Победува conjugation

Conjugate победува - win

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
победувам I win
ти
победуваш you win
т(ој/аа/оа)
победува he/she/it wins
ние
победуваме we win
вие
победувате you all win
тие
победуваат they win

Past aorist tense

Past aorist of the verb победува has no forms.

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
победував I was winning
ти
победуваше you were winning
т(ој/аа/оа)
победуваше he/she/it was winning
ние
победувавме we were winning
вие
победувавте you all were winning
тие
победуваа they were winning

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе победувам I will win
ти
ќе победуваш you will win
т(ој/аа/оа)
ќе победува he/she/it will win
ние
ќе победуваме we will win
вие
ќе победувате you all will win
тие
ќе победуваат they will win

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе победував I will have won
ти
ќе победуваше you will have won
т(ој/аа/оа)
ќе победуваше he/she/it will have won
ние
ќе победувавме we will have won
вие
ќе победувавте you all will have won
тие
ќе победуваа they will have won

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
победувај you win
вие
победувајте you all win

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум победувал I (masculine) have won
јас
сум победувала I (feminine) have won
ти
си победувал you (masculine) have won
ти
си победувала you (feminine) have won
тој
е победувал he has won
таа
е победувала she has won
тоа
е победувало it has won
ние
сме победувале we have won
вие
сте победувале you all have won
тие
сум победувале they have won

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев победувал I (masculine) had won
јас
бев победувала I (feminine) had won
ти
беше победувал you (masculine) had won
ти
беше победувала you (feminine) had won
тој
беше победувал he had won
таа
беше победувала she had won
тоа
беше победувало it had won
ние
бевме победувале we had won
вие
бевте победувале you all had won
тие
беа победувале they had won

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би победувал I (masculine) would have won
јас
би победувала I (feminine) would have won
ти
би победувал you (masculine) would have won
ти
би победувала you (feminine) would have won
тој
би победувал he would have won
таа
би победувала she would have won
тоа
би победувало it would have won
ние
би победувале we would have won
вие
би победувале you all would have won
тие
би победувале they would have won

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум победувал I (masculine) will win
јас
ќе сум победувала I (feminine) will win
ти
ќе си победувал you (masculine) will win
ти
ќе си победувала you (feminine) will win
тој
ќе е победувал he will win
таа
ќе е победувала she will win
тоа
ќе е победувало it will win
ние
ќе сме победувале we will win
вие
ќе сте победувале you all will win
тие
ќе сум победувале they will win

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
победуван winning
adverbial participle
победувајќи winning
verbal noun
победување winning
imperfective participle (masculine)
победувал winning
imperfective participle (feminine)
победувала winning
imperfective participle (neuter)
победувало winning
imperfective participle (plural)
победувале winning
aorist participle (masculine)
won
aorist participle (feminine)
won
aorist participle (neuter)
won
aorist participle (plural)
won

