Седи conjugation

Conjugate седи - sit

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
седам I sit
ти
седиш you sit
т(ој/аа/оа)
седи he/she/it sits
ние
седиме we sit
вие
седите you all sit
тие
седат they sit

Past aorist tense

Past aorist of the verb седи has no forms.

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
седев I was sitting
ти
седеше you were sitting
т(ој/аа/оа)
седеше he/she/it was sitting
ние
седевме we were sitting
вие
седевте you all were sitting
тие
седеа they were sitting

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе седам I will sit
ти
ќе седиш you will sit
т(ој/аа/оа)
ќе седи he/she/it will sit
ние
ќе седиме we will sit
вие
ќе седите you all will sit
тие
ќе седат they will sit

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе седев I will have sat
ти
ќе седеше you will have sat
т(ој/аа/оа)
ќе седеше he/she/it will have sat
ние
ќе седевме we will have sat
вие
ќе седевте you all will have sat
тие
ќе седеа they will have sat

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
седи you sit
вие
седете you all sit

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум седел I (masculine) have sat
јас
сум седела I (feminine) have sat
ти
си седел you (masculine) have sat
ти
си седела you (feminine) have sat
тој
е седел he has sat
таа
е седела she has sat
тоа
е седело it has sat
ние
сме седеле we have sat
вие
сте седеле you all have sat
тие
сум седеле they have sat

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев седел I (masculine) had sat
јас
бев седела I (feminine) had sat
ти
беше седел you (masculine) had sat
ти
беше седела you (feminine) had sat
тој
беше седел he had sat
таа
беше седела she had sat
тоа
беше седело it had sat
ние
бевме седеле we had sat
вие
бевте седеле you all had sat
тие
беа седеле they had sat

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би седел I (masculine) would have sat
јас
би седела I (feminine) would have sat
ти
би седел you (masculine) would have sat
ти
би седела you (feminine) would have sat
тој
би седел he would have sat
таа
би седела she would have sat
тоа
би седело it would have sat
ние
би седеле we would have sat
вие
би седеле you all would have sat
тие
би седеле they would have sat

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум седел I (masculine) will sit
јас
ќе сум седела I (feminine) will sit
ти
ќе си седел you (masculine) will sit
ти
ќе си седела you (feminine) will sit
тој
ќе е седел he will sit
таа
ќе е седела she will sit
тоа
ќе е седело it will sit
ние
ќе сме седеле we will sit
вие
ќе сте седеле you all will sit
тие
ќе сум седеле they will sit

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
седен sitting
adverbial participle
седејќи sitting
verbal noun
седење sitting
imperfective participle (masculine)
седел sitting
imperfective participle (feminine)
седела sitting
imperfective participle (neuter)
седело sitting
imperfective participle (plural)
седеле sitting
aorist participle (masculine)
sat
aorist participle (feminine)
sat
aorist participle (neuter)
sat
aorist participle (plural)
sat

