Се случи conjugation

Conjugate се случи - happen

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
се случам I happen
ти
се случиш you happen
т(ој/аа/оа)
се случи he/she/it happens
ние
се случиме we happen
вие
се случите you all happen
тие
се случат they happen

Past aorist tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
се случив I happened
ти
се случи you happened
т(ој/аа/оа)
се случи he/she/it happened
ние
се случивме we happened
вие
се случивте you all happened
тие
се случија they happened

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
се случев I was happening
ти
се случеше you were happening
т(ој/аа/оа)
се случеше he/she/it was happening
ние
се случевме we were happening
вие
се случевте you all were happening
тие
се случеа they were happening

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе се случам I will happen
ти
ќе се случиш you will happen
т(ој/аа/оа)
ќе се случи he/she/it will happen
ние
ќе се случиме we will happen
вие
ќе се случите you all will happen
тие
ќе се случат they will happen

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе се случев I will have happened
ти
ќе се случеше you will have happened
т(ој/аа/оа)
ќе се случеше he/she/it will have happened
ние
ќе се случевме we will have happened
вие
ќе се случевте you all will have happened
тие
ќе се случеа they will have happened

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
случи се you happen
вие
случете се you all happen

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум се случил I (masculine) have happened
јас
сум се случила I (feminine) have happened
ти
си се случил you (masculine) have happened
ти
си се случила you (feminine) have happened
тој
е се случил he has happened
таа
е се случила she has happened
тоа
е се случило it has happened
ние
сме се случиле we have happened
вие
сте се случиле you all have happened
тие
сум се случиле they have happened

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев се случил I (masculine) had happened
јас
бев се случила I (feminine) had happened
ти
беше се случил you (masculine) had happened
ти
беше се случила you (feminine) had happened
тој
беше се случил he had happened
таа
беше се случила she had happened
тоа
беше се случило it had happened
ние
бевме се случиле we had happened
вие
бевте се случиле you all had happened
тие
беа се случиле they had happened

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би се случил I (masculine) would have happened
јас
би се случила I (feminine) would have happened
ти
би се случил you (masculine) would have happened
ти
би се случила you (feminine) would have happened
тој
би се случил he would have happened
таа
би се случила she would have happened
тоа
би се случило it would have happened
ние
би се случиле we would have happened
вие
би се случиле you all would have happened
тие
би се случиле they would have happened

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум се случел I (masculine) will happen
јас
ќе сум се случела I (feminine) will happen
ти
ќе си се случел you (masculine) will happen
ти
ќе си се случела you (feminine) will happen
тој
ќе е се случел he will happen
таа
ќе е се случела she will happen
тоа
ќе е се случело it will happen
ние
ќе сме се случеле we will happen
вие
ќе сте се случеле you all will happen
тие
ќе сум се случеле they will happen

Other

Other of the verb се случи has no forms.