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for победува

This verb can also mean the following: beat, defeat

Examples of победува

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
2ОушнВајб пишува за за тоа како Џулијан Асанж победува на годинешниот избор за Личност на годината како и за некои многу смешни реклами до кои дошол женски бренд за хигиена користејќи го Викиликс:2OceansVibe writes about Julian Assange winning this year’s Person of the Year poll as well as some very humorous advertising a female hygiene brand has come out using Wikileaks:
Никој не победува.Nobody wins.
#TawakulKarman : Сакам да му кажам на #Saleh, оваа револуција победува и ќе победи, Јемен секогаш ќе биде слободен како што отсекогаш бил. #YemenI don't believe #Saleh, he is a liar, he just want to get attention because he felt jealous yesterday from #Tawakul who won #Nobel price :P Ms Karman's reaction to his speech which reflected what protesters felt was tweeted by @NasserMaweri: #TawakulKarman : I want to tell #Saleh, this revolution is winning and will win, Yemen will always be free like it always have. #Yemen
Поголем резултат победува.High score wins
Никој никогаш не победува.Nobody ever wins a fight.
Ако погодам победувам, а ако промашам губам. Ти не треба да пукаш.If I hit it, I win If I miss it, I lose You don't have to shoot
Јас победувам, ти губиш.Some people lose. I win, Mr. Rhyme. I win.
Јас победувам.I'm winning.
Јас имам највеќе поени и победувам на играта!I got the most points and I win the game!
-Јас победувам!-And I win!
@acarvin: Каде и да си Мо Набу: изгледа дека победуваш.@acarvin: Mo Nabbous, wherever you are: it looks like you're winning the battle.
#occupywallstreet "отпрвин те игнорираат, потоа ти се смеат, па се борат со тебе, потоа победуваш" –Ганди, сега тие се борат со нас#occupywallstreet "first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win" –Ghandi , they are now fighting us
Моја работа беше да победуваш, и да пазам на твоето здравје.It didn't. It was my job to keep you winning, and to keep you healthy.
Во ред Боб, ти победуваш.O.K., Bob, you win.
Ти секогаш мора да победуваш.You always have to win.
Сите победуваме.It's a win-win situation.
Ние победуваме во оваа битка, Бидејѓи го просветлуваме американскиот народ За опасноста за за која зборувавме толку многу патиWe are winning in this fight, because we are awakening the American people to the dangers that we have spoken about so many times, so evident today, a trend toward military dictatorship in this country.
-Прво место и ние победуваме.- First place! We win!
Ако сакаме да одиме во плејофот, мораме да почниме да победуваме.If we're gonna make it to the play-offs, we're gonna have to start winnin'.
Играме, победуваме и ако претераат, си одиме.We play, we win. And ifit gets too sick, we walk.
Влоговите за цените на производите се зголемуваат: игра во која секогаш победувате.The stakes for the food prices are on the rise: the game where you always win.
Сега можете да ми кажете, како победувате постојано?We've kept you alive, now you can tell me. How do you keep winning?
Ако слушате и учите, ќе победувате.lf you listen and learn, you'll win basketball games.
Потпишаа договори. Ако прочитате некој од нив... Ваша работа е да победувате на натпреварите.Your job is to win basketball games, Mr. Carter.
Ова не е ситуација каде двете страни победуваат.It's not a situation where two parties win.
Земи го ова, дете, Разликата е дека тие секогаш ќе победуваат, а ти секогаш ќе си го добиваш по газот.Take this, kid. The difference is that they're always going to win. And you're going to keep getting it up the ass.
Соништата се остваруваат, добрите победуваат, луѓето живеат среќно засекогаш и сите тие гомнарии.Dreams come true The good guy wins People live happily ever after All that crap
Ѕвездите не победуваат игра.Stars do not win games.
Тимовите победуваат.Teams win games.
Јас ги играв моите броеви, и исто така победував.I'd been playing his numbers, and I was winning too.
Бевме млади,... беше наш момент,... ...победувавме,... ...бевме најдобри пријатели.We were young. We had momentum. We were winning.
Фишер, победувај како маж, губи како маж.Hey Fisher, win like a man and lose like a man.
Вели, победувај по цел ден, секој ден или оди си.He says winning all day, every day or go away.
Што и да правиш, дете, не победувај премногу.Whatever you do, kid, don't win too much.
Се вратив во казиното победувајќи цело време.But the next thing you know, I'm back here at the casino and I'm winning everything in sight. All right.
Не се работи за победување или губење.Се работи за страста.- Be nice. It's not about winning or losing. It's about passion.
Во победување.The winning.
Г. претседателе, ова не е за Муспорт, ова е за победување!Mr President,this is not about Mooseport, it is about winning!
Се работи за победување.It's about winning.
и победување.and coming out on top. Whether at the helm of his America's cup-winning yacht or one of his Fortune 500 companies,

Questions and answers about победува conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about победува
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
набедуваaccuse
побудуваarouse
појадуваdo
полудуваgo crazy
поседуваown
Different length:
побледуваgrow pale

Do you know these verbs?

VerbTranslation
освојуваconquer
пакуваpack
папсаgrow weak
паркираpark
парчосаshatter
переwash
плиснеsplash
побараsearch
побегнеrun away
побелиturn white