Стои conjugation

Conjugate стои - stand

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
стојам I stand
ти
стоиш you stand
т(ој/аа/оа)
стои he/she/it stands
ние
стоиме we stand
вие
стоите you all stand
тие
стојат they stand

Past aorist tense

Past aorist of the verb стои has no forms.

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
стоев I was standing
ти
стоеше you were standing
т(ој/аа/оа)
стоеше he/she/it was standing
ние
стоевме we were standing
вие
стоевте you all were standing
тие
стоеја they were standing

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе стојам I will stand
ти
ќе стоиш you will stand
т(ој/аа/оа)
ќе стои he/she/it will stand
ние
ќе стоиме we will stand
вие
ќе стоите you all will stand
тие
ќе стојат they will stand

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе стоев I will have stood
ти
ќе стоеше you will have stood
т(ој/аа/оа)
ќе стоеше he/she/it will have stood
ние
ќе стоевме we will have stood
вие
ќе стоевте you all will have stood
тие
ќе стоеја they will have stood

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
стој you stand
вие
стојте you all stand

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум стоел I (masculine) have stood
јас
сум стоела I (feminine) have stood
ти
си стоел you (masculine) have stood
ти
си стоела you (feminine) have stood
тој
е стоел he has stood
таа
е стоела she has stood
тоа
е стоело it has stood
ние
сме стоеле we have stood
вие
сте стоеле you all have stood
тие
сум стоеле they have stood

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев стоел I (masculine) had stood
јас
бев стоела I (feminine) had stood
ти
беше стоел you (masculine) had stood
ти
беше стоела you (feminine) had stood
тој
беше стоел he had stood
таа
беше стоела she had stood
тоа
беше стоело it had stood
ние
бевме стоеле we had stood
вие
бевте стоеле you all had stood
тие
беа стоеле they had stood

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би стоел I (masculine) would have stood
јас
би стоела I (feminine) would have stood
ти
би стоел you (masculine) would have stood
ти
би стоела you (feminine) would have stood
тој
би стоел he would have stood
таа
би стоела she would have stood
тоа
би стоело it would have stood
ние
би стоеле we would have stood
вие
би стоеле you all would have stood
тие
би стоеле they would have stood

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум стоел I (masculine) will stand
јас
ќе сум стоела I (feminine) will stand
ти
ќе си стоел you (masculine) will stand
ти
ќе си стоела you (feminine) will stand
тој
ќе е стоел he will stand
таа
ќе е стоела she will stand
тоа
ќе е стоело it will stand
ние
ќе сме стоеле we will stand
вие
ќе сте стоеле you all will stand
тие
ќе сум стоеле they will stand

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
стоен standing
adverbial participle
стоејќи standing
verbal noun
стоење standing
imperfective participle (masculine)
стоел standing
imperfective participle (feminine)
стоела standing
imperfective participle (neuter)
стоело standing
imperfective participle (plural)
стоеле standing
aorist participle (masculine)
stood
aorist participle (feminine)
stood
aorist participle (neuter)
stood
aorist participle (plural)
stood

