would come back and it was heartbreaking, we wanted to say that we would call but they didn’t have a phone, they wanted to write a letter but they didn’t know how to write.
Си заминуваа.They were leaving.
Тие си заминуваа.They were leaving.
Луѓето заминуваа.People were leaving.
Те молам не заминувај.Please don't leave.
Ли, дај, не заминувај вака.Lee, come on, don't leave like this.
Ли... Ајде, не заминувај вака.Lee, come on, don't leave like this.
Не си заминувај.Don't leave.
Не заминувај.Don't leave.
Не заминувајте освен ако не ви кажам јас.Do not leave unless you hear directly from me.
Заминете! -Не заминувајте!Don't you leave!
Веднаш заминувајте!Ask them to leave.
Не заминувајте додека авионот на полета!Do not leave until the plane has taken off! Is that clear?
Не заминувајте!Don't leave!
Фрустрирани и исплашени патници, очигледно, не се соочија само со несигурноста за заминување, туку и со различни форми на злосторства пријавени на аеродромот.Frustrated and frightened passengers are apparently not only being faced with the uncertainty of leaving, but also with various forms of crimes that have been reported at the airport.
И потоа, нема ништо што може да те сопре од свртување и повторно заминување.And after that, there is nothing to stop you from turning right around and leaving again.
Одамна зборува за заминување. Не верував дека ќе го направи тоа.He talked for so long about leaving I didn't think he'd really do it.
Одамна зборуваше за заминување. Не верував дека ќе го направи тоа навистина.He talked for so long about leaving... ...I didn't think he'd really do it.
Предобро ти е овде за да размислуваш за заминување?Having too good a time here to contemplate leaving?
Дека сте заминувале од градот бидејќи ќе експлодира бомба денес.That you were leaving town because some bomb's supposed to go off in LA today.
Ако ова навистина беше нивната последна понуда, тие би заминувале, но не го прават тоа.If this really was their final offer, they'd be leaving, but they're not.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заменува
replace
засенува
shade
зачинува
spice

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'leave':

None found.
Learning languages?