Достигне conjugation

Conjugate достигне - reach

Present tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
достигнам I reach
ти
достигнеш you reach
т(ој/аа/оа)
достигне he/she/it reaches
ние
достигнеме we reach
вие
достигнете you all reach
тие
достигнат they reach

Past aorist tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
достигнав I reached
ти
достигна you reached
т(ој/аа/оа)
достигна he/she/it reached
ние
достигнавме we reached
вие
достигнавте you all reached
тие
достигнаа they reached

Past imperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
достигнев I was reaching
ти
достигнеше you were reaching
т(ој/аа/оа)
достигнеше he/she/it was reaching
ние
достигневме we were reaching
вие
достигневте you all were reaching
тие
достигнеа they were reaching

Future tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе достигнам I will reach
ти
ќе достигнеш you will reach
т(ој/аа/оа)
ќе достигне he/she/it will reach
ние
ќе достигнеме we will reach
вие
ќе достигнете you all will reach
тие
ќе достигнат they will reach

Future perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе достигнев I will have reached
ти
ќе достигнеше you will have reached
т(ој/аа/оа)
ќе достигнеше he/she/it will have reached
ние
ќе достигневме we will have reached
вие
ќе достигневте you all will have reached
тие
ќе достигнеа they will have reached

Imperative tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
ти
достигни you reach
вие
достигнете you all reach

Past perfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
сум достигнал I (masculine) have reached
јас
сум достигнала I (feminine) have reached
ти
си достигнал you (masculine) have reached
ти
си достигнала you (feminine) have reached
тој
е достигнал he has reached
таа
е достигнала she has reached
тоа
е достигнало it has reached
ние
сме достигнале we have reached
вие
сте достигнале you all have reached
тие
сум достигнале they have reached

Past pluperfect tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
бев достигнал I (masculine) had reached
јас
бев достигнала I (feminine) had reached
ти
беше достигнал you (masculine) had reached
ти
беше достигнала you (feminine) had reached
тој
беше достигнал he had reached
таа
беше достигнала she had reached
тоа
беше достигнало it had reached
ние
бевме достигнале we had reached
вие
бевте достигнале you all had reached
тие
беа достигнале they had reached

Conditional mood

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
би достигнал I (masculine) would have reached
јас
би достигнала I (feminine) would have reached
ти
би достигнал you (masculine) would have reached
ти
би достигнала you (feminine) would have reached
тој
би достигнал he would have reached
таа
би достигнала she would have reached
тоа
би достигнало it would have reached
ние
би достигнале we would have reached
вие
би достигнале you all would have reached
тие
би достигнале they would have reached

Future reported tense

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
јас
ќе сум достигнел I (masculine) will reach
јас
ќе сум достигнела I (feminine) will reach
ти
ќе си достигнел you (masculine) will reach
ти
ќе си достигнела you (feminine) will reach
тој
ќе е достигнел he will reach
таа
ќе е достигнела she will reach
тоа
ќе е достигнело it will reach
ние
ќе сме достигнеле we will reach
вие
ќе сте достигнеле you all will reach
тие
ќе сум достигнеле they will reach

Other

Macedonian FormEnglish TranslationEx.
adjectival participle
достигнат reaching
adverbial participle
reaching
verbal noun
reaching
imperfective participle (masculine)
достигнел reaching
imperfective participle (feminine)
достигнела reaching
imperfective participle (neuter)
достигнело reaching
imperfective participle (plural)
достигнеле reaching
aorist participle (masculine)
достигнал reached
aorist participle (feminine)
достигнала reached
aorist participle (neuter)
достигнало reached
aorist participle (plural)
достигнале reached

Feedback: Noticed a mistake? Have a suggestion?

Have you noticed a mistake or a bug here somewhere on this page? Have ideas how we can improve our content? Submit a request for us and we will do our best to take your feedback into account!

