Слушне conjugation

Conjugate слушне - hear

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
слушнам I hear
ти
слушнеш you hear
т(ој/аа/оа)
слушне he/she/it hears
ние
слушнеме we hear
вие
слушнете you all hear
тие
слушнат they hear

Past aorist tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
слушнав I heard
ти
слушна you heard
т(ој/аа/оа)
слушна he/she/it heard
ние
слушнавме we heard
вие
слушнавте you all heard
тие
слушнаа they heard

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
слушнев I was hearing
ти
слушнеше you were hearing
т(ој/аа/оа)
слушнеше he/she/it was hearing
ние
слушневме we were hearing
вие
слушневте you all were hearing
тие
слушнеа they were hearing

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе слушнам I will hear
ти
ќе слушнеш you will hear
т(ој/аа/оа)
ќе слушне he/she/it will hear
ние
ќе слушнеме we will hear
вие
ќе слушнете you all will hear
тие
ќе слушнат they will hear

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе слушнев I will have heard
ти
ќе слушнеше you will have heard
т(ој/аа/оа)
ќе слушнеше he/she/it will have heard
ние
ќе слушневме we will have heard
вие
ќе слушневте you all will have heard
тие
ќе слушнеа they will have heard

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
слушни you hear
вие
слушнете you all hear

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум слушнал I (masculine) have heard
јас
сум слушнала I (feminine) have heard
ти
си слушнал you (masculine) have heard
ти
си слушнала you (feminine) have heard
тој
е слушнал he has heard
таа
е слушнала she has heard
тоа
е слушнало it has heard
ние
сме слушнале we have heard
вие
сте слушнале you all have heard
тие
сум слушнале they have heard

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев слушнал I (masculine) had heard
јас
бев слушнала I (feminine) had heard
ти
беше слушнал you (masculine) had heard
ти
беше слушнала you (feminine) had heard
тој
беше слушнал he had heard
таа
беше слушнала she had heard
тоа
беше слушнало it had heard
ние
бевме слушнале we had heard
вие
бевте слушнале you all had heard
тие
беа слушнале they had heard

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би слушнал I (masculine) would have heard
јас
би слушнала I (feminine) would have heard
ти
би слушнал you (masculine) would have heard
ти
би слушнала you (feminine) would have heard
тој
би слушнал he would have heard
таа
би слушнала she would have heard
тоа
би слушнало it would have heard
ние
би слушнале we would have heard
вие
би слушнале you all would have heard
тие
би слушнале they would have heard

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум слушнел I (masculine) will hear
јас
ќе сум слушнела I (feminine) will hear
ти
ќе си слушнел you (masculine) will hear
ти
ќе си слушнела you (feminine) will hear
тој
ќе е слушнел he will hear
таа
ќе е слушнела she will hear
тоа
ќе е слушнело it will hear
ние
ќе сме слушнеле we will hear
вие
ќе сте слушнеле you all will hear
тие
ќе сум слушнеле they will hear

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
слушнат hearing
adverbial participle
hearing
verbal noun
hearing
imperfective participle (masculine)
слушнел hearing
imperfective participle (feminine)
слушнела hearing
imperfective participle (neuter)
слушнело hearing
imperfective participle (plural)
слушнеле hearing
aorist participle (masculine)
слушнал heard
aorist participle (feminine)
слушнала heard
aorist participle (neuter)
слушнало heard
aorist participle (plural)
слушнале heard

