Чува conjugation

Conjugate чува - keep

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
чувам I keep
ти
чуваш you keep
т(ој/аа/оа)
чува he/she/it keeps
ние
чуваме we keep
вие
чувате you all keep
тие
чуваат they keep

Past aorist tense

Past aorist of the verb чува has no forms.

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
чував I was keeping
ти
чуваше you were keeping
т(ој/аа/оа)
чуваше he/she/it was keeping
ние
чувавме we were keeping
вие
чувавте you all were keeping
тие
чуваа they were keeping

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе чувам I will keep
ти
ќе чуваш you will keep
т(ој/аа/оа)
ќе чува he/she/it will keep
ние
ќе чуваме we will keep
вие
ќе чувате you all will keep
тие
ќе чуваат they will keep

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе чував I will have kept
ти
ќе чуваше you will have kept
т(ој/аа/оа)
ќе чуваше he/she/it will have kept
ние
ќе чувавме we will have kept
вие
ќе чувавте you all will have kept
тие
ќе чуваа they will have kept

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
чувај you keep
вие
чувајте you all keep

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум чувал I (masculine) have kept
јас
сум чувала I (feminine) have kept
ти
си чувал you (masculine) have kept
ти
си чувала you (feminine) have kept
тој
е чувал he has kept
таа
е чувала she has kept
тоа
е чувало it has kept
ние
сме чувале we have kept
вие
сте чувале you all have kept
тие
сум чувале they have kept

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев чувал I (masculine) had kept
јас
бев чувала I (feminine) had kept
ти
беше чувал you (masculine) had kept
ти
беше чувала you (feminine) had kept
тој
беше чувал he had kept
таа
беше чувала she had kept
тоа
беше чувало it had kept
ние
бевме чувале we had kept
вие
бевте чувале you all had kept
тие
беа чувале they had kept

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би чувал I (masculine) would have kept
јас
би чувала I (feminine) would have kept
ти
би чувал you (masculine) would have kept
ти
би чувала you (feminine) would have kept
тој
би чувал he would have kept
таа
би чувала she would have kept
тоа
би чувало it would have kept
ние
би чувале we would have kept
вие
би чувале you all would have kept
тие
би чувале they would have kept

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум чувал I (masculine) will keep
јас
ќе сум чувала I (feminine) will keep
ти
ќе си чувал you (masculine) will keep
ти
ќе си чувала you (feminine) will keep
тој
ќе е чувал he will keep
таа
ќе е чувала she will keep
тоа
ќе е чувало it will keep
ние
ќе сме чувале we will keep
вие
ќе сте чувале you all will keep
тие
ќе сум чувале they will keep

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
чуван keeping
adverbial participle
чувајќи keeping
verbal noun
чување keeping
imperfective participle (masculine)
чувал keeping
imperfective participle (feminine)
чувала keeping
imperfective participle (neuter)
чувало keeping
imperfective participle (plural)
чувале keeping
aorist participle (masculine)
kept
aorist participle (feminine)
kept
aorist participle (neuter)
kept
aorist participle (plural)
kept