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for се случи

This verb can also mean the following: occur, eventuate

Examples of се случи

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Но, за да се случи ова — како што е познато со децении, но, не се применува — цените треба да ја одразуваат реалната економска, еколошка и социјална вредност на ресурсите, во однос на достапните замени.However, for this to happen — as known for decades, but rarely applied — prices need to reflect the true economic, environmental and social value of resources, relative to available substitutes.
Се надевам дека ќе се случи наскоро, но се плашам дека нема.I hope it will happen soon, I fear it will not.
И најсмешниот дел од сето ова е дека бракот бил одобрен од судот Сиариах- Што се случи со заштитата на малолетните лица?And the funny part of the whole deal is that the marriage was approved by the Syariah Court – what happened to the protection of the minor?
Тој беше сведок на последиците од мачењето и слушна што му се случи на неговиот татко во затвор.He has witnessed the effects of torture and he heard from his father what had happened to him in prison.
Се работи за тоа дека "не се во состојба да преземат целосна одговорност за своите постапки" и "предизвикуваат проблеми на општеството" кога нешто ќе се случи.It’s about “not being able to take full responsibility of one’s actions” and “causing problems to society” when something happens.
Ако Фиџи не направи нешто да го промени ова, неколку работи ќе се случат за брзо време.If Fiji does not do something about changing this around quickly several things will happen in rapid fire.
Веќе во пролетта почнаа да кружат гласини дека изборите се зад аголот, и дури некои од данските медиуми предвидеа дека ќе се случат пред летните празници (данскиот парламент официјално е на одмор од средината на јуни до првиот вторник на октомври).Already in the spring rumors started circulating that the election was just around the corner, and some of the Danish media even predicted that it would happen before the summer holidays (the Danish Parliament is officially on vacation from mid-June to the first Tuesday of October).
Ние сме зомбија... во спротивно не би дозволиле да се случат толку смртни случаи...We are zombies.. otherwise we could not let so many deaths happen..
Веројатно не беше прекасно за медиумите кои само ги репордуцираат новостите, но касно за оние што ги сакаат вестите тогаш кога ќе се случат.Probably not too late for the media that feeds off and reproduces the wires, but too late for those who want news as it happens.
Бидејќи, лага е дека работите се случуваат зашто така мора или затоа што важните луѓе сакаат да се случат.Because it’s a lie that things will happen just because, or because the big people want them.
Жално е што толку многу таканаречени коинциденции за кои зборував вчера, се случија и повторно денес.It is regrettable that the many so called coincidences that I spoke of yesterday happened once again today.
Можеби е само мај, но многу нешта се случија во последните неколку месеци низ арапскиот свет.It may only be May but a lot has happened in the last few months across the Arab world.
Почнувајќи од настаните кои се случија за време на двата мандата на претходниот претседател Алваро Уриве Велез, овие случаи вклучуваат правни акции против неколку членови на високи позиции и помали функционери на владата на Урибе.Dating to events that happened during the two terms of former president Álvaro Uribe Vélez, these cases include legal action against several high-ranking members and lower functionaries of Uribe's government.
Во летото 2012 се случија огромни поскапувања кои сериозно го нарушија квалитетот на живот на огромен број граѓани и се отвори патот за организирање на социјални протести.In the summer of 2012, huge price spikes happened, which seriously damaged the quality of life of a huge number of citizens, paving the way for the organization of social protests.
Многу важни настани се случија на Карибите кои ја одбележаа оваа година, предизвикувајќи реакции од регионалната блогосфера - од студентските протести во Универзитетот во Порто Рико до ослободувањето на кубанските политички затвореници.Many landmark events happened in the Caribbean this year, prompting reactions from the regional blogosphere - from student protests at the University of Puerto Rico to the release of Cuban political prisoners.
-Не мислев дека ова ќе се случи се додека не умрам и не отидам во рајот.I didn't think this would happen until I died and went to heaven.
Пријателите се вечни, на трофеите може да им се случи се...Friends are forever, trophies, you never know what could happen to them.
Се случи се на брзина. Не размислив.It happened so fast I did it without thinking.
Тоа што се случи се случи пред 40 години.What happened happened 40 years ago.
Ништо нема да ни се случи се додека сме заедно.- Alright... Nothing is going to happen as long as we stay together.
Инцидентот се случил пред завршувањето на фестивалот поради паѓањето на металната ограда во стадионот Хај Нахда, каде имаше околу 70.000 гледачи.The incident happened when the festival was drawing to a close on Saturday night after a wire fence collapsed in the Hay Nahda stadium where over 70,000 spectators were packed.
На Јутјуб има уште граѓански видео снимки од тоа како се случил овој напад:On YouTube there is more citizen video of how this attack happened:
Министерството за внатрешни работи на Бахраин коментираше за овој конкретен инцидент, одрекувајќи дека се случил, дури и откако снимките се проширија на социјалните мрежи.The Bahrain Ministry of Interior commented on this particular incident, denying it had happened altogether, even after the videos were spread across social networks.
Ниеден од нив не се случил.None of them happened.
Ништо не ме нервира повеќе отколку тоа да решавам случај, кој што никогаш не се случил.Nothing makes me angrier than trying to solve a case... that never happened.
Ние сме на страната на правдата и работиме за неа, но таа сè уште не се случила.We are in favor of justice, and it hasn’t happened yet.
Не се случила.It never happened.
Ванда е најдобрата работа која некогаш ми се случилаWanda's the best thing that ever happened to me.
Нема дури ни да знаеш дека се случила.You're not even gonna know it happened.
Сакам да ти раскажам за една работа... која ми се случила кога бев во средно.I want to tell you about this thing... that happened to me when I was in high school.
Ова се случило неколку дена по опустошувањето на регионот Кармел од шумски пожар, кој што остави 43 мртви и предизвика штета проценета на околу 100-120 милиони шекели.This happened days after the Carmel region was devastated by forest fires which left 43 dead and caused damage estimated at between 100-120 million Shekels.
Не се знае што точно и каде се случило, но ако седумгодишно момче си ја фотографира својата четиригодишна сестра додека се бања во када во присуство на таткото, тоа за мене не е нормално и е многу далеку од култура.It is not known exactly when and what happened, but if a little 7-year-old boy is photogrpahing his 4-year-old sister while bathing in a tub in the presence of the father, it is not normal for me and it is far from the culture.
Авторката на филмот во делот со Албанија кажува дека ќе се врати таму, а тоа навистина се случило со нејзиниот следен филм „Развод на албански начин“.The author of the film in the part for Albania said that she would return, and that really happened with her last movie “Divorce Albanian Style” .
Дајте да заборавиме веќе на тоа што се случило!Let’s forget once what happened!
Некои од нив се однесуваат како ништо да не се случило кога имале апсолутна власт, и не се казнети.Some of them behave as if nothing happened when they had absolute authority, and they are not punished.
И дури и ако некои од овие дела против човештвото се сметаат за прекршоци, нашиот скапан систем одбива да признае дека некогаш воопшто се случиле.And when even some of these crimes against humanity are listed as crimes, our rotten system just refuses to acknowledge that it ever happened.
Ќе ги заборавиш сите работи што ти се случиле тука.You'll forget all about the things that happened here.
Како би можел светот да се врати онаков каков бил, кога толку лоши работи се случиле.How could the world go back to the way it was when so much bad had happened.
Работите во последните два месеци никогаш не ти се случиле тебе.Basically, the last two months just never happened for you.
Дали навистина тие убиства се случиле?Could you please tell us wheather the murder really happened here?

Questions and answers about се случи conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about се случи
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
се научиlearn
се одучиunlearn
се окучиgive birth

Other Macedonian verbs with the meaning happen

Verb
бидне
се случува