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for седи

This verb can also mean the following: be seated, stay

Examples of седи

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Направено од Comic4 Syria كوميك لأجل سوريا Овде, ожалостен седи покрај нивните гробови:Done by Comic4 Syria كوميك لأجل سوريا Here, he sits alongside their graves in mourning:
Тејквју објави слика со пин-ап модел кој седи на бомба во пост насловен „Погрешна слика за војната во Иран“. „Велика Британија и САД изготвуваат планови за напад на Иран“, пишува блогерот, „во услови на растечки тензии на Средниот Исток, се тврдеше минатата ноќ.“Takeview published a photo of a pin-up model photo sitting on a bomb in a post titled "Wrong image of Iran’s war". "The UK and U.S. are drawing up plans to attack Iran," writes the blogger, "amid growing tensions in the Middle East, it was claimed last night."
Славната карикатура на Питер Стајнер прикажува куче што седи пред компјутер и вели: „На Интернет, никој не знае дека си куче“.A famous cartoon by Peter Steiner depicts a dog sitting at the computer and saying that "On the Internet, nobody knows you're a dog."
Потоа, ѝ рекла да ја слуша конференцијата додека седи на крајот на салата само малку пред крајот на состанокот.She asked her daughter to listen in the conference sitting at the back of a room only for a while near the end of the meeting.
Светот стои и не седи кога Ахмадинеџад зборува за бришење на Израел од мапата.The world stands and doesn't sit, when Ahmadinejad talks about wiping Israel off the map.
Можам да седам тука цел ден и да очајувам за нечија смрт, за некој кој би можел да биде мојата ќерка или пак пријател, но тоа нема многу да промени.I can sit here all day haranguing my despair, sobbing the death of what one day could be my daughter or my friend, it won’t change much.
Кој ви дозволил да ме пипкате во преполниот автобус, да се стискате „невино“ до мене кога купувам пуканки во кино, да ми зјапате ненаситно во скутот кога седам со скрстени нозе во колата, а вие запирате покрај неа со велосипед?To fall on me "innocently" when I buy popcorn in the theater. When I sit cross legged in the auto and you stop your bike and look hungrily at my legs.
Понекогаш едноставно сакам да седам надвор до прозорец... и да ја слушам музиката.Sometimes I just like to sit outside by a window and listen to the music.
Јас ќе седам тука.I will sit right here
Мојот Раму не оди на испити, а јас си седам дома.My Ramu doesn't write the exam and I sit at home.
Зошто седиш овде?Why are you sitting here?
Зошто седиш таму?Why are you sitting there?
Ти реков да седиш дома.I told you to sit at home.
Ти седиш овде во планините Сиера и пиеш...You're sitting up in the Sierra Mountains and you're drinking...
Едноставно си седиме на седиштата, ги гледаме украсените подвижни платформи како поминуваат или тивко одиме долж улицата опколена со полускриените огради под деликатниот поглед на полицајците, кои им се смеат љубезно на туристите кои дошле да ја видат Ница и најубавиот карневал во светот.We simply sit on the bleachers, watch the floats go by, or quietly walk along the road bound by half-hidden fences under the tender gaze of police officers, while smiling politely at tourists who have come to see Nice and the most beautiful Carnival in the world.
А ние, забранети и невидливи, како и да е, ама не Србија, седиме на палубата на бродот којшто тоне.And we, forbidden and invisible and whatever, but not Serbia, are sitting under the deck of a boat which is sinking.
-Зошто тогаш седиме тука.What are we sitting around here for?
Не патувавме толку за да седиме!We didn't come all this way just to sit it out.
Не можеме да седиме овде и да плачеме.We can't sit here and whine about it.
Како што се доближува Олимпијадата во Пекинг, влијанието на игрите на нашите секојдневни животи се зголемува: наредбите за престанување со пушење и забраната на пластични кеси; кога се возите во авион не смеете да носите шампон или запалки; ако седите во економска класа смеете со себе да носите само една рачна торба... Слушнав дека овие правила наскоро ќе важат и за метрото: во возовите не смеете дури да внесете ни џебен нож... а веројатно ќе има уште повеќе правила.As the Beijing Olympics comes closer with every passing day, the Games' influence on our lives is also increasing: commands to stop smoking and a ban on free plastic bags; when taking planes you can't bring shampoo, or lighters; when sitting in economy rows you can only bring one piece of carry-on luggage....I hear that these rules will soon apply to subways, too: on the trains, you can't even bring a fruit knife...there will probably be more and more rules.
Сум видел како седите пред вашиот телевизор подригнувајќи и правејќи шеги во врска со она што се случува во Лондон со тековните бунтови и безредие.I have seen you sit in front of your TV burping and making jokes about what is happening in London with the ongoing riots and mayhem.
