Докажува (to prove) conjugation

Macedonian
34 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
докажувам
I prove
докажуваш
you prove
докажува
he/she/it proves
докажуваме
we prove
докажувате
you all prove
докажуваат
they prove
Future tense
ќе докажувам
I will prove
ќе докажуваш
you will prove
ќе докажува
he/she/it will prove
ќе докажуваме
we will prove
ќе докажувате
you all will prove
ќе докажуваат
they will prove
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би докажувал
I (masculine) would have proved
би докажувала
I (feminine) would have proved
би докажувал
you (masculine) would have proved
би докажувала
you (feminine) would have proved
би докажувал
he would have proved
би докажувала
she would have proved
би докажувало
it would have proved
би докажувале
we would have proved
би докажувале
you all would have proved
би докажувале
they would have proved
Past perfect tense
сум докажувал
I (masculine) have proved
сум докажувала
I (feminine) have proved
си докажувал
you (masculine) have proved
си докажувала
you (feminine) have proved
е докажувал
he has proved
е докажувала
she has proved
е докажувало
it has proved
сме докажувале
we have proved
сте докажувале
you all have proved
сум докажувале
they have proved
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
докажував
I was proving
докажуваше
you were proving
докажуваше
he/she/it was proving
докажувавме
we were proving
докажувавте
you all were proving
докажуваа
they were proving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев докажувал
I (masculine) had proved
бев докажувала
I (feminine) had proved
беше докажувал
you (masculine) had proved
беше докажувала
you (feminine) had proved
беше докажувал
he had proved
беше докажувала
she had proved
беше докажувало
it had proved
бевме докажувале
we had proved
бевте докажувале
you all had proved
беа докажувале
they had proved
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе докажував
I will have proved
ќе докажуваше
you will have proved
ќе докажуваше
he/she/it will have proved
ќе докажувавме
we will have proved
ќе докажувавте
you all will have proved
ќе докажуваа
they will have proved
Past aorist tense
Imperative tense
-
докажувај
you prove
-
-
докажувајте
you all prove
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум докажувал
I (masculine) will prove
ќе сум докажувала
I (feminine) will prove
ќе си докажувал
you (masculine) will prove
ќе си докажувала
you (feminine) will prove
ќе е докажувал
he will prove
ќе е докажувала
she will prove
ќе е докажувало
it will prove
ќе сме докажувале
we will prove
ќе сте докажувале
you all will prove
ќе сум докажувале
they will prove
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
докажуван
proving
докажувајќи
proving
докажување
proving
докажувал
proving
докажувала
proving
докажувало
proving
докажувале
proving
proved
proved
proved
proved