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for стои

This verb can also mean the following: stop, suit, halt, befit

Examples of стои

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Но, со укинување на овие ограничувања, администрацијата на Обама може да престане да стои на патот на зголемување на дигиталниот и телекомуникацискиот пристап за Кубанците и да ја стави политичката топка во Кубанскиот суд.But by lifting these restrictions, the Obama administration could cease to stand in the way of increasing digital and telecommunications access for Cubans, and put the political ball in Cuba’s court. Mural in Havana.
Мајка која учествува во караванот стои пред сликите на дел од исчезнатите имигранти.Mother participating in the caravan stands in front of photos of missing migrants.
Комбинирајќи ја таа висока стапка на абортуси со стапката на плодност 1.2 (стапка на плодност од 2.1 е потребна за замена на популацијата), Русија стои на работ да изгуби една третина од популацијата на секоја генерација. „Губиме скоро три четвртини од еден милион луѓе секоја година“, изјавува Алексеј Комов, претседател на Московскиот демографски самит, кој се одржа минатиот јуни.Combing that high abortion rate with a fertility rate of 1.2 (a fertility rate of 2.1 is needed for replacement of population), Russia stands to lose over one-third of its population every generation. “We’re losing almost three quarters of a million people every year,” said Alexey Komov, chairman of the Moscow Demographic Summit that was held this last June.
Светот стои и не седи кога Ахмадинеџад зборува за бришење на Израел од мапата.The world stands and doesn't sit, when Ahmadinejad talks about wiping Israel off the map.
Невработеноста кај младите во Шпанија, како една од трагичните последици на кризата која ја има зафатено оваа земја, стои на 55,6%.Youth unemployment in Spain, one of the tragic consequences of the crisis that this country is living through, stands at 55.6%.
Јас стојам на ставот дека "самиот документарец воопшто нема политички тенденции" оти е правен со друга цел.I stand by: “that the documentary doesn’t have any political tendencies”, because it’s made with another purpose.
Не можев да стојам и да гледам како удира.I couldn't stand to see him get beat
-Ќе стојам.I'll stand.
Се уште стојам.I'm still standin', huh!
- Ако стојам овде доволно долго... - Има нозе, идиоту.- But if I just stand here long enough-- - She's got legs, you idiot'
Да стоиш меѓу две колони на полицијата против немири додека тие ти се приближуваат, а го имаш само твојот смартфон како оружје - не е пријатно.To stand between two columns of riot police as they are closing in on you, when you have only your smartphone as a weapon - isn't nice.
Ништо! Само стоиш таму и пелтечиш како бубамара!Just standin' there sputterin' like a doodlebug!
Како можеш да стоиш овде до мене и да се преправаш дека не се сеќаваш?How can you stand here beside me and pretend not to remember?
- Те молам, немој таму да стоиш!- Please don't stand there !
-Еј, Фреди, зошто стоиме?- Hey, Freddie, why are we standing?
- Еј, Фреди, зошто стоиме?- Hey, Freddie, why are we standin'? - Come on, man!
Воглавно само стоиме и викаме!Most of the time we just stand and scream.
Точно каде што стоиме.It's exactly where we're standing.
За да го направите ова ќе треба да стоите во ред со 30 луѓе.To do this, you'd have to stand in a line of 30 people.
Вие момци нема потреба да се вратите во линија за да земете ручек, затоа што... ...има доволно за јадење токму каде што стоите.You said to get lunch. Oh, you boys don't need to get back in line to get lunch, 'cause... there's plenty to eat right where you're standing.
Што стоите уште?What are you standing there for?
Глупаци, зашто стоите сите.Jackers, why you all standing over there?!
Немојте само да стоите тука,вие кучиња.-Don't just stand there, you dogs.
Фотографијата прикажува три антички фигури, најпознатите херои од периодот на Трите Кралства - Liu Beij, Guan Yu и Zhang Fei - како стојат пред влезот на Монг Кок полициската станица.The photo shows three ancient figures, the most remarkable heroes of the Three Kingdoms Period - Liu Beij, Guan Yu and Zhang Fei - standing outside the Mong Kok Police Station.
Тројца антички кинески херои стојат пред полициската станица Монг Кок.Three ancient Chinese heroes standing outside Mong Kok Police Station.
Како што стојат работите сега, Карлос има доживотна забрана за влез во САД и не постои можност за жалба.As things stand right now, Carlos is banned from entering the US for life, and there is no opportunity for a waiver.
Уште во првата минута може да ги чуете и видите возбудата на луѓето кои стојат на своите покриви покрај страната на метро патеката, се радуваат, веат знамиња и аплаудираат како што тој поминува.On the first minute you can hear and see the excitement of the people who standing on their roofs at the side of the metro track, cheer, wave flags and clap as it passes by.
