Следи conjugation

Conjugate следи - follow

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
следам I follow
ти
следиш you follow
т(ој/аа/оа)
следи he/she/it follows
ние
следиме we follow
вие
следите you all follow
тие
следат they follow

Past aorist tense

Past aorist of the verb следи has no forms.

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
следев I was following
ти
следеше you were following
т(ој/аа/оа)
следеше he/she/it was following
ние
следевме we were following
вие
следевте you all were following
тие
следеа they were following

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе следам I will follow
ти
ќе следиш you will follow
т(ој/аа/оа)
ќе следи he/she/it will follow
ние
ќе следиме we will follow
вие
ќе следите you all will follow
тие
ќе следат they will follow

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе следев I will have followed
ти
ќе следеше you will have followed
т(ој/аа/оа)
ќе следеше he/she/it will have followed
ние
ќе следевме we will have followed
вие
ќе следевте you all will have followed
тие
ќе следеа they will have followed

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
следи you follow
вие
следете you all follow

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум следел I (masculine) have followed
јас
сум следела I (feminine) have followed
ти
си следел you (masculine) have followed
ти
си следела you (feminine) have followed
тој
е следел he has followed
таа
е следела she has followed
тоа
е следело it has followed
ние
сме следеле we have followed
вие
сте следеле you all have followed
тие
сум следеле they have followed

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев следел I (masculine) had followed
јас
бев следела I (feminine) had followed
ти
беше следел you (masculine) had followed
ти
беше следела you (feminine) had followed
тој
беше следел he had followed
таа
беше следела she had followed
тоа
беше следело it had followed
ние
бевме следеле we had followed
вие
бевте следеле you all had followed
тие
беа следеле they had followed

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би следел I (masculine) would have followed
јас
би следела I (feminine) would have followed
ти
би следел you (masculine) would have followed
ти
би следела you (feminine) would have followed
тој
би следел he would have followed
таа
би следела she would have followed
тоа
би следело it would have followed
ние
би следеле we would have followed
вие
би следеле you all would have followed
тие
би следеле they would have followed

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум следел I (masculine) will follow
јас
ќе сум следела I (feminine) will follow
ти
ќе си следел you (masculine) will follow
ти
ќе си следела you (feminine) will follow
тој
ќе е следел he will follow
таа
ќе е следела she will follow
тоа
ќе е следело it will follow
ние
ќе сме следеле we will follow
вие
ќе сте следеле you all will follow
тие
ќе сум следеле they will follow

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
следен following
adverbial participle
следејќи following
verbal noun
следење following
imperfective participle (masculine)
следел following
imperfective participle (feminine)
следела following
imperfective participle (neuter)
следело following
imperfective participle (plural)
следеле following
aorist participle (masculine)
followed
aorist participle (feminine)
followed
aorist participle (neuter)
followed
aorist participle (plural)
followed

