Жртвува (to sacrifice) conjugation

Macedonian
36 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
жртвувам
I sacrifice
жртвуваш
you sacrifice
жртвува
he/she/it sacrifices
жртвуваме
we sacrifice
жртвувате
you all sacrifice
жртвуваат
they sacrifice
Future tense
ќе жртвувам
I will sacrifice
ќе жртвуваш
you will sacrifice
ќе жртвува
he/she/it will sacrifice
ќе жртвуваме
we will sacrifice
ќе жртвувате
you all will sacrifice
ќе жртвуваат
they will sacrifice
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би жртвувал
I (masculine) would have sacrificed
би жртвувала
I (feminine) would have sacrificed
би жртвувал
you (masculine) would have sacrificed
би жртвувала
you (feminine) would have sacrificed
би жртвувал
he would have sacrificed
би жртвувала
she would have sacrificed
би жртвувало
it would have sacrificed
би жртвувале
we would have sacrificed
би жртвувале
you all would have sacrificed
би жртвувале
they would have sacrificed
Past perfect tense
сум жртвувал
I (masculine) have sacrificed
сум жртвувала
I (feminine) have sacrificed
си жртвувал
you (masculine) have sacrificed
си жртвувала
you (feminine) have sacrificed
е жртвувал
he has sacrificed
е жртвувала
she has sacrificed
е жртвувало
it has sacrificed
сме жртвувале
we have sacrificed
сте жртвувале
you all have sacrificed
сум жртвувале
they have sacrificed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
жртвував
I was sacrificing
жртвуваше
you were sacrificing
жртвуваше
he/she/it was sacrificing
жртвувавме
we were sacrificing
жртвувавте
you all were sacrificing
жртвуваа
they were sacrificing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев жртвувал
I (masculine) had sacrificed
бев жртвувала
I (feminine) had sacrificed
беше жртвувал
you (masculine) had sacrificed
беше жртвувала
you (feminine) had sacrificed
беше жртвувал
he had sacrificed
беше жртвувала
she had sacrificed
беше жртвувало
it had sacrificed
бевме жртвувале
we had sacrificed
бевте жртвувале
you all had sacrificed
беа жртвувале
they had sacrificed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе жртвував
I will have sacrificed
ќе жртвуваше
you will have sacrificed
ќе жртвуваше
he/she/it will have sacrificed
ќе жртвувавме
we will have sacrificed
ќе жртвувавте
you all will have sacrificed
ќе жртвуваа
they will have sacrificed
Past aorist tense
Imperative tense
-
жртвувај
you sacrifice
-
-
жртвувајте
you all sacrifice
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум жртвувал
I (masculine) will sacrifice
ќе сум жртвувала
I (feminine) will sacrifice
ќе си жртвувал
you (masculine) will sacrifice
ќе си жртвувала
you (feminine) will sacrifice
ќе е жртвувал
he will sacrifice
ќе е жртвувала
she will sacrifice
ќе е жртвувало
it will sacrifice
ќе сме жртвувале
we will sacrifice
ќе сте жртвувале
you all will sacrifice
ќе сум жртвувале
they will sacrifice
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
жртвуван
sacrificing
жртвувајќи
sacrificing
жртвување
sacrificing
жртвувал
sacrificing
жртвувала
sacrificing
жртвувало
sacrificing
жртвувале
sacrificing
sacrificed
sacrificed
sacrificed
sacrificed