Дојдовте да ме посетите зашто сте осамени. Осамено е, да седите како странец во весела куќа како на брат ви.You came to see me because you are lonely... because it is lonely sitting like an outsider... in so happy a house as your brother's...
Ако тој со кој не сакате да седите сега, можеби еден ден ќе ви биде чест да ви биде во друштво.The one you don't like sitting beside, oneday you feel privileged to sit beside him
- Извинете што упаѓам, но Ве видов како седите натажени.- Well, forgive me for intruding, but I saw you sitting here looking a little sad.
Индиските жени не седат со скрстени раце и чекаат да бидат погодени од климатските промени.Indian women don’t just sit around waiting to be hit by climate change.
Патници со воз во Џакарта седат на кровот на вагон, страничните прозорци и помеѓу вагоните.Train passengers in Jakarta sit on the roof carriage, side windows and between carriages.
Доколку седат по дома, квалитетот на воздухот е нешто подобар или само така си мислат за да им е полесно?If they sit at home, would they breathe cleaner air, or just feel better?
Со таква иницијатива, не би било чудо ако многу жени имаат намера само да седат без да прават ништо и да им се плаќа од страна на нивните мажи со благослов на индискиот правен систем.With such incentives, it is not surprising that many wives would rather just sit idle, and get free doles from their husbands, with the kind blessings of the Indian judicial system.
Деца седат пред една од бараките во концентрациониот логор во Сисак.Children sitting in front of one of the barrack's in the Sisak concentration camp.
Како можеше да јаљ видиш мојата скиселена мачка каде што седев јас?How could you see my sour puss where I was sitting?
Знам што направи, седев до тебе.I know what you did. I was sitting right next to you.
Во оној момент кога слушнав... дека ќерка ми дефинтивно престанала да гледа, и дека засекогаш ќе остане слепа, седев токму во тој стол...The moment I heard my daughter's vision had finally failed her, and that she would forever be blind, I was sitting in that very chair.
Јас седев тѕка.-I was sitting here.
Кога ве киднапираа, јас седев во Гордоновиот кафез.- Rachel were being abducted... ...I was sitting in Gordon's cage.
Ако добро се сеќавам, ти седеше до мене.As I recall, you were sitting right next to me.
Не, седеше на компјутерот, а твојата книга по историја е покрај смрдливата салата од јајца.- No. You were sitting at the computer. And your history book is over there... by that nasty egg salad sandwich, which explains the smell.
Додека ти седеше во затвор како жртва?While you were sitting in prison being a victim?
Мислиш дека животот ми беше лесен додека ти седеше во затворот изигрувајќи жртва?You think life was easy for me? While you were sitting in prison being a victim?
AA: Еднаш присуствувавме на форум за насилството против жените, но седевме на крајот од собата, и покрај фактот дека темата беше поврзана со женските проблеми.AA: Once we attended a forum on violence against women, but we were sitting in the back of the room, despite the fact the topic was connected with girls' problems.
Ја сакав. Најмногу... затоа што кога седевме навечере сами во кујната... беше како да сме последните двајца луѓе на Земјава. Заборавени.I loved her... ...most... ...because when we were sitting in that kitchen that night... ...it was like we were the last two people on Earth.
Ја сакав. Најмногу... затоа што кога седевме навечере сами во кујната... беше како да сме последните двајца луѓе на Земјава. Заборавени.I loved her... ...most... ...because when we were sitting in that kitchen that night... ...it was like we were the last two people on Earth.
Го знаеме распоредот како седевме на возот, но не знаеме што понатаму.Well, we know the order of how we were sitting on the roller coaster... but not how it works with people who sat together.
Фотографијата на крајот од каминот, ги покажува Прадеп и г-ца Синг како седат на софата. тоа е сликано во истата соба во која што седевме.The photograph at the end of the mantelpiece, it shows Pradeep and Mrs. Singh sitting on the sofa. It was taken in the same room that we were sitting in.
Значи, вие седевте, вечеравте... ...и двајца мажи влегоа во Мек Хејлс, точно?Okay, so you were sitting down, you were having dinner... - And two men entered McHale's, correct? - Yes.
Не! Вие седевте на масата.You were sitting at the table.
Жената до која седевте.The woman you were sitting next to.
Тие седеа околу огнот... чекајки рибата да се испече на ражен... и херојот рече, "По ѓаволите.They were sitting round the fire... waiting for the fish to roast on sticks... and Hero said, "Bother.
Знаеме точно каде седеа.We know exactly where they were sitting.
-Кога се разбудив двајца типови седеа на мене. Ми рекоа да не мрдам.When I woke up, two guys were sitting on me, telling me not to move.
Повелете седете?- Won't you sit down?