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for чува

This verb can also mean the following: watch over, guard

Examples of чува

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Изгледа дека бевме на иста бранова должина или пак јас сум некаков пеколен пророк, затоа што на самиот крај пред да ја напушти сцената тој застана кај микрофонот со подигнати раце и како што еврејски свештеник го благословува народот, така и Коен, високиот свештеник, ја благослови публиката на еврејски, со стариот свештенички благослов – „Господ да ве благослови и чува.We must have been on the same wavelength somehow, either that, or I am psychic as all hell, because at the very end, right before he left the stage, he stood at the microphone with his hands up the way Jewish priests bless the people, and Leonard Cohen, the High Priest, blessed the audience in Hebrew with the ancient priestly blessing - “May the Lord bless you and keep you.
Со оглед на тоа дека имаше само неколку грицкалки за нокти, штом ќе се најавеше времето за вежби оние кои сакаа да бидат први трчаа најбрзо што можат кон човекот кој е задолжен да ги чува грицкалките.Since there were only a few nail cutters, as soon as the ‘exercise time – start’ was announced those who wanted to be first would run as fast as they could to the guy in charge of keeping the nail-cutters.
Иако и било дозволено да го чува бебето со нејзе, таа решила дека на детето потребно му е да расте во слобода:She was allowed to keep her baby with her, but decided that the child needed to grow up free:
Како го убеди да ја чува твојата тајна?How'd you persuade him to keep your secret?
Бог да те чува и благослови.God keep you and bless you.
Навистина, е-книга е фајл и не е предмет, но дали се одзема од вредноста на некоја книга ако јас ја чувам на мојот компјутер или на мојот е-читач наместо на моите полици?It is true, an e-book is a file and not an object, but does it make a book less of a book if I keep it on my computer or my e-reader rather than on the book shelf?
А за останувањето овде, не чувам сместување за посетители.As for staying here, I don't keep accommodations for visitors.
Зафатен сум, чувам стража.I'm busy keeping watch.
Бил! леле! ќе го чувам.Bill! I'll keep it with me all the time. Goodbye, darling.
Кажи му на Френк го чувам овој тип за него.You tell Frank I keeping this guy on ice for him.
Елен, може ли да чуваш тајна?Can you keep a secret?
Ако чуваш миленик, држи го на ланец.If you're gonna have a pet, keep it on a Ieash.
-Ги чуваш ли?- Do you keep an eye out for them?
Тони... Парите што ги заработувам, што ми ги чуваш...Tony... all the money I make, that you keep for me...
Не ти е од некаква корист но го чуваш, издржуваш, бидејќи мислиш дека те сака.It is of no particular use... ...but you keep it around because you think it loves you.
Тие сакаат да ја уништат бидејќи ние чуваме записи од тие жртви.They want to destroy because we are keeping records of those victims.
Не можам ни да избројам колку пати сум прашана зошто го чуваме бебето во тајна.I can't count the number of times I've been asked why we're keeping our baby a secret.
Па слушај, да се обидеме да ја чуваме тајната, во ред? Ноукс не предупреди да не кажуваме ништо на Отец Боби.So listen, let's try to keep this on a happy note, okay?
Ќе го чуваме овде! Повеќе никогаш нема да го споменуваме!We keep it hidden, we never speak of it again
Ќе го чуваме овде!We keep it hidden.
Зошто ги чувате половините?Uh, why do you keep the stubs?
Му чувате зајак... ...птичка и лисица.You keep a rabbit for him, a bird and a fox.
ЏејДи, ти и Рејн ќе го чувате заробеникот овде и ќе го обезбедите излезот.J.D., you and Rain keep the prisoner here and secure the exit.
Мора да го чувате со вас цело време.You must keep this with you at all times.
Сакате да чувате тајни?You want to keep secrets?
Како што Јужноафриканскиот Парламент планира да го предложи драконскиот Предлог- закон за заштита на информации (ПОИБ), тој треба да запре и да ја земе во предвид лекцијата научена од Викиликс: Технолошкиот развој со демократски импулс засекогаш ја ослабеа можноста на државите да чуваат тајни како што тоа го правеле во минатото.As the South African Parliament considers passing the draconian Protection of Information Bill (POIB), they should stop and consider the lesson of Wikileaks: Technological developments with a democratic impulse have forever undermined the ability of states to keep secrets as they have in the past.
Од друга страна, луѓето ги чуваат зајаците како домашни миленичиња, па е посурово да носиш зајачко одошто крзно од визон?Then again, people keep rabbits as pets so is it more cruel to wear rabbit than mink?
Најверојатно поради урбаната и образована младина на Иран, луѓето сакаат да чуваат кучиња, а тие пак се причина за повторно официјализирање на непријателството кон нив од нечија страна.It is possible that because the people most likely to keep dogs are Iran's urban and educated youth, dogs may be generating more official hostility again.
Блогерот рече дека ако парламентот го одобри овој предлог, сопствениците што чуваат домашни миленичиња ќе бидат казнети и именувани како нечисти според исламот.The blogger says if parliament approves this proposal, owners will be punished if they keep animals that are considered impure under Islam.
„Заменикот шеф на полицијата во Анталија изјави дека стотици протестанти-поддржувачи на режимот се чуваат на дистанца од Конференцијата на опозицијата на Сирија“."Antalya deputy police chief says he's keeping hundreds of pro-regime demonstrators at a distance from Syrian opposition conference."
Ја чував на сигурно.You know, I was keeping it safe.
Ја чував за тебе.I was keeping it until you came back.
Ти чувај ги.You keep it
„Нема финта. Само чувај ја тајната.“Just keep it a secret."
Дали свештеникот даде благослов? ‘‘Господи благослови ги и чувај ги‘‘?Did the priest give a poetic benediction? "The Lord bless thee and keep thee"?
Господи, благослови ги и чувај ги.The Lord bless thee and keep thee.
Донеси го до јужниот влез, и чувај го ова меѓу што е можно помалце луѓе.Bring him in through the south entrance, and keep this to as few people as possible.
Сигурно чувајте го.You keep him secure.
Секогаш чувајте ваков примерок замрзнат.Always keep a refrigerated sample of this on your person.
Вие само чувајте го.- Just keep it in.
Затворете го лабосот и чувајте ги доле.Lock the lab and keep them down there.
Во ред, момци, чувајте се, и ќе дојдеме по вас изутрина.All right, boys, well, keep your head down and we'll come get you in the morning.
Потроши три дена чувајќи го него... ...во живот додека не беа спасени.She spent three days holding onto him... ...keeping him alive until they were rescued.
Мора да мислиш дека сме луди чувајќи ги овие играчки овдека.You must think we're pretty crazy keeping all these toys around. It's, um...
Потроши три дена чувајќи го него во живот додека не беа спасени.She spent three days holding onto him keeping him alive until they were rescued.
Дека "Ревену" продукцијата е одговорна за финансирање на нашиот затворски систем чувајќи ги лошите момци зад решетки.That the revenue that produces... is responsible for funding our entire prison system... keeping the bad guys behind bars.
Иранската влада смета дека самото чување на домашни миленичиња, не е во ред и не е исламски, но сепак го толерира сето тоа.Iran's government considers keeping pet dogs un-Islamic, but has mostly tolerated it.
Исто така беше наведено дека поради краткотрајноста на СП постоеле мали шанси трговците да можат да си ја вратат инвестицијата која ја направиле, со оглед на трошоците кои се потребни за носењето жртви преку границите и нивното чување во заробеништво.It was also argued that due to the short duration of the World Cup there was little chance that traffickers would be able to realise a return on their investment, given the costs involved in bringing victims across borders and keeping them in bondage.
Drumbeat е целосно насочен кон чување на отвореноста на мрежата, и заштита на нејзината отворена природа::Drumbeat is all about keeping the web open, and guarding its open nature:
Производството на ИКТ уреди е енергетско и материјално интензивно и овие производи содржат супстанци кои се опасни, вредни или двете, па нивното чување надвор од депониите има смисла. Нивото на замена на производи е многу големо и концентрацијата на енергија при производство на ИКТ уреди наспроти фазата на користење (80 и 20 проценти, соодветно) покажуваат дека секоја активност со која ќе се продолжи животот на ИКТ уредите – како повторната употреба – треба да биде приоритетна. Повторната употреба на компјутерите кои сè уште функционираат е повеќе од 20 пати поефективна отколку нивното рециклирање.ICT production is energy and material intensive, and ICTs contain substances that are hazardous, valuable or both, so keeping them out of landfill makes clear sense High levels of product replacement and the concentration of energy intensity in the ICT production rather than use phase (80 and 20 percent, respectively) means that any activity that extends the life of ICTs–such as reuse–should be prioritised Reusing working computers is up to 20 times more energy efficient than recycling them.
Еар Малави е технички банкрот и нејзиното чување им носи штета на плаќачите на данок во Малави, кои можат да ги искористат овие ресурси за подобри цели (здравство, образование итн).Air Malawi is technically bankrupt and keeping it as is, is basically betraying tax-payers in Malawi who require these resources for better use (health, education etc).
Генералот само ја чувал тајната, така?The general was just keeping that secret, right?
Некој го чувал ова во тајност.Somebody's been keeping it a secret.
Картон ги чувал за клиент во својот приватен сеф.Carson was keeping them for a client in his private safe. It's not so safe after all.
Сега полицијата знае каде си ја чувал робата?Well, look, how the police know where you even be keeping your stash at?
Тоа се согласува со кофата сув мраз што ја чувал внатере.It goes well with the bucket of dry ice he was keeping in it.
Си го чувала тоа под твојот шешир.You've been keeping this under your hat. [ Chuckling ]
Дали ме обвинуваш што сум чувала тајна?Do you blame me for keeping that secret?
Изгледа затоа "сменетите деца" ги чувале вистинските деца. За мајката да може да се храни.I guess that's why the changelings are keeping the kids alive --so the mom can snack on them.

Questions and answers about чува conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about чува
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
даваgive
дуваblow
зеваyawn
јаваride
киваsneeze
коваhammer
маваhit
муваmake out with
чекаwait
чешаscratch
читаread
чудиshock
чукаknock
чучиsquat
Different length:
зачуваpreserve
качуваraise toward a higher level
очуваpreserve
сочуваpreserve

Do you know these verbs?

VerbTranslation
ампутираamputate
успеваsucceed
усреќиgladden
фаќаcatch
фразираphrase
чезнееyearn
чемрееlanguish
чмаеlanguish
чувствуваfeel
шетаstroll