Usage information for достигне

This verb can also mean the following: attain

Examples of достигне

Example in MacedonianTranslation in EnglishFm.
Според извештајот направен на крaјот на октомври 2014, оперативната загуба на Мекдоналдс во Јапонија се очекува да достигне 9.4 милјарди јени (85.5 милиони долари) во декември 2014, спротивно на профитот од 11.5 милјарди јени (100 милиони долари) од претходната година, кога компанијата била управувана од Хурада.According to a statement made at the end of October 2014, McDonald's Japan's operating loss is expected to reach 9.4 billion yen (US$85.5 million) in the year through December 2014, reversing an 11.5 billion yen ($US100 million) operating profit of the previous year, when Harada was running the company.
Овој солзавец може да достигне просечна далечина од 120 метри и треба да биде исфрлен пред или над препреки како ѕидови и барикади „со цел отстранување на луѓе или растурање на група на престапници“, според описот на самиот производител.The canister can reach an average distance of 120 meters (394 feet) and should be targeted before or above obstacles such as walls and barricades “in order to remove people and disperse groups of law-offenders,” according to the manufacturers own description.
Досега министрите и властите се чини дека не го разбираат проектот ниту планот како што треба; нивните изјави се контрадикторни една со друга – на пример г-н Гамал Мубарак колку што јас се сеќавам рече дека нашите удели како популација на луѓе постари од 21 година ќе достигне максимум Л.Е. 2000 да, 2000!!Till now the ministers and the NDP officials do not seem to understand the project or the plan as they should; their statements are contradicting one another - for example Mr. Gamal Mubarak as far as I recall said that our shares as total population above 21 years will reach max. L.E. 2000 - yes L.E. 2000 !!
Интересна метафора, д-ре. Како пастув мора прво да биде скршен, пред да го достигне својот потенцијал.A curious metaphor, Doctor, as a stallion must first be broken before it can reach its potential.
Но, кога трагедијата ќе ни ги достигне и допре душите...However, when tragedy reaches out and touches us all...
Се виткам и лизгам за да те достигнам.I squeezed and slithered to reach you.
И сакам да ги достигнам луѓето на лично ниво.And I want to reach people on a personal level.
невозможно е да ја достигнам.It is impossible to reach.
И така се додека достигнам до нивото кога е неопходно... ...Да морам да си одам.Till I reach that level where it becomes absolutely necessary. . . . . .for me to leave.
Но неможам да ги достигнам педалите.But I can't reach the pedals
Ова е твојата единствена шанса да ја достигнеш Шестата форма.This is your only opportunity of reaching the Sixth Form.
Само затоа што ти се стапалата на земјата, тоа не значи дека не можеш да го достигнеш небото..Just because you have your feet firmly on the ground doesn't mean you can't keep reaching for the sky.
Кога 900 години ќе достигнеш... нема да изгледаш така добро.When 900 years old you reach... look as good you will not.
Не можеш да ги достигнеш другите.You can't reach the others.
Потребна ти е сила за да ја достигнеш орбитата.We want power to reach orbit.
Спрема моите пресметки, треба да достигнеме 88 милји на час точно пред да дојдеме до крајот на клисурата, на која што ќе бидеме транспортирани во 1985 и безбедно ќе поминеме низ мостот.According to my calculations we'll reach 88 mph just before we hit... the edge of the ravine, at which point we'll be transported back to 1985... and coast safely across the completed bridge.
Многу сончево денес, со сезонски температури. Би требало да ја достигнеме нормалната попладнево.The forecast: plenty of sunshine today with seasonal temperatures, we should reach our normal high over this afternoon.
И кога ќе го достигнете врвот на планината... ќе почнете да се качувате."And when you have reached the mountaintop "then you shall begin to climb.
Имате 15 минути за да достигнете минимална сигурна оддалеченост.You now have 15 minutes to reach minimum safe distance.
Имате 14 минути за да достигнете минимална сигурна оддалеченост.You now have 14 minutes to reach minimum safe distance.
Имате 4 минути за да достигнете минимална сигурна оддалеченост.You now have four minutes to reach minimum safe distance.
Имате 2 минути за да достигнете минимална сигурна оддалеченост.You now have two minutes to reach minimum safe distance.
Тогаш, достигнав длабоко во... нејзините тесни мали чепчиња и најдов листа на целите на Човекот.Then, I reached deep within her tight Iittle pockets and I found a Iist of The Man's targets.
Не можев да го разберам почетокот се додека не го достигнав крајот.I couldn't understand the beginning until I had reached the end.
Сакам да кажам дека го достигнав врвот на мојата кариера и дека се повлекувам од играње.Добра работа е што татко ми ме гледаше како играм на мојот последен натпревар.At this time l've reached the pinnacle of my basketball career and must retire. The one good thing is that my father had the opportunity to see me play my last game.
Во време кога невработеноста во Грција достигна неверојатни 27 проценти, еден хаштаг на Твитер им помогна на триесетина луѓе во земјата да најдат работа.At a time when unemployment has reached a staggering 27 percent in Greece, a hashtag on Twitter has helped about 30 people in the country find work.
Според изборната комисија, одзивот во земјата достигна 36.8 проценти, земено во 14:30 часот.According to the electoral commission, the turnout inside the country reached 36.8 per cent as of 2:30pm.
Во изминатата деценија, корупцијата зазеде пошироки размери, ја зафати и економијата, со што го достигна највисокото ниво во историјата.In the past decade, the scale of corruption expanded in the economy and reached its highest point in history.
