Воздивнува (to sigh) conjugation

Macedonian
4 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
воздивнувам
I sigh
воздивнуваш
you sigh
воздивнува
he/she/it sighs
воздивнуваме
we sigh
воздивнувате
you all sigh
воздивнуваат
they sigh
Future tense
ќе воздивнувам
I will sigh
ќе воздивнуваш
you will sigh
ќе воздивнува
he/she/it will sigh
ќе воздивнуваме
we will sigh
ќе воздивнувате
you all will sigh
ќе воздивнуваат
they will sigh
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би воздивнувал
I (masculine) would have sighed
би воздивнувала
I (feminine) would have sighed
би воздивнувал
you (masculine) would have sighed
би воздивнувала
you (feminine) would have sighed
би воздивнувал
he would have sighed
би воздивнувала
she would have sighed
би воздивнувало
it would have sighed
би воздивнувале
we would have sighed
би воздивнувале
you all would have sighed
би воздивнувале
they would have sighed
Past perfect tense
сум воздивнувал
I (masculine) have sighed
сум воздивнувала
I (feminine) have sighed
си воздивнувал
you (masculine) have sighed
си воздивнувала
you (feminine) have sighed
е воздивнувал
he has sighed
е воздивнувала
she has sighed
е воздивнувало
it has sighed
сме воздивнувале
we have sighed
сте воздивнувале
you all have sighed
сум воздивнувале
they have sighed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
воздивнував
I was sighing
воздивнуваше
you were sighing
воздивнуваше
he/she/it was sighing
воздивнувавме
we were sighing
воздивнувавте
you all were sighing
воздивнуваа
they were sighing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев воздивнувал
I (masculine) had sighed
бев воздивнувала
I (feminine) had sighed
беше воздивнувал
you (masculine) had sighed
беше воздивнувала
you (feminine) had sighed
беше воздивнувал
he had sighed
беше воздивнувала
she had sighed
беше воздивнувало
it had sighed
бевме воздивнувале
we had sighed
бевте воздивнувале
you all had sighed
беа воздивнувале
they had sighed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе воздивнував
I will have sighed
ќе воздивнуваше
you will have sighed
ќе воздивнуваше
he/she/it will have sighed
ќе воздивнувавме
we will have sighed
ќе воздивнувавте
you all will have sighed
ќе воздивнуваа
they will have sighed
Past aorist tense
Imperative tense
-
воздивнувај
you sigh
-
-
воздивнувајте
you all sigh
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум воздивнувал
I (masculine) will sigh
ќе сум воздивнувала
I (feminine) will sigh
ќе си воздивнувал
you (masculine) will sigh
ќе си воздивнувала
you (feminine) will sigh
ќе е воздивнувал
he will sigh
ќе е воздивнувала
she will sigh
ќе е воздивнувало
it will sigh
ќе сме воздивнувале
we will sigh
ќе сте воздивнувале
you all will sigh
ќе сум воздивнувале
they will sigh

Examples of воздивнува

Example in MacedonianTranslation in English
(Тој воздивнува.)(He sighs.)
Замислете таква глетка: кога и да појдеш некој гастарбајтер триумфално маршира, се воодушевуваш, воздивнуваш, се инспирираш!Imagine the view, and the astonishment, the sighs, the inspiration you would get from the successful emigrants.
- Зошто секогаш воздивнуваш кога ќе го изговориш моети име?And Maria... Why do you always sigh when you say my name?
Седам дома секоја вечер кога ми велиш дека ќе се јавиш но ти не го правиш тоа и јас сум сама пеејќи блуз и воздивнувајќи.I stay home each night when you say you'll phone you don't, and I'm left alone singing' the blues and sighing'.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'sigh':

None found.
Learning languages?