Ние (во Србија) би ја украле и полицата на која стојат шишињата.Each person takes one bottle of water, no more, and leaving money on the cash register. We would steal even the shelf on which the bottles stand.
Дојде момент кога јас стоев зад ролетната од нашата продавница, во темно, со пљачкосувачите на само еден метар од мене.There came a point where I was standing behind our shop shutters, in the dark, with looters just one metre away.
Еден ден... стоев на средина на црквата, тој ми пријде и ми рече...One day... I was standing in the middle of the church, and he came up to me and said...
Еднаш стоев во ред поради Бред Пит за „Седум дена во Тибет„...I was standing in for Brad Pitt once on Seven Years In Tibet...
Всушност, јас стоев веднаш до него... првиот ден кога ти се јави.In fact, I was standing right next to him... the first day you called.
Знам, Дeни, стоев таму до тебе.Danny, I know. I was standing right there with you.
Се разбудив и ти стоеше покрај мојот кревет и тешко дишеше.I woke up and you were standing over my bed, breathing heavily.
Можеби ти не го повлече чкрапалото, туку стоеше таму и ме виде како јас тоа го правам.Maybe you didn't pull the trigger, but you were standing right there and you saw me do it.
Ти стоеше со балон за набљудување-You were standing with an observation balloon and a...
Ти стоеше на улица.You were standing on the street.
Се што знам е дека стоеше на крстопат, со картонски знак, пред три дена.Listen. For all I know, you were standing at an intersection with a cardboard sign three days ago.
Ене онде Том, ние стоевме баш онде.Right up there Tom, we were standing right there. Yeah, I know Mort, I saw you.
Пред да се случи стоевме во шумата. Еленот минуваше точно пред нас.Before it happened we were standing there in the woods and this deer just crossed right in front of us.
Би сакал да те Ве прашам нешто онаа ноќ Ве видов на станицата стоевте таму сама возот дојде, се свртев за да те видам, а ти веќе беше заминатаI have been wanting to ask you something... the other night I saw you at the station you were standing all alone... the train came, and I turned to look at you and you had walked away...
Како што влегов во хотелот го најдов поголемиот дел од поканетите луѓе надвор од салата каде што требаше да се снима филмот и бидејќи вратите беа затворени, забележав неколку дами таму, кои стоеја со нивните партнери, а по 20 минути подоцна видов член на персоналот како отвара една од вратите на салата и одеднаш од никаде видов група либиски дами, од 15-20 истрчаа близу нас и право во салата, сé се одигра набрзина и тогаш членот на персоналот ја затвори вратата; очигледно биле скриени некаде додека некој не ги прашал организаторите да ја им отворат вратата за да ги тргнат од љубопитните очи на мажите - Либијци!!! Откако беа отворени вратите за остатокот од нас да влеземе во салата, првото нешто што го забележав беше тоа како сите жени беа седнати десно во задниот дел сите во една група во резервиран дел. Веднаш погледнав во неколкуте дами што ги видов на почетокот кога стоеја со нивните партнери, тие изгледаа замислени и збунети; сигурен сум дека сакаа да седнат со своите фамилии, но евентулно решиле да ги одделат и да ги сместат назад со другите жени и дека тие навистина не изгледаа многу среќни."as I walked in the hotel I found most of the invited people standing outside the hall where the film was going to be screened as the doors were still closed, I noticed very few ladies there, they were standing with their partners, about 20 minutes later I saw a member of staff open one of the hall's doors slightly then suddenly from no where I saw a group of Libyan ladies, about 15 or 20 run past us and straight into the hall, it really was like a flash then the member of staff closed the door, obviously they were hidden somewhere out of sight until some body asked the organisers to open the door for them to keep them away from prying male Libyan eyes!!!! after the doors were open for the rest of us to go in the event hall, the first thing I noticed was how all the ladies were seated right at the back all in one group in a segregated section, I immediately looked at the few ladies I saw in the beginning who were standing with their partners, they all looked puzzled and confused, I am sure they wanted to sit with their families but eventually decided to segregate from their families and sat at back with the other ladies and they really did not look very happy"
Пред нив, на силното сонце, стоеја членовите на семејствата на жртвите, најмногу мајки, сестри и деца, стоеја и ги чекаа МРТОВЕЧКИТЕ САНДАЦИ со останките од НИВНИТЕ НАЈМИЛИ.In front of them, under the strong sun, members of the victims’ families, mainly mothers, sisters and children, were standing and waiting for the COFFINS with the remains of THEIR DEAREST ONES.
Не стој со отворена уста како риба.- Yes. Don't stand there with your mouth open.
Не стој така.Don't just stand there.
Реков, стој мирно,I said stand still.
Не туку стој таму.Don't just stand there.
Не стој тука, да не се случи повторно. Сега, враќај се на работа!Don't stand there crying, just nod your head and tell me you won't do it again.