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for следи

This verb can also mean the following: ensue, pay attention

Examples of следи

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Канцеларијата е одговорна да превземе детални истраги и да одреди кривично гонење во земјите членки и земјите кориснички и да го следи враќањето на средствата на ЕУ како резултат на тоа.OLAF is responsible for undertaking detailed investigations and instigating prosecutions in Member and beneficiary States, and following up the resultingrecovery of EU funds.
Fridaylovesong: Црвените кошули се повторно на должност... голем сообраќаен метеж е резултат кој веднаш следи и исто така набрзо ќе следат финансиски и бизнис проблеми.Fridaylovesong: The Red Shirts are on duty again...heavy traffic is the immediate result and financial n business problems will soon follow.
Моите мисли се со секој што живее на островите со надеж дека Ерл ќе ве поштеди од преголема штета и дека Фиона, која брзо ги следи трагите на Ерл, ќе ве заобиколи.My thoughts go out to everyone living on the islands with hopes that Earl spares you too much damage and that Fiona, fast following in Earl's tracks, will bypass you.
Никој не може да се обвини затоа што го следи овој тренд.One can't be blamed for following the trend.
Сега е докажано дека странскиот синџир за брза храна исто така, ги следи нашите навики.It is now proven that foreign fast-food chain also follow our customs.
Почнувајќи кога имав 9 години, сите ми ги кажуваа стереотипите кои треба да ги следам.Beginning when I was 9 years old, everybody started telling me the stereotypes I should follow.
Малку бев исплашен, недоволно убеден дека тоа ќе промени нешто, а исто така претпочитам да следам такви настани на твитер или фејсбук наместо да учествувам во истите.I was a bit scared, a bit not convinced that it will change anything, and also I prefer to follow such events on twitter and facebook instead of participating in them.
Јас сакам да го следам – секогаш кога можам – програмот кој се вика “Маса’ак Сукар Зејада” на ОТВ.I love to follow - whenever it is possible - a program called "Masa'ak Sukkar Zeyada" on OTV.
Годинава јас сум дел од жирито, а натпреварот го следам од почетокот.I am part of the jury this year, and I used to follow the competition since its beginning.
Јас сум на годишен одмор во Индија, но не можев да одолеам да не ги следам настаните секунда по секунда.I'm on Annual Leave in India, but still could not stop myself from following the events second by second.
@Amnamamer: #TwitterVsFB избираш кого да следиш бидејќи си сигурен, на ФБ мора да ја прифатиш секоја покана за пријателство бидејќи во спротивно ќе ти замерат!@Amnamamer: #TwitterVsFB u choose who to follow cause ure convinced, fb u have to accept every friend request cause otherwise u would b blamed!
Секој обид да ме следишEvery attempt to follow me
Рефрен: Секој обид да ме следиш….Chorus: Every attempt to follow me....
-Ги следиш ли фудбалските натпревари?- Do you follow the football game?
- Ги следиш ли фудбалските натпревари?You follow the football game? - Pickup offive.
Ја следиме практиката на многу друг веб-локации и новински организации кои се пионери на овој тип на известување под водство на позитивни вести, новинарство придвижено од решенија, конструктивно известување и слично.We're following the lead of many other websites and news organizations who are pioneering this type of reporting under the headings like positive news, solutions-driven journalism, constructive reporting, and similar.
Ние ја следиме состојбата преку нашиот и палестинскиот амбасадор во Јордан и МНР на Јордан да ги следи Бахреинците на бродовите од конвојотWe are following up with our Ambassador n Jordan & d Palestinian Ambassador n Jordan & MOFA Jordan 2 follow up on Bahrainis on convoy ships
Во програмата од четири епизоди ја следиме Вики додека таа го посетува Mt.In the four part installment we follow Vickie as she visits Mt.
Тоа е патот кој ние го следиме за граѓаните да имаат поголема корист.“That is the path that we are following for the benefit of the citizens."
Ве молиме наведете некои канали за животна околина доколку знаете, за да може да ги следиме.Please do comment if you know of other environmental tweeters so we can follow them online.
Можете да ја следите Исма Руиз на Твитер и Фејсбук.You can follow Isma Ruiz on Twitter and Facebook.
Во суштина, мора да станете еден од нив и да ги следите тие променливи правила.Essentially, you have to become one of them, and follow these rules.
Може да не следите на Twitter и да станете фан на нашата страница на Facebook за да добивате екстра новости за дневни вести и информации поврзани за технологии за транспарентност.Please follow us on Twitter and become a fan of our page on Facebook to receive extra updates about daily news and information related to technology for transparency.
Можете во живо да ги следите твитовите употребувајќи го хаштагот #СуданРеф.You can follow live tweets using the hashtag #SudanRef.