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for слушне

Examples of слушне

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Ако паѓа дрво и нема никој во близина да го слушне тоа,vважно ли е дали ќе направи звук или не, кога дрвото си ја врши својата работа?vБлогерот Мојикс (Mojix) внимателно ги проучува планините, моралот и пораките во еден јапонски пост со наслов Дали е погрешно да се искачува на планината Фуџи со празни раце?.If a tree falls in a forest and no one is around to hear it, does it matter if it made a sound or not when the tree was doing its own thing? Blogger Mojix ponders mountains, morals, and messages in a Japanese post titled "Is it wrong to climb Mount Fuji empty-handed?".
Ние треба да ги обединиме нашите сили за да се слушне нашиот глас.We should also unify our forces to make our voice heard.
Тоа е пригода што е тесно поврзана со концептот на еманципација на трудот, како и со работниците од различни градови кои марширале по Плаза де ла револусион за да се слушне гласот на народот - најважните од кои историски биле донесени од страна на Кастро – во подножјето на статуата на Хозе Марти.It is an occasion that is strongly linked to the concept of labour empowerment, as workers from various towns march with their colleagues to Plaza de la Revolución to hear speeches - the most substantial of which have historically been delivered by the Castros - at the foot of the statue of José Martí.
Ова е нашата шанса да покажеме во што ние веруваме за ова прашање и да направиме да се слушне нашиот глас.It is our chance to show what we believe about this issue, and make our voices heard.
Доколку јас ја дискутирав интернет сцената во Мароко, никогаш немаше да се слушне крајот.If I wanted to discuss the Moroccan internet scene, we would never hear the end of it.
Ако слушнам нешто важно, ќе пренесам.If I hear anything noteworthy, I will pass it along.
Па, штом ќе слушнам некој да ми каже „Размислувам да станам XYZ“, веднаш знам дека не се створени за тоа.So as soon as I hear someone saying to me, "I’m thinking about becoming XYZ", I already know they're not cut out for it.
Едвај чекам да ја слушнам песната за време на натпреварот и да видам како ќе биде изведена од Шакира и Фрешли Граунд на финалето”-Жозеф С. Блатер, претседател на ФИФА”I am looking forward to hear the song throughout the tournament and watch it performed by Shakira and Freshlyground at the Final”, said Joseph S. Blatter, FIFA President”
Но, кога ќе слушнам приказна како некој свештеник ја сквернави приватноста на тинејџерите пред припадниците на црковната заедница, се разбира, не ми е сеедно.When I hear a story of a pastor desecrating the inner sanctum of teenagers in his congregation, of course, that gives me cause for concern.
@hindhassan: Едвај можам да ја слушнам Алекс Крафорд од @SkyNews како говори поради прославите, звуците од автомобилските сирени, истрели & огномети позади неа #Libya #Tripoli@hindhassan: Can hardly hear @SkyNews Alex Crawford speak because of celebrations, sound of car horns, gunfire & fireworks behind her #Libya #Tripoli
И ако слушнеш ехоAnd if you hear it echoing
Сеуште можеш да ме слушнеш нели?[Cyclops] You can still hear me, can't you?
Кога ќе дојде до водата, ќе слушнеш како шишти.When it hits the water, you can hear it hiss.
Нема да слушнеш ништо ако продолшиш вака.-You won't hear anything if you go on.
Ние имаме дух, треба да го слушнеш, под моретоWegot thespirit Yougot to hearit underthesea
Сега да одиме во рингот на Светскиот музички натпревар за клевета за да ги слушнеме почетните зборови на водителите. „Во десниот агол го имаме претставникот на домаќинот Русија, минатогодишниот евровизиски победник, од Украина, Анастасија Пруходко која ја пее Мамо.Now let's go down to ringside here at the WMSC (World Mudslinging Song Contest) to hear he announcer's opening words. "In the right corner representing the host country of Russia, last year's Eurovision winner, we have from Ukraine, Anastasia Prykhodko singing Mamo.
Да слушнеме што имаат да кажат некои перуански навивачи за гледањето на натпреварите од Светското првенство од далеку.Let’s hear what some Peruvian football fans have to say about watching the games of the World Cup from afar.