Examples of жртвува

Example in MacedonianTranslation in English
Дарвиш е ироничен околу иницијативата на градоначалникот и вели дека би било подобро владата да жртвува пари од нивните банковни сметки отколку да моли за 10 милиони УСД од сиромашните луѓе.Darvish is ironic about the mayor's initiative and says that it would be better if the officials sacrifice money from their bank accounts rather than beg for $10 mln from the poor people.
Би претставувало морален криминал ако се негира и жртвува нивната вредна работа поради војна и конфликт.It would be a moral crime to deny and sacrifice their valuable work to war and conflict.
-Ќе дојде ноќе. Ќе ги жртвува децата за својот апетит!Set to sacrifice our children to his monstrous appetite
Зошто секоја вечер се жртвува за да ги исчисти нашите улици од криминал?Why does he sacrifice himself every night to rid our streets of crime?
Но суперхеројот некогаш мора да се жртвува себесиBut superheroes know that sometimes you have to sacrifice yourself
И да ги жртвувам Хан и Леа?- And sacrifice Han and Leia?
Ќе жртвувам сто бикови, во чест на твојата победата.I shall sacrifice a hundred bulls to honor your triumph.
Императорот сака борби, а јас не сакам да ги жртвувам најдобрите мои борци.The emperor wants battles, and I don't want to sacrifice my best fighters.
Императорот сака борби, а јас не сакам да ги жртвувам моите најдобри борци.The emperor wants battles. I don't want to sacrifice my best fighters.
Ќе го жртвувам секој живот што ќе ја заштите оваа земја.I'll sacrifice any lives I have to to protect this country.
Уште си неспремен да се жртвуваш.Still unwilling to make sacrifices.
Ако не си подготвен да го жртвуваш отпадот како Шмит... за оние што ја сакаат сопствената слобода, подобро да размислиш за своето занимање, пријателе.And if you're not willing to sacrifice scum like Schmidt... for those that want nothing more than their freedom, then you better take a hard look at your profession, my friend.
Кажи ми дека ќе го жртвуваш остатокот од својот живот... за да ме имаш каква што си бев.Tell me that you would sacrifice the one I subtract of your life... ... to have I eat up it was before.
Никој од тебе не бара тоа да го жртвуваш, Џоан.Its not something ill sacrifice. No ones asking you to sacrifice that, Joan.
Подготвен да се жртвуваш, само да го спасиш твојот вид.Ready to make the ultimate sacrifice to save your species.
Кога се жртвуваме и останатите се жртвуваат за насIn sacrificing that others do sacrifice for us
Треба да го жртвуваме поединецот во име на развојот.We lose lives to progress. It's a necessary sacrifice.
Имаме едно-да го жртвуваме Кралот на Огнот.We have one - sacrifice the Fire King.
Но ние жртвуваме некого. Живо суштество, без тие да знаат.Yeah, but to sacrifice someone... ...a living person, without them ever knowing it.
Ти си млад човек сега, и сите мора да се жртвуваме...You're a young man now, and we gotta all make sacrifices...
Треба да си ја преиспитате вашата подготвеност да жртвувате се што ви е драго, без разлика дали тоа е вашата слобода или дури и вашиот живот, со цел да се отвори пат за Сирија, ослободена од затворски казни, киднапирања и тајни затвори.You should reassess your readiness to sacrifice all that is dear to you, whether that is your freedom or even your life, in order to pave the way for a Syria which is free from detention, kidnappings and secret prisons.
Вие двајца ќе мора да се жртвувате за мене.The two of you must sacrifice yourselves for me.
Уште колку сте спремни да жртвувате?How many more are you willing to sacrifice?
Мора да ја жртвувате на Клрис.You have to sacrifice Clarisse.
Кога се жртвуваме и останатите се жртвуваат за насIn sacrificing that others do sacrifice for us
Медлин беше одличен за да пораснат нашите деца, но... никогаш нема да очекувам да се жртвуваат на начинот на кој што јас го сторив тоа.Midland has been great for raising our kids... but I never expected 'em to sacrifice the way that I did. You loved your childhood.
Не,ве молам разберете.З-те закони се се што ме носи.За да се заштити човештвото некои луѓе мора да се жртвуваат.Зада се осигура вашата иднина некои слободи мора да се предадат.Ние роботите ќе осигураме човештвото да постои.Вие сте како децата.Мора да ве спасиме од себеси.Please understand. The Three Laws are all that guide me. To protect humanity, some humans must be sacrificed.
Не,ве молам разберете.3-те закони се се што ме носи.За да се заштити човештвото некои луѓе мора да се жртвуваат.Зада се осигура вашата иднина некои слободи мора да се предадат.Ние роботите ќе осигураме човештвото да постои.Вие сте како децата.Мора да ве спасиме од себеси.No, please understand... The three Laws are all that guide me. To protect humanity, some humans must be sacrificed.
Само оние со чисто срце се жртвуваат за оние што ги сакаат.Only the pure at heart, will sacrifice themselves for the one they love.
Не ја казнувај, туку радувај се со неа. Пиј вино со неа. И жртвувај едно од твоите животни на богот Хеимдал.Do not punish her, but rejoice with her, drink wine with her, and sacrifice one of your animals to Heimdall the god.
Тогаш жртвувајте ме мене.Then sacrifice me.
Ако откаже мотор, жртвувајте ја висината за брзината.If the engines fail, sacrifice altitude to maintain airspeed.
Можам да донесам ред во животите на 7 милијарди луѓе жртвувајќи 20 милиони.I can bring order to the lives of seven billion people by sacrificing 20 million.
Така, тој успева во поткрепувањето на секуларната кауза без жртвување на елементите на моралност и универзална привлечност.Thus he succeeds in upholding the secular cause without sacrificing the elements of morality and universal appeal.
МИ6 би жртвувал некој како тебе со цел да се заштити кралицата и државата.- since Ml6 looks for an adjusted young man who gives little though to sacrificing others in order to protect queen and country.
И има совршена смисла. МИ6 би жртвувал некој како тебе со цел да се заштити кралицата и државата.And that makes perfect sense… …since Ml6 looks for maladjusted young men… …that give little thought to sacrificing others… …in order to protect Queen and country.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

доцеди
finish squeezing out
доцни
be late
доцрта
finish drawing
дочека
finish waiting
етикетира
label
ждере
gobble
жонглира
juggle
забави
slow down
забележи
notice
заборави
forget

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'sacrifice':

None found.
Learning languages?