На Твитер може да ги следите ставовите на нетизените преку зборовите Murió Hugo Chávez , Nicolás Maduro, и преку хаштагот #MuereChávez .On Twitter you can follow netizen's opinions through the words Murió Hugo Chávez , Nicolás Maduro, and the hashtag #MuereChávez .
Честитки, Аргентина! Твоите соседи треба да го следат овој пример.Congratulations, Argentina! your neighbors will have to follow your example.
Нема однапред поставени правила што треба да се следат, па во секој случај испаѓа дека ќе прекршите некое од правилата .There are no set rules to abide follow, so you end up more or less breaking their rules.
Националните вести известуваат дека погодени се 28 од 32 региони во Колумбија; на Твитер, преку сметката на Territorio Chocoano (@chocoanos), луѓето ги следат тешките ситуации во регионот на Чоко во североисточна Колумбија, особено во општината Риосусио.The national news reports that 28 of the 32 departments in Colombia have been affected; on Twitter, via Territorio Chocoano's account (@chocoanos), people have been following the difficult situation in the Chocó department of northeast Colombia, especially in the Riosucio municipality.
Fridaylovesong: Црвените кошули се повторно на должност... голем сообраќаен метеж е резултат кој веднаш следи и исто така набрзо ќе следат финансиски и бизнис проблеми.Fridaylovesong: The Red Shirts are on duty again...heavy traffic is the immediate result and financial n business problems will soon follow.
Вечерва, преку видео ќе ви покажеме некои од традициите и ритуалите кои луѓето ги следат за да ја подобрат нивната среќа, богатството или други детали во нивните животи за годината што доаѓа.Tonight, through video we bring you some of the traditions and rituals people follow to improve their luck, fortune or other details in their life for the coming year. For those who observed the New Year tonight, Happy New Year!
Ја следев дивата свиња, Клер.I was following a boar, Claire.
- Го следев како те следи.- I was following him following you.
Го следев...I was following...
Затоа го следев.That's why I was following him.
Русите, кои ме пресретнаа додека те следев.The Russians who were following me when I was following you
Ти ја следеше истрагата...You were following the investigation...
Требаше уште да ми мафнеш додека ме следеше.You did everything but wave at me while you were following.
Го следеше твојот инстикт за да ја заштитиш твојата држава, исто како мене.You were following your instinct to protect your country, just like me.
Знаеш дека те следевме?We were following you. Did you know that?
Вие не следевте нас.You were following us.
Пожарникарски, болнички и полициски коли ја следеа бурата.Firetrucks, ambulances and police cars were following the storm.
Сите регионални новинарски извори го следеа развојот на настаните.All regional news sources were following the story.
-Крејвен , сериозна сум, мислам дека го следеа.Kraven, I'm serious. I think they were following him.
-Крејвен"," сериозна сум, мислам дека го следеа.Kraven, I'm serious. I think they were following him.
Ме следеа.They were following me.
За да дознаете повеќе за случувањата во #Тунис и постојано да добивате нови информации, следете ги @ifikra, @weddady, @nawaat, #sidibouzidTo know more abt what is happening in #Tunisia & get continuous updates, good people to follow are @ifikra , @weddady, @nawaat #sidibouzid
Исто така, читајте ги блоговите од заедницата на Глобал Војсис и нашите говорници на веб-сајтот на Самитот и следете не на Твитер и Фејсбук.Also check out blog posts by the Global Voices community and our speakers at the Summit web site and follow us on Twitter and Facebook.
За новости следете @MediaECI на Твитер 'like' на Фејсбук страната European Initiative for Media Pluralism.For updates follow @MediaECI on Twitter and 'like' the Facebook page European Initiative for Media Pluralism.
Продолжете со читањето на написот на Мулер овде, или следете го на Твитер.Continue reading Muller's post here, or follow him on Twitter.
За повеќе од револуцијата во Сирија, ве молиме следете ги ознаките #Дaрaa или #Сирија на Твитер.For more on the Syrian revolution, please follow the hashtags #Daraa or #Syria on Twitter.
Во просек, колумбиски корисник на Твитер следи 128 луѓе и е следен од 176, додека само 13% од нив ги имаат заштитено нивните твитови.On the average, the Colombian Twitterer is following 128 people and is followed by 176, while only 13% users have their Tweets protected.
На тој ден и јас се гушев во солзавец, поминувајќи ја ноќта и наредниот ден болна и внимателно следејќи објави и жалби на корисници на Твитер од целата земја.On that particular day, I myself choked on the tear gas, spending the night and the following day sick and closely followed tweets and complaints by Twitter users from across the country.