(Доколку имате други примери би сакале да ги слушнеме.(If you’ve got more, we’d love to hear them.
Да, би сакале да ја слушнеме, Хал.Yes, I'd like to hear it, Hal.
Се колнам дека ќе се слушнеме наскоро.I swear you will hear from me very soon.
Доколку го читате ова, тогаш сигурно сте веќе пријател на Глобални гласови кој верува во нашата мисија за засилување на гласовите кои што вообичаено не можете да ги слушнете во медиумите, за правејќи го возможно употребувањето на онлајн алатките од страна на сите граѓани во светот, за да учествуваат целосно во животите на нивните заедници и за штитење на слободата на изразување и слободен пристап до информациите онлајн.If you’re reading this, you’re more than likely already a friend of Global Voices who believes in our mission of amplifying voices not normally heard in the mainstream media, of making it possible for global citizens to use online tools to participate fully in the lives of their communities, and of protecting freedom of expression and free access to information online.
Ние имаме виртуелна, редакција за обични граѓани создадена од повеќе од 200 талентирани и креативни индивидуи од земјите што ретко можете да ги слушнете во вестите.We have a virtual, grassroots newsroom made up of more than 200 talented and innovative individuals from countries you rarely get to hear about in the news.
Погледнете го клипот за да ја слушнете нејзината порака до ЈуТјуберите насекаде и потоа приклучете се во конверзацијата.Watch the clip to hear her message to YouTubers everywhere, and then join in the conversation.
Неговиот хит Јастесерјал (слушнете ја на неговиот официјален сајт teddyafro.com) – за кој многумина велат дека критикува неколку лидери на Етиопија, вклучувајќи го и моменталниот премиер Мелес Зенави – беше забранет на државното радио.His hit song Yasteseryal (hear a clip on his official site teddyafro.com) - which many say criticises a line of Ethiopian leaders including current prime minister Meles Zenawi - was reportedly banned on state controlled radio.
Во текот на годината, на повеќе пригоди може да слушнете како на различни начини се свири овој вид музика.There are many occasions throughout the year where you can hear this type of music being played in various different ways.
Еден ден, пред неколку недели, ја слушнав кога рече дека ќе се спакува и ќе ја напушти земјата доколку радикалите, т.е. насмеаниот „Томи Ник“ победат на претстојните претседателски избори.One fine day, a couple of weeks ago, I heard the announcement that if the Radicals should win the upcoming presidential elections – i.e., Smiling Tommy Nik – that she was ready to pack up and leave the country.
Сите жени кои денес ги слушнав дека го осудуваат насилството кон двете жени изгледа не обрнале внимание дека најмалку три жени биле директни сведоци на настанот, како што може да се забележи на снимката.However journalist and ex-BBC correspondent Reginaldo Silva, believes that most women should watch the footage again: All the women who I heard from today condemning the scene of violence against the two women seem to have ignored that the scenes were witnessed on the spot by at least three women, as the footage itself easily proves.
Само што слушнав „гррр... самоконтрола и смиреност... грхм-хм-гр...“ звуци кои доаѓаа од радиостаницата на еден полицаец, опозициските протестанти кои одеа надолу по патот беа нападнати од сите страни.Just as I heard "grrrr... self-control and calmness... grhm-hm-gr..." coming through static noise from one riot cop's walkie-talkie, the opposition walking down the path were attacked from all sides.
Првпат слушнав за Вик пред пристигнувањето во Газа.I first heard of Vik before arriving in Gaza.
Првпат слушнав за блогирање преку проектот "Фоко Мадагаскар".Учествував во обука за блогирање која што тие ја организираа.I first heard about blogging through the "Foko Madagascar" Project. I participated in a blog training they organized.
Тој беше сведок на последиците од мачењето и слушна што му се случи на неговиот татко во затвор.He has witnessed the effects of torture and he heard from his father what had happened to him in prison.