Вие момци стојте тука и свирете, а јас ќе се скријам.You guys stand here and play music and I will come hiding
Не стојте така, фатете го, магариња!Well, don't just stand there, capture him, you jackass!
Не стојте!Do not stand there so stupid.
Добро тогаш влезете, не стојте тука.- My name's Hervé. Come in. Don't just stand there.
-Епа тогаш, не стојте тука.- Well, don’t just stand there,
Можеби звучи арогантно, но попрво би умрел стоејќи отколку да живеам на колена."It might seem pompous, but I'd rather die standing up than live on my knees."
Многу добро се сеќавам на некои добро познати ТВ-лица кои стоејќи на урнатините на домовите во лоуер најнт прокламирајќи дека „догодина ова време ќе видиме како семејствата се враќаат дома.“ Некои добро познати НВО-а коишто обично имаат малку градежно искуство се дури и полоши – „ќе имаме 25,000 Хаиќани вратени дома, ако донирате денеска.“ Но реалноста, всушност, изгледа вака:I remember vividly well-known news personalities standing on the rubble of homes in the lower ninth proclaiming that 'this time next year we will see families back home.' Some well-meaning NGOs, who usually have little building experience, are even worse — 'we'll have 25,000 Haitians back home if you donate today.' In reality, here is what it really looks like:
Патем, добро е да се има некого овде, кој моча стоејќи.Besides, it's good to have somebody around here that pees standing up.
Јас... Јас тоа обично го работам стоејќи.I-I prefer to do it standing.
Од моментот кога се појавивме од сенката на еволуцијата стоејќи исправено презедовме на нас да бидеме господари на нашата судбина.From the moment we emerged, evolved and standing upright... we became the masters of our destiny.
Таа моча од стоење. -Тоа е мојот партнер.-She pees standing up, that one.
Тоа се шест последователни победи за ова мало коњче од никаде, му фали уште една за да стане најголемата сензација уште од Поуп и Крозби, да има само место за стоење секогаш кога тој јава, ако не можете да си го дозволите тоа качете се на дрво за да видите.That makes six consecutive victories for this little colt from nowhere, one shy of the record. Why, he may be the biggest sensation on four legs since Hope and Crosby. Yes, it's standing room only every time this pint-size pony slips on a saddle, and if you can't afford the quarter, a comfy tree limb will catch you a glimpse.
-Не добиваш божиќен бонус за стоење.You don't get Christmas bonus just standing around.
Значи... тој стоел пред тебе... и потоа...што?So... he was standing in front of you, and then...what?
Еве, мала школа: Убиецот стоел овде додека ја прободувал до смрт.The killerwas standing overthere, slashing her.
-Работата е во тоа што не можам а да не се запрашам што би рекол тој.... ....кога би стоел тука сега.The thing is, I can’t help wondering what he’d say... ...if he were standing here right now.
Остана јаден и несреќен како Адам истеран од рајот, и стоел скршен пред Еденската врата.And so he was left there, desperate like Adam driven away from heaven, standing in front of the Eden gate.
Стојам каде што стоел З!I'm standing, I'm standing where Z stood! Hoo hoo hoo!
Сем се налутил, ...се загубил за дел од секундата... ...Ем стоела премногу близу.Sam got angry, ...lost it for a split second... ...Em was standing too close.
Речиси е сигурно дека таа стоела каде што јас сега стојам, вршејќи го погребниот обред за својот мртов маж.It's almost certain she would have stood absolutely where I'm standing now, conducting the funeral rites of a dead husband.
Дека стоела на патот.That she was standing in the road.
Машката жртва стоела тука, а убиецот го забодел со ножот во рамото, сечејќи ја вратната артерија.The male victim was standing right here, and the killer plunged his knife into the shoulder, severing the carotid artery, and -- blpph
Седиштето стоело исправено во неговиот двор, до неговот скутер... Бидејќи има скутер. Ама...Well, anyway, the seat was standing perfectly upright in his front yard... ...right next to his Sea-Doos, because, like, he has Sea-Doos.
Блага арома на измет, од каде што сте стоеле.A faint aroma of excrement from where you've been standing.
Пред илјадници години, Првите Луѓе стоеле тука каде што стоиме ние низ долгата ноќ.Thousands and thousands of years ago, the First Men stood here where we're standing all through the long night.
- Колку долго стоеле таму?- How long were they standing there ?

Questions and answers about стои conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about стои
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
броиcount
згоиfatten
обоиcolour
садиplant
седиsit
селиmove
сетиsense
сониdream
споиcombine
стопиmelt
сториdo
судиjudge
сушиdry
Different length:
постоиexist
стокмиprepare
стопиmelt
стоплиheat
сториdo

Do you know these verbs?

VerbTranslation
снесеlay
соодветствуваcorrespond
спиздиflip
спомнеmention
спомнуваmention
стишиmake quiet
стокмиprepare
тешиcomfort
траеlast
трауматизираtraumatize