Твитерџиите се забавуваат хаштагот #ПричиниЗоштоСалехДоцни додека го чекаат говорот на претседателот на Јемен, Али Абдула Салех, следејќи извештаи во кои се вели дека можеби е повреден кога Претседателската палата во Сана беше нападната претходно тој ден.Tweeps are having fun with the hashtag #ReasonsSalehIsLate while waiting for a speech by Yemeni president Ali Abdullah Saleh, following reports that he may have been injured when the Presidential Palace in Sanaa was attacked earlier today.
Станувате и седнувате, следејќи ги луѓето пред или после вас или од лево или десно.You stand up and down following strangers the behind or front, or left or right sides around you.
Одлучив да работам за револуцијата, следејќи го фантастичниот Ал Омари Моск во Дара во април 2011.I decided to work for the revolution, following the storming of Al Omari Mosque in Daraa in April 2011.
"Догурав овде во работата следејќи го своето срце."I've gotten this far in business by following my heart.
Видеото може да се види со следење на овој линк или вклопено во видеото што следува.The video can be seen by following this link or by viewing it on the embedded video that follows.
Мојата енергија сега ќе биде насочена кон одење напред, и следење на сопствените желби.My energy now should be spent on pressing forward, and following my own wishes.
Проектот Глобални животи е глобална иницијатива креирана за да ги прикаже животите на 10 различни луѓе од насекаде во светот со нивно следење и снимање на 24 часа од нивниот ден на видео.The Global Lives Project is a global initiative created to showcase the lives of 10 different people from all over the world by following them and recording 24 hours of their day in video.
Една од овие препораки е да се охрабри откривање на нови сфери на размислување со следење на она кое тој го нарекува „фигури кои поврзуваат“ или „управници“.One of these suggestions is to encourage the discovery of new spheres of thinking by following what he refers to as "bridge figures" or "curators".
Бесплатниот настан беше одржан во Санто Доминго де лос Колорадос, од каде презентациите на говорниците на конференцијата беа емитувани во форма на виртуелен БарКамп (BarCamp) и секој можеше да учествува виртуелно од било кое место во земјата со следење на преносот во живо, истакнат на сајтовите на различни социјални мрежи.The free event was held in Santo Domingo de los Colorados, where the conference speakers were retransmitted in the form of a virtual BarCamp, and one could virtually participate from anywhere in the country by following the live stream featured on the website or on various social networking sites.
Дали си ги следел нив?Now, were you following him?
Си ме следел? ?олку долго си ме следел? ?ога беше целиот врз него... дали му кажуваше како си "голема уплашена мачка"?You were following me? How long have you been following me? When you were all over him... are you telling him how you were a "big scaredy cat"?
Сигурно некој ја следел.Someone must have been following her.
Да ли си сигурен дека тој автомобил те следел цел ден?You sure that car was following you all day?
Господине, имавме пријава од млада дама од нејзиниот мобилен дека сте ја следела со колата.Sir, we had a report from a young lady on her cell phone saying you've been following her in your car.
Типов дојде во продавницата каде што работам и ме обвини мене, дека сум го следела наоколу, и после, имаше, како, мал лудачки напад.This guy came into the store where I work and accused me of following him around, and then had, like, a little freak-out fit.
-Дин, ова не е убиство, само го следела инстиктот.- It's not murder. - She was just following instinct.
- Дали си ме следела?Have you been following me?
Не знаев дека ме следела.I never even knew she was following me.
Оние кои ја следеле украинската политика последниве години слушнале за тоа, зашто беше отруен со диоксин во тоа време.Those who've been following the Ukrainian politics in the past few years have heard of it, since was poisoned with dioxin at the time.
Двајца луѓе се качиле во автобус во центарот на слободниот Земун, ја стигнале жртвата која ја следеле и почнале со акцијата пред другите патници.Two men boarded a bus in the center of free Zemun, walked up to the victim, who they had been following, and then moved to action in front of other passengers.
Тие ја следеле акцијата.- So theywere following the action.
Ќе ми објасните зошто сте ја следеле оваа дама?Would you explain to me why you've been following this lady?
Можеби ве следеле.Then they'll be following you.

Questions and answers about следи conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about следи
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
вредиbe worth
славиcelebrate
слезеdescend
слетаland
слечеtake off
сложиput together
служиserve
смрдиstink
средиtake care of
студиbe cold
убедиconvince
уредиarrange
штедиspare
Different length:
наследиinherit

Other Macedonian verbs with the meaning follow

Verb
проследи

Do you know these verbs?

VerbTranslation
скапуваrot
сквернавиdesecrate
скитаroam
складираstore
скротиtame
слегуваget off
слезеdescend
смрзнеfreeze
снесеlay
снижиdecrease