Не секој може да го следи советот на Aмаро, бидејќи тие немаат автомобили; Mухамед АлМаскати неодамна повезе еден млад автостопер од Бахреин, и беше шокиран од песимистичкото мислење што го слушна:Not everyone can follow Ammaro's advice, as they do not have a car; Mohammed AlMaskati recently gave a lift to young Bahraini hitchhiker, and was shocked by the pessimistic opinions he heard:
Мојот пријател ми кажа дека слатките навистина се контаминирани, дека се контаминирани од куршумите и солзавецот; замолчи за момент, а потоа продолжи среќен, „Но крвта ги прочистува.“ Нашата пријателка Амал се згади кога го слушна како го вели тоа; таа неможеше да ја поднесе помислата на слатките натопени со крвта на возрасните.My friend told us that the sweets were really contaminated, that they were contaminated by bullets and tear gas; he was quiet for a moment then said happily, "But blood purifies them." Our friend Amal vomited when she heard him say that; she could not bear the thought of a sweet wet with the blood of adults.
-Го слушна дека побара.- You heard him ask for it.
Нели слушна?Haven't you heard?
“Ние слушнавме за забраната на ТВ – тоа е добра работа."We heard about the ban from T.V. - it's a good thing.
Чекавме две недели и не слушнавме ништо.We have been waiting for two weeks and we haven't heard anything.
Досега, слушнавме за ХИВ позитивните блогери од Африка и Азија, ставовите околу Сидата во Средниот Исток и индиските блогери за фармерите кои соочувајќи се со екстремната сиромаштија извршуваат самоубиства.So far, we've heard from HIV-positive bloggers in Africa and Asia, attitudes to AIDS in the Middle East, and Indian bloggers on farmers facing extreme poverty committing suicide.
Ги слушнавме вестите, ги видовме сликите.We heard the news, we see the images.
Се слушнавме со Сантино од Њујорк...We've heard from Santino in New York...
Можеби веќе слушнавте за штрајкот на 6ти април што се одржа во Египет, и Eсра Абдел Фата, креаторот на Фејсбук групата за штрајкот, која беше уапсена, а потоа беше објавено дека исчезнала неколку минути откако беше ослободена.You may have heard about the April 6 strike that took place here in Egypt, and Esraa Abdelfattah, the creator of the strike Facebook Group, who was arrested then reportedly disappeared, minutes after she was released.
- Ох, дали слушнавте за експлозијата?- Oh, have you heard about the blast?
-Го слушнавте човекот.All right, you heard the man.
Ме слушнавте.You heard me.
- Не. - Дали ги слушнавте истрелите?- Yes, I heard the shots.
Мислам дека за оваа работа не слушнаа многумина.I think not so many people heard about it.
Многу од нашите драгите поддржувачи веќе ја слушнаа големата вест, која беше објавена на вториот ден од самитот на граѓански медиуми на Глобал војсис во Будимпешта, Унгарија.Many of our dearest supporters have already heard the big news released on the second day of Global Voices Citizen Media Summit in Budapest, Hungary.
Многумина во регионот, кои тогаш прв пат слушнаа за трговијата со човечки органи, беа шокирани.Many from the region, who then heard about the human organ trade for the first time, were shocked.
Низ целата земја лезбејките слушнаа за храбрата одбрана.All over the country lesbians heard of the brave standoff.
Важни луѓе слушнаа за твоето глувче.Important folks heard about your mouse. Wanna see him perform.
Можеби пукањето дејствува како реклама: слушни го и дојди земи си свежо испукани пуканки.Maybe the boom works as advertising: hear it and come get freshly popped popcorn.
Душо, слушни ме!Sweetheart, listen to me.
Господе, слушни ја мојата молитва!Lord, hear my prayer!
Анџела, слушни ме срце, слушни ме.Angela, sweetheart. Listen to me.
Не ти слушни. Никогаш сум немал можност да го слушнам толку самобендисаниот твој глас како ни твоето озарено лице.I never again want to hear that self-admiring voice of yours, or see your smug, lily-white face.
Уште примери: Walmart само што ги претстави звучниците на машините за дебитни картички покрај благајните со цел слепите (кои слушаат) да можат да слушнат и сами да ги извршат наплатите.More instances: Walmart just introduced speakers on debit-card machines by the cashier so that the hearing blind could listen and do their own checkouts.
Бидејќи лошите момци нема да прочитаат и слушнат што се случува, нели?Since the baddies won't be reading & hearing what everyone else now is, eh?
Да, г- дине Симс, во светот постојат само два слога кои вредат да се слушнат:.Yes, Mr. Simms, there's only two syilables in this whole wide world worth hearing.
Наочари да видиме подобро, и слушни помагала да слушнат подобро.Glasses help us see better, and hearing aids help us hear better.
Кога потрагата веќе била четврти ден во тек, таткото на исчезнатото девојче слушнал глас кој доаѓал од соба на спратот под него.Nearly four days while the search was still on, the girls father heard a voice from a room below.
Тој слушнал команда и пукал.He heard a command and fired a shot.
Никогаш не сум слушнал за неа?Never heard of her? Neither have I?
Тео, 31, возел кон бензиската станица, која била во близина на местото на несреќата и работела 24 часа, за да побара апарат за гаснење пожар откако слушнал викотници од заглавената жена и видел искри под нејзината кола.Teo, 31, had driven to the 24-hour petrol station that was near the scene of an accident to look for a fire extinguisher after he heard screams from the trapped woman and saw sparks under the car.
Сум слушнал и претходно, но сега се уверив и самиот дека оние кои се уапсени за силување и напад се малтретирани во затвор.I had heard it before but it's really true that those who get arrested for rape or indecent assault are bullied in prison.
Пишувајќи во Outlish, Тоња Хајнес, координатор на ЦРВЕНИОТ КОД за родова правда, зборува за нејзината иницијатива кога слушнала за веста:Writing at Outlish, Tonya Haynes, the co-ordinator of CODE RED for gender justice, talks about her initial reaction when she heard the news:
Од тој ден, пред околу 9 месеци, не сум го видела ниту слушнала.Since that day, about nine months ago, I haven't seen him or heard from him.
Новиси, тој е најглупавиот човек за кој сум слушнала.Novisi, he is the most stupid man I have ever heard of.
Сакам да ја следам работата на големите полициски шефови, а сум слушнала дека вие сте најголем.I want to follow closely the work ofthe big commissars, and I heard, you are the biggest.
Сум слушнала за тебе.I heard of you.
Тоа би се слушнало повеќе од 20 милји.It'd be heard 20 mile or more.
Значи, момчето сигурно со слушнало врисокот... значи знаел дека некој видел нешто.Now, the boy certainly must have heard the scream. So he knew that somebody saw something.
А никое од нив не слушнало за твојот пријател фалбаџија и неговиот крем! А ти сакаш да го јадеш секоја вечер! Јасно?And I guarantee you, none of them has ever heard of your big, show-off flan, or flan or whatever you want to call it that you got to have every night.
Министерството никогаш не слушнало за вас двајца.The department's never heard of you two.
Ти се слушнало врисок.You thought you heard her scream.
Впрочем, веќе започнавме да го правиме тоа, со објавување на приказни за добри вести кои никогаш не сте ги слушнале од Јемен, или милиони деца во Банлгадеш кои добија учебници, или како Жителите на Ангола го користат интернетот за да ги зачуваат нивните јазици.In fact we’ve already started doing it, by posting stories about good news you never heard from Yemen, or millions of children in Bangladesh receiving free textbooks, or how Angolans use the internet to preserve their languages.
Ако сте некој кој е малку заинтересиран за технологијата, тогаш мора да сте слушнале за војната која се случува помеѓу Google и Аpple.If you are someone who is even slightly interested in Technology, then you must have heard the horns of war being blown between Google and Apple.
Сигурен сум дека сте слушнале за Нигерија и претходно.I am sure you have heard of Nigeria before now.
Но, се сомневам дека сте слушнале за оваа „приказна“ од Нигерија - ремек-делото на природата.But I doubt if you have heard about this 'story' of Nigeria - nature's master piece.
Каде сме го слушнале тоа претходно?)Where have we heard that one before?)

Questions and answers about слушне conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about слушне
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Other Macedonian verbs with the meaning hear

Verb
чуе

Do you know these verbs?

VerbTranslation
се регенерираregenerate
се скиселиacidify
се чувствуваfeel
се шегуваjoke
слушаlisten
смалиreduce
сместиplace
снижиdecrease
собуеtake off
созрееripen