Контроверзијата предизвикана од изборот за песна за Евровизија во Грузија по се изгледа заврши (или гледано од други перспективи, ја достигна точката на кулминација), бидејќи Грузија реши да не учествува оваа година во Москва како последица од барањето на Европската унија на радио и телевизија за промена на текстот на песната „We Don't Wanna Put In“ или да се смени учеството со друга песна.The controversy caused by Georgia's Eurovision Song Contest entry seems to be over (or, depending on one's perspective, has reached its climax), now that Georgia has decided not to take part in this year's event in Moscow, following the European Broadcasting Union's demand that the lyrics of the 'We Don't Wanna Put In' song are either changed or a different song entered.
Во исто време, интернет пристапот се зголеми така што го достигна прагот на свеста и учеството во повеќе земји.At the same time, internet access has increased such that it has reached a threshold of awareness and participation in most countries around the world.
Ја достигнавме ли таа точка? - Не, тоа ќе бидат солзи радосници.Have we reached that point? –No, they'll be tears of joy.
Го достигнавме моментот кога имавме повеќе робови отколку граѓани на Рим.We have reached the point where there are more slaves in Rome than citizens.
Меѓутоа, општествените тензии својот врв го достигнаа во градот Таза.But it is in the city of Taza where the social tension reached its peak.
Повеќето од провинциите се поплавени, браните го достигнаа својот капацитет на задржување, а главниот индустриски имот на земјата е целосно преплавен.Most of the provinces are flooded, dams have reached their retention capacity, and the country’s premier industrial estate is completely inundated.
И овде сум да ви кажам, дека пред нарачките од ова попладне достигнаа една милијарда корисници.And I'm here to tell you that our pre-order as of this afternoon have reached 1 billion users.
Оди си дома, заврши училиште и достигни го твојот потенцијал!Go home, finish high school and reach your potential!
Па кои се овие бариери кои ги спречуваат луѓето... да достигнат барем блиску до нивниот реален потенцијал?So what are these barriers that keep people... from reaching anywhere near their real potential ?
Таа можеби има добра причина да биде загрижена: My Barbados Blog, поставувајќи линк до фотографија на Твитер од Ерл, направена од астронаутот на НАСА, Даглас Х. Вилок, забележува дека Ерл веќе достигнал статус од четврта категорија и отворено коментира:She may well have had reason to be concerned: My Barbados Blog, noting that Earl had already reached Category 4 status, linked to a Twitpic photo of Earl by NASA Astronaut, Douglas H. Wheelock, candidly commenting:
Други настани, како користење (макар и на ограничен) на GPRS или 3G во земјите во развој и достапноста (исто така ограничена) на интернет пристап на мобилен во сугестија дека ИКТ за развој можеби ја достигнал фазата 2.Other events, such as the use (albeit limited) of GPRS and 3G in developing countries and the availability (also limited) of mobile Internet access in suggest that ICT4D might have reached Phase 2.
Затоа што во животот ја достигнал точката кога веќе немал што да загуби.I think that Victor had reached a point in his life where he had nothing left to lose.
Мариќ на агенцијата Бета и рекол дека најтешка ситуација е во Сјеница, Ивањица, Пријепоље, Црна Трава и Сурдулица, каде висината на снежната покривка достигнала околу 2 метри.Maric has told Beta news agency that the most difficult situations are in Sjenica, Ivanjica, Prijepolje, Crna Trava and Surdulica, where the height of snow has reached approximately 2 meters.
Според независните проценувачи, меѓу кои и еден поранешен службеник на Indec, Graciela Bevacqua , се вели дека годишната инфлација достигнала бројка помеѓу 25 и 35%.Independent estimations, including one of the former Indec official Graciela Bevacqua , says annual inflation has reached between 25 and 35%.
Се јави минатата недела и рече дека мисијата достигнала критична точка и ...That is, until last week. Wallace calls us on his cell phone to tell us that the operation had reached critical mass and, suddenly, wham!
Не велам дека нашата работа тука е завршена и дека сме ја достигнале целта за постигнување на еднаков и фер свет.I am not saying that our work is done and that we have reached the coveted goal of a more equal and just world.
Хабрахрб-корисникот Дарбин забележал дека понудите за најпопуларните домени достигнале 10 илјадници долари:Habrahabr-user Darbin noted that bids on the most popular domains reached tens thousands dollars:
Тоа е бидејки сте го достигнале дното по лакот на кривата.Well, that's because you've reached the nadir of your arc of descent.

Questions and answers about достигне conjugation

Still don't understand something? Ask and receive a reply!

Ask us a question about this word and get it replied to here. Questions are answered by experienced language speakers.

Ask question about достигне
Work in progress

Help us become the best conjugation resource. Find out more.

Play Macedonian conjugation game!

Practice Macedonian verb conjugation with real sentences in our free game. Try now!

Tip: CTRL + M for navigation!

You can access a quick navigation menu with the shortcut 'CTRL + M'.

Learn languages with our Interlinear books!

Check out our new product - novel subtitled books in many languages to get reading practice!

Try out

Receive most useful verbs, tips and other info free!

Select the language(s) you're interested in

Similar verbs

VerbTranslation
Same length:
постигнеattain

Do you know these verbs?

VerbTranslation
генерализираgeneralize
длабиcarve
доближуваbring closer
дозволуваallow
доминираdominate
доставиdeliver
достигнуваachieve
драматизираdramatize
држиhold
жонглираjuggle