Сега фино седете со г. Диш токму тука... ова се вика канабе.You two will be good and sit on this bench which we call a "sofa".
-Вие само седете си и уживај- те во магијата на Рокот.You just sit back and enjoy the magic of rock.
Овде се работи за докази и барање на вистината, затоа седете таму и ќутете.This is about evidence and finding out the truth, so you sit there and be quiet.
- Слушнете, седете доле.- Listen, no, sit down.
Следниот проект се случи организациски: пријателот кој го организираше првото колаборативно видео минуваше низ тешки периоди од животот и токму поради тоа сите се одлучија да снимат роденденска желба на видео: тие се снимија како ја пеат „среќен роденден“, свирејќи ја песната на инструменти, играјќи и седејќи пред торта со свеќички , а видеото може да се најде тука .The next project happened organically: the friend who had organized the first collaborative video was going through a rough spot in his life, and everyone else decided to record a birthday wish on video: they recorded themselves singing happy birthday, playing the song on instruments, dancing and sitting in front of cakes with candles, and that video can be found by following this link.
Полудев седејќи во кола и возејќи со 10 km/h, знаејќи дека гужвата е создадена од идиоти кои не го испланирале ова.I went nuts sitting in a car going 10 kph, and knowing the traffic is being cause by the idiots who didn’t plan this out.
Едноставно седејќи дома, пишувајќи имејл и пракајќи СМС пораки нема да постигнеме ништо и терористите ќе ја срамнат нашата земја со тлото.Simply sitting at home, writing emails and sending SMS’s will achieve nothing and the terrorists will run our country to the ground.
Не можеш да се скриеш од тоа, седејќи во соба.You can't hide from it sitting in a room.
Што правиш овде седејќи во мракот?What are you doing, sitting in the dark? lmproving my night vision.
Избувливиот тип О се лади со седење веднаш пред електричниот вентилатор, гласно и постојано жалејќи се на времето.Short-tempered Type O is cooling off by sitting right in front of an electric fan, very noisily and repetitively complaining about the weather.
Блогерите ги следеа случките во областа VIII и ја објавија пријавата против некој бездомник за „седење на камен со своите пријатели“.Bloggers followed the cases happening in District VIII and published an order prosecuting a homeless man for "sitting on the stone with some of his fellows."
А и мојот ум не можеше да прифати дека во 2011, во Унгарија, може да се случи некој да биде уапсен и да му бидат ставени лисици за озлогласеното седење/лежење на клупа.In addition to this, my mind was not able to accept that in 2011, in Hungary, it can happen that one can be arrested and handcuffed for notorious sitting/lying on a bench.
Нема веќе седење во собава.No more sitting in this room.
-Ова го знаеш од седење во затворското лоби? -Тоа е мој аспект.This you know from sitting in a prison lobby?
Јамен беше неповреден бидејќи во моментот не седел на неговото вообичаено место на бродот.Yameen was unharmed as he was not sitting in his usual spot in the boat.
Би седел овде ако оваа работа не е опасна?Would you be sitting here if this job wasn't dangerous?
Некој белец си седел и си мислел, “Кое име одговара за хип-хоп уметник?Some white guy's sitting there, "What's a homeboy hip-hop name?
Кога Мајк заминал во 3 часот Гај сеуште седел таму.When Mike left at 3 am, Guy was still sitting there... and they've bounced a beer until 6 am.
Си седел на шољата?You were sitting on the toilet.
Жена ми мораше да чита за сево ова додека седела во авион,каде сум бил,зошто не сум бил таму да ја пречекам?My wife had to read all about this while she was sitting in the airport... wondering where I was, why I wasn't there to pick her up.
Таа седела точно тука.She was sitting right here ...
Тоа зависи од тоа со кого би седела.Now that depends on who I'm sitting with.
Ако не ги праќаше, сега не би седела овде со мене.If you had not sent them, you would not be sitting here with me now.
Никогаш не сме ни седела на масава.We're not even sitting at that table.
Ха, ха, ха, ха! Сме седеле покрај милионер.We were sitting next to a millionaire.
Минатата ноќ овде седеле седум луѓе играјки покерLast night there were 7 man sitting at the base of the atairs playing stud poker
Сме седеле покрај милионер.We were sitting next to a millionaire.
Минатата ноќ овде седеле седум луѓе играјки покер.Last night there were 7 men sitting at the base of those stairs playing stud poker.

Questions and answers about седи conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about седи
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
будиwake
вадиtake out
видиsee
водиlead
годиdo good for
ладиcool down
нудиoffer
прдиfart
родиgive birth to
садиplant
седнеsit down
селиmove
сереdefecate
сетиsense
сечеcut
Different length:
поседиsit for a while
следиfollow
средиtake care of
суредиdestroy