Examples of докажува

Example in MacedonianTranslation in English
Сепак, неговата имплементација на телевизија не докажува постоење на "авторитетна" телевизија , туку покорност кон општествен контекст.However, its implementation on television does not prove the existence of an "authoritative" television, but rather a submission to the environnemental context.
„Не се високо образовани нели?“ Ако се, тие треба да знаат дека не носењето на долна облека, не ја докажува вистинската љубов, во ред?Not very highly-educated aren't they? If they are, they should know that not wearing your panties doesn't prove a true love okay?
Тоа уште еднаш докажува дека тие .Which proves one more time that the leaders are .
Но оваа работилница од ден и пол ја промени мојата перцепција...Не би било вистина ако кажам дека сите мои проблеми со интернетот беа решени во овие два дена, но јас сепак одлучив да започнам свој блог, што докажува колку беше ефективна оваа работилница.But this one and half day workshop changed my perception… It wouldn't be true to say that all my problems with the internet were solved in these two days, but I did decide to start my blog, which proves just how effective this workshop has been.
Прв пат слушам за него и тоа докажува колку сум неупатен кога се работи за странската литература.It's the first time to hear of him, and this proves how ignorant I am when it comes to international literature.
Нема за мене веќе ништо да докажувам уште помалку да бидам градоначалник на нешто.Lord knows I have nothing left to prove, much less being the mayor of anything.
Знаеш што, нема повеќе да ти се докажувам.You know, I'm not gonna try to prove myself anymore.
Не морам тебе ништо да ти докажувам.I don't have to prove a think to you.
Премногу сум уморен да ти докажувам.Frankly, I'm too tired to prove it to you...
Немав потреба да гo докажувам мoeto тврдење, но помогна.I didn't need it to prove my point, of course, but it helped.
Не мора да докажуваш дека ме сакаш.You don't need to prove that you love me.
Ако ме убиеш...и онака си одиш... но докажуваш дека системот. функционира, Пре-коновите биле во право.If you do kill me, you go away... ...but it proves the system works. Pre-Cogs were right.
-Нема за што да се докажуваш.- You ain't got nothing to prove.
Овака тоа го докажуваш?This is how you prove your point?
Што докажуваш?What is proved?
Затоа што иако работите за нас, жените, стануваат подобри, вие и понатаму не гледате како луѓе од понизок слој и секогаш мораме да се докажуваме дупло повеќе од вас.Because even though things are getting better for women, You still think of us as lesser people sometimes and we always have to prove ourselves twice as hard.
Извини, ама што се случи со тоа дека само ќе докажуваме дека може да се направи?What happened to, “We're just gonna prove we can do it”?
Не мора ништо да докажуваме!We don't need to prove anything!
- Ама се породи. Извини, ама што се случи со тоа дека само ќе докажуваме дека може да се направи?What happened to, "We're just gonna prove we can do it"?
Ние не сме овде да докажуваме дали постои Бог, но сме овде да потврдиме дека суштество, еднакво невидливо, но и еднакво присутно, сепак постои.We're not here to prove that god exists, but we are here to prove That a being just as invisible and yet just as present exists.
Вие двајцата, борба преку земјата, полна брзина, докажувате нешто додека го дерете американскиот асфалт.The two of you out there, flying across the country at killer speeds to prove something while you're tearing up the American asphalt.
Триесет и пет архивски фотографии и две генеалошки табели ги докажуваат нејзините корени.Thirty-five archive photographs and two genealogical charts prove her local roots.
Тие докажуваат дека не е неопходно блогот да преставува само онлајн дневник: тој може да постане многу моќна алатка.They prove that a blog doesn't necessarily have to be just an online diary: it may become a very powerful social media tool.
Масовните мирни маршови во Јемен кои не престанаа во текот на целата година се сведоштво на безрезервноста и издржливоста на јеменскиот народ, и на крајот го докажуваат она што е напишано на билбордот, а тоа е „победата е на луѓето“.The peaceful massive marches of Yemen which never stopped throughout the year are a testimony of Yemenis' steadfast and resilience and prove ultimately, like the billboard reads, that "victory is to the people".
Документите кои ги објави Едвард Сноуден докажуваат дека Националната сигурносна агенција на САД посветила значајни ресурси за хакирање на Тор, за да се здобијат со личните податоци на луѓето кои ја користат.Documents leaked by Edward Snowden prove that the U.S. National Security Agency has devoted significant resources to hacking Tor, in order to grab personal data about the people who use it.
Мајоре Чарлс решителноста што ја покажавте во одредување на векторите за слетување докажуваат дека имате извонредни навигациони способности. Се докажавте себеси, свемирската програма и авијацијата на САД, честитам мајоре.Major Childs, the resourcefulness you showed in determining the descent vectors proved that you have exceptional navigation skills.
Соочена со непријатни прашања и факти кои не ѝ се допаѓаат, владата применува сила, докажувајќи дека нема аргументи за да ги оправда своите постапки.Faced with unpleasant questions and facts that aren't in agreement with it, the government has resorted to force, thus proving that it has no arguments to defend its actions.
Само Артур успеал, докажувајќи го неговото право да владее.Only Arthur succeeded... proving his right to rule.
Тој беше голем собир на ... лути демонстранти тука денес, докажувајќи дека мнозинството луѓе е подготвено да се бори.There was a large mob... of angry demonstrators here today, proving that a number of people are willing to go and fight.
Многумина кои досега коментираа веднаш се фокусираа на прашањето за докажување на случај на силување на суд.Many commentators immediately focused on the issue of proving the occurrence of rape in court.
Збрката што ќе ја создаде ова со градичко докажување дека хантер е прљав тоа ќе засени се.The pandemonium this'll create by graphically proving that Hunter is crooked, that'll overshadow everything.
Со докажување дека е луд?- By proving he's insane?
Со среќа во докажување на тоа.Good luck proving that, huh? Oh.
Одбраната победи Commonwealth против Фербер со докажување на полицијата за пристрасност.The defense won Commonwealth v. Ferber by proving the police had bias.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

закажува
arrange
откажува
cancel
покажува
show

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

гравира
engrave
дише
breathe
длаби
carve
добутка
push an object all the
доведува
bring
догмечи
finish smashing
догради
finish building
докаже
prove
докине
finish ripping
доспреми
finish preparing

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'prove':

None